YOUNGCAPITAL BLOG

Werken als Piet

Een kind dat je onderzeikt, vaders die jou ook wel op schoot willen nemen en een uurloontje waar Dieuwertje Blok haar bed absoluut niet voor uitkomt. Waarom je dan toch ieder jaar weer je pietenkostuum uit het stof haalt om onschuldige kindjes voor te liegen? We vroegen het aan Roxanne* (25). Ze speelde zeven jaar lang voor Piet bij scholen, kinderdagverblijven en bedrijven.

Waarom werd je Piet?

“Voor het geld hoefde ik het niet te doen. Ik kreeg voor 7 uur uitsloven € 30,- handje contantje. Maar hey, ik was vrij van school en werd onthaald alsof ik Ariana Grande was. Tel daar die dankbare koppies bij op, en I was hooked.

Moet je je eigenlijk voorbereiden?

“Een script van GTST is er niks bij. Al die verhaallijnen van het Sinterklaasjournaal. Had je ook nog eens de Club van Sinterklaas. En kwam je aan bij een basisschool, hadden zij ook nog een verhaaltje verzonnen. Dus ja, je moet je wel voorbereiden. Je wilt natuurlijk niet die kinderen uit hun Sinterklaas-bestaat-bubbel halen.”

Vriend van ieder kind?

“Bijna. Bij sommige kinderen wilde ik wel ‘Sinterklaas bestaat niet’ in hun gezicht schreeuwen. Als ze m’n zak met pepernoten uit m’n handen trokken of met een natte vinger m’n schmink probeerden weg te vegen. Of die ene keer dat een kind van vijf op m’n schoot kwam zitten die nog iets meer potty training nodig had. Maar goed, als een (ander) kind je dan met grote, verwachtingsvolle ogen vroeg of je je klimkunstjes op het dak kon laten zien, dan verdween die irritatie weer snel.”

Een echt kinderfeest, dus?

“Nou, de ouders waren vaak nog fanatieker dan de kids zelf. Volwassenen die bij je op schoot gingen zitten of verkleed naar de intocht kwamen. Vaders die schunnige opmerkingen fluisterden (‘Ik ben wel benieuwd hoe je eruitziet zonder schmink’). En moeders die de kinderen opzij duwden om de perfecte selfie met je te nemen.”

En nu ‘Dag Sinterklaasje’?

“Yep, toen ik klaar was met studeren, vond ik het wel mooi geweest. Tijd om me te focussen op mijn echte carrière en mijn pakkie op Marktplaats te gooien. ¡Adios, Am(er)igo!”

Zelf kindekes blij maken met cadeautjes? Ga dan als koerier aan de slag en zorg dat al die Sinterklaascadeautjes op tijd door de schoorsteen vallen.  

*Roxanne heet in het echt geen Roxanne. We waren bereid haar naam te fingeren, in ruil voor eerlijke antwoorden.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.