YOUNGCAPITAL BLOG

“Na sluitingstijd zaten we zelf in het bubbelbad met een blikje bier of een bekertje wijn”

werken in een zwembad

Werken in een zwembad. Flaneer je rond in een rood badpak à la Baywatch of vis je de hele dag half verdronken kids uit het water? Wat doe je eigenlijk op een gemiddelde werkdag? We vroegen het aan Nadine* (26), die ruim zes jaar in een zwembad in Haarlem werkte.

Hoe kom je aan een baan in het zwembad? Heb je superspeciale zwemskills? Zat je bij de vrijwillige reddingsbrigade of zo?

“Nee, absoluut niet. Ik solliciteerde gewoon en ging aan de slag. Ik was in de drukke zomerperiode een extra paar ogen voor de dienstdoende badmeester. Een EHBO-diploma was denk ik handig geweest, maar die was toen in ieder geval niet vereist.”

En, heb je veel mensen het leven moeten redden?

“Nee, niemand. Al snel kwam ik erachter dat dit best een rustig bijbaantje was. Het enige wat ik deed was rondjes lopen en zweten in m’n korte broek en polo - het was binnen zo’n 35 graden. Oh, en anderen waarschuwen. Ik hoor het mezelf nog roepen: ‘Je mag hier niet rennen, die bal mag niet in het recreatiebad, je mag hier niet duiken, en in vredesnaam STOP MET RENNEN’. Het werk als toezichthouder was eigenlijk niets voor mij. Ik ben er gewoon niet geschikt voor.”

Denk je aan een zwembad, dan denk je aan lauwe, volgepiste pierenbadjes en tongzoenende pubers in het bubbelbad. Heb je ook weleens echt ranzige dingen meegemaakt?

“Ontelbaar veel dingen. Het schoonmaken aan het einde van de dag was niet echt mijn hobby. In de kleedhokjes lagen bananenschillen, lege blikjes cola en soms zelfs gebruikte tampons. Maar niets was erger dan een drol voorbij te zien drijven in de stroomversnelling van het zwembad. Want dat betekende dat je hem uit het water moest vissen met een schepnetje.”

Werken in zwembad

Wat vond je leuk aan het werken in een zwembad?

“Mijn collega’s! Na een half jaar als toezichthouder ging ik werken in de snackbar van het zwembad. Hier was ik veel meer in mijn element. Rond de lunch was het superdruk en was ik non-stop heen en weer aan het rennen van de keuken naar de bar. Er was geen moment om je te vervelen en er was altijd iets te doen.”

Wat heeft zes jaar in een zwembad werken jou geleerd over mensen?

Mensen in badkleding zijn veel oprechter. Ze kunnen hun ware aard niet goed verbergen. Je kunt meteen zien of iemand goed in zijn vel zit of niet. De een loopt in een megastrakke speedo rond te paraderen, de ander verstopt zich in een veel te grote handdoek.”

Wat is je mooiste herinnering aan je bijbaan in het zwembad?

“Na werktijd sloten we de tent af en gingen we met z’n allen in de snackbar borrelen. Dan konden we onze verhalen delen over de bezoekers. Soms gingen we na sluitingstijd zelf nog borrelzwemmen. Dan zaten we in het bubbelbad met een blikje bier of een bekertje wijn. Mijn collega’s waren net familie. We waren heel hecht. Samen konden we lachen en huilen. Letterlijk.”

Wil jij ook werken in een zwembad, en woon je in de buurt van Maastricht? Check dan deze vacature.

*Nadine heet in het echt geen Nadine. We waren bereid haar naam te fingeren, in ruil voor eerlijke antwoorden over werken in een zwembad.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.