YOUNGCAPITAL BLOG

Post sorteren bij PostNL

Sturen mensen nog kerstkaarten? Ja, miljoenen kerstkaarten zelfs. En die moeten allemaal gesorteerd worden. Goed nieuws voor iedereen die wat wil bijverdienen in de kerstvakantie. Maar hoe ziet dat werk eruit? En wat schuift het? We vroegen het aan Kim* (27), die dit jaar voor de derde keer gaat bijspringen.   

Voor postsorteren hebben we toch gewoon machines? Wat doen jullie dan?  

“Jazeker, maar ook die moeten bediend worden. Je staat in een gigantische hal, met machines van wel tien meter lang. De post wordt gestort op een lopende band, die de machine in gaat. Aan de lopende band staan tien mensen de post eruit te vissen die niet door de machine kan; te onbuigzaam, te groot, te dik… Wat zij missen, veroorzaakt vaak storing in de machine. Ik was het eerste jaar operator, en ik moest dat dan oplossen.”

Ben jij zo technisch?

“Dat hoef je niet te zijn, hoor. De machine laat een alarm horen en er knippert een lampje op de plek waar de post is vastgelopen. Ik deed dan de klep open en trok de post eruit. Net als bij een printer, maar dan groter. En als er echt iets aan de hand was, belden we een monteur.”

Liepen de met veel liefde geknutselde reliëf-kunstwerkjes van oma ook vast?

“Mensen fröbelen een hele hoop, en dat kan niet altijd door de machine. Maar daarom staan wij aan de lopende band, om die te onderscheppen. Met net zoveel liefde als oma ’m geknutseld heeft. Volgende keer dat je zo’n kaart krijgt, denk dan aan ons.”   

Kerstkaarten sorteren PostNL

Zijn er weleens pakketjes gescheurd die je uit de machine viste? En wat deed je daar dan mee?

“Ik heb meerdere keren meegemaakt dat er ineens sexspeeltjes uit de post vallen. Meestal moeten we ervoor zorgen dat die alsnog aankomen, maar soms heb je het adres niet meer. Dan gaat het in de gevonden voorwerpen.”

Wat is de nieuwste trend in kerstkaartenland?

“Vorig jaar waren die 3D-hologramkaarten hip. Dat je iets ziet bewegen als je hem heen en weer beweegt. Voor 2018 zou ik het niet weten. Ik hoop stiekem dat alles digitaal wordt, ook al ben ik dan wel mijn baantje kwijt. Laten we de nieuwe trend op z’n minst duurzaam maken, met kaarten van gerecycled papier.”

Wat maakt nou dat je dit al drie jaar doet?

“Vooral de sfeer. Het is gewoon heel erg gezellig. Ik ben nu teamleider en vind dat heel leuk om te doen. Daarnaast is het makkelijk en goed geld verdienen. Je kunt kiezen of je overdag of ’s nachts wilt werken. De nacht kwam mij goed uit toen ik begon, want ik kwam net terug van een jaar reizen en zat nog in een heel ander ritme. Het verdiende ook meer. Ik denk dat ik dit jaar weer nachtdiensten ga doen. Boven de 21 jaar verdien je als teamleider € 12,40 per uur. Daar komt dan nog 25 of 50 procent toeslag bovenop in de weekenden of nachtdiensten. Dat tikt lekker aan.”

Wil jij ook bijverdienen in de kerstvakantie in een leuke sfeer? PostNL kan jouw hulp goed gebruiken! Check hier alle vacatures.

*Kim heet in het echt geen Kim. Ze is zelfs geen meisje. We hebben de naam gefingeerd in ruil voor eerlijke antwoorden.

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.