YOUNGCAPITAL BLOG

Hugo & Brent

Het valt niet mee om een afspraak te maken met Brent Meelhuysen (14). Deze jonge ondernemer zit op het gymnasium en steekt elke vrije minuut in zijn eigen bedrijf The Hague Bike Tours. Maar voor zijn ‘rolmodel’ Hugo de Koning (38) van YoungCapital maakte hij tijd vrij voor een goed gesprek. Als ondernemers onder elkaar. 

Hugo: “Hoe is The Hague Bike Tours ontstaan?”

Brent: “The Hague Bike Tours zijn fietstours met een gids door Den Haag. In het buitenland zie je het veel, in Nederland ook wel. Ik dacht: dat kan leuker. Ik ging op zoek naar écht mooie plekken en regelde leuke extra’s. Bijvoorbeeld dat je iets mag proeven bij ’t Bakkertje. Zo kwam ik op de route die ik nu heb. 

Hugo: “Hoe staan de zaken?”

Brent: Het gaat heel goed, eigenlijk. Deze maand hebben 300 mensen de tour geboekt. Ik fiets niet alle tours meer zelf, want ik heb ook nog school ernaast.”

Hugo: “Hoeveel tijd besteed je aan je bedrijf?”

Brent: “Ik steek er zeker een goede 5-6 uur per dag in. Direct uit school ga ik achter de computer. Maar ook tijdens de les check ik stiekem wel mijn mail. Even kijken of er wat is.”

Hugo: “Dus jij bent echt altijd met je bedrijf bezig. Op school, erna en in de pauzes.”

Brent: “Niet in de pauzes. Ik vind dat je op vrije momenten ook lekker met vrienden leuke dingen moet doen. Maar werken vind ik wel interessanter dan de aoristus in het Grieks.”

Hugo: “Is dat niet onwijs vermoeiend?”

Brent: “Valt wel mee. Ik heb een fijne school, waar ze het ook gaaf vinden dat ik dit doe. Ik kan weleens zeggen: ik had het dit weekend zó ongelooflijk druk, daarom heb ik mijn huiswerk niet af. Dan komen ze niet met een schreeuwpartij, maar mag ik het morgen inleveren.”

Hugo: “Wat goed! Toen ik begon zat ik ook nog op school, maar we mochten ons eigen bedrijf niet als stageplek gebruiken. Heel gek, natuurlijk. Dat is het mooiste wat er is. Ze zullen wel gedacht hebben: die gast gaat daar een beetje zitten blowen of zo. Maar ik was gewoon hard aan het werk. Toch heb ik mijn studie wel afgemaakt.”

Brent: “Nou ja, dat is raar zeg. Hoe was jij eigenlijk toen je zo oud was als ik?”

Hugo: “Goeie vraag, dat is al een tijd geleden. Ik was wel net zo ondernemend als jij, maar ik was meer handeltjes aan het drijven. Brommertjes opknappen en verkopen. Met mijn handen werken. Jij bent echt al een bedrijf aan het opzetten met eigen gidsen en klanten. Bij mij kwam dat later. Jij bent ook iets slimmer dan ik, ik deed havo en vond zesjes ook wel prima.”

Hugo: “Hoe vinden je ouders het eigenlijk dat je zo bezig bent? Ik ben zelf vader en denk bij mijn kinderen: blijf maar zo lang mogelijk kind. Vinden ze het goed wat je doet?”

Brent: “Mijn ouders stimuleren me enorm. Maar er is een tijd geweest dat ik nog alle tours zelf fietste. Dan kwam ik aan het eind van de dag helemaal uitgeput thuis, plofte ik op de bank en was ik helemaal niets meer waard. Toen zeiden ze tegen me: óf je gaat mensen in dienst nemen, óf je stopt ermee. In zekere zin heeft me dat juist geholpen om The Hague Bike Tours groter te maken.”

Hugo: “Is het moeilijk om een jonge manager te zijn?”

Brent: “Ik heb nog nooit last gehad van mijn leeftijd. Dat ik denk: jij neemt mij niet serieus. En mijn oudste collega, Maurits, is ergens in de veertig. Wel vind ik het soms lastig dat ik op school zit en mensen voor mij aan het fietsen zijn, dat ik daar dan niet bij ben.”

Hugo: “Waar zie je jezelf als je 20 bent?”

Brent: “Grappig, die vraag krijg ik vaak. Ik denk dat alle jonge ondernemers dat wel hebben. Dat mensen denken: jij bent al heel jong begonnen, jij weet precies wat je wilt. Maar ik denk dat ik juist nu niet echt een idee heb. Ik wil iets technisch gaan doen, maar ook economie en management in mijn vakkenpakket. En een eigen bedrijf vind ik fijn. Dat ik zelf mag bepalen wat ik doe.”

Hugo: “Hoe groot kan dit worden?”

Brent: “Hoe groot wil je het hebben, naast m’n school? Natuurlijk wil je altijd groter en beter. Maar voor nu ben ik qua grootte even klaar en gaan we vooral kijken hoe we de tour nog leuker kunnen maken.”

Meer lezen over jonge bazen? Check dan dit verhaal over Max, de jongste CEO van Nederland. 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.