YOUNGCAPITAL BLOG

“Na een week werken, voelde ik me al fitter.”

Inside story OrderpickerStellingen vol producten, medewerkers die met hun karretje door de hal crossen en een snelweg aan lopende banden. Voordat een besteld pakketje op de mat belandt, gebeurt er nogal wat mee. Wij vroegen Robin (25) om een kijkje behind the scenes. Zij had een bijbaan als orderpicker in een magazijn in Heerhugowaard.

Wanneer besloot je: ik neem een bijbaan als orderpicker?

“Ik ben niet gemaakt om stil te zitten. Dus toen ik een tijdje geleden op zoek was naar werk en niet gelijk mijn droombaan vond maar wél geld nodig had, dacht ik: waarom niet? Je zit niet als couch potato op kantoor en ik kon zelf bepalen wanneer ik werkte en hoe laat: ’s ochtends van 07.30 tot 16.00 uur of de late dienst van 12.30 tot 21.00 uur.”

“Ik koos de late dienst. ’s Ochtends werkten de iets serieuzere mensen. Die waren vaak ook fulltime orderpicker. ’s Middags en ’s avonds gingen de jolige types aan de slag, just like myself. En die avondtoeslag was ook niet verkeerd. Overdag verdiende ik zo’n € 10,50 per uur, ’s avonds € 11,90.”

Hoe ziet zo’n dienst eruit?

“Dat wisselt. Ik werkte voor een Amerikaans bedrijf dat schoenen van verschillende merken verkoopt. Voordat de klant op die schoenen rondwandelt, moet er nogal wat gebeuren. Vrachtwagens worden uitgeladen en dozen vol schoenen komen op een lopende band terecht. Die dozen worden uitgepakt en op de pallets gestapeld.”

“Ik begon met vouwwerk: dozen in elkaar zetten waar de uiteindelijke bestelling in verpakt wordt. Daarna werd ik verplaatst naar het stapelen van de binnengekomen dozen op de pallets: mijn minst favoriete onderdeel. Ik heb geen inzicht, dus mijn dozentoren stond schots en scheef. Dat zag de leidinggevende ook, dus ik kreeg verdacht snel weer een andere taak: de orders picken.”

The real deal. Pittig?

“Ik had een stappenteller om en zat rond de 30.000 stappen per dag. Maar dat kwam vooral omdat ik in een enorm magazijn werkte. De scanners waarmee je de dozen scant, zijn namelijk vrij geniaal: de bestellingen verschijnen op volgorde van stelling. Je gaat dus niet van stelling negen naar één en weer terug. Als ‘stelling 22’ op de scanner stond, wist ik dat de rest van de bestellingen óók aan die kant van het magazijn te vinden waren.”

“Maar je merkt wel dat je bezig bent, hoor. De spierpijn was intens, omdat je veel boven je macht werkt. Toen ik een keer vijf dagen achter elkaar werkte, voelde ik me oprecht fitter aan het einde van de week. Gelukkig, want een bezoekje aan de sportschool was te veel moeite na een dag orderpicken.”

Inside story Orderpicker

Fysiek werk: check. Hoe was het mentaal?

“Top. Het is mentaal natuurlijk niet het meest uitdagende werk, waardoor ik me ook nog met andere dingen bezig kon houden, zoals die echte droombaan. Maar het is absoluut niet geestdodend saai, want je moet wel je koppie erbij houden. En je werkzaamheden wisselen aan de lopende band. Targets? Niet bij mijn bedrijf. Het is gewoon doorwerken en je taken serieus nemen.”  

Je bestelt zelf vast ook weleens iets. Hoe kijk je nu naar dat pakketje op de mat?

“Anders. Ik weet nu welke reis mijn pakket aflegt en hoeveel mensen er keihard werken om te zorgen dat ik die nieuwe schoenen op tijd binnen heb. En er zitten altijd heel veel stickers op een pakketje: adres, pakbon, ordernummer ... Die moeten strak op de doos worden geplakt, daar zijn echt regels voor. Dus ook daar glijdt mijn oog tegenwoordig even overheen als ik iets binnenkrijg: zit het allemaal zoals het hoort?”

Nog iets waar een potentiële orderpicker rekening mee moet houden?

“Het is een gezellige bedoening en iedereen wil je helpen. Leuk toch, denk je nu? Is ook zo, maar op mijn eerste dag stond er 14 man om me heen die me allemaal hun ‘snijtechniek’ wilden laten zien. Als de dozen uit de vrachtwagen komen, moet je ze opensnijden. Zonder dat je de schoenendozen raakt. Was mij al twee keer gebeurd, dus m’n collega’s dachten waarschijnlijk: ik laat wel effe zien hoe het moet.”

“Maar verder raad ik het zeker aan. Als jij bijvoorbeeld een hele lastige studie of ander ingewikkeld werk doet, is een bijbaan als orderpicker ideaal. Mijn hoofd was net zo geordend als de stellingen vol schoenendozen, aan het einde van de dag.”

Net als Robin aan de slag als orderpicker (inclusief #gainz)? Check hier onze logistieke vacatures

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.