YOUNGCAPITAL BLOG

geld jongeren

Van aardrijkskunde tot Nederlands: je krijgt het allemaal op school. Maar hoe je het beste met je geld om kunt gaan, dat moet je zelf maar uitzoeken. De een leert het van zijn ouders, de ander probeert maar wat. In het teken van de Week van het Geld vroegen wij Joy (22), Vivian (21) en Jeroen (21) hoe zij er financieel voor staan.

Jeroen (21) heeft altijd een buffer, maar geeft veel geld uit aan takeaway food en designmeubels.

“Ik loop stage als socialmediamedewerker en werk bij een luxe vleesrestaurant. Daarnaast leen ik bij DUO en ik krijg van mijn ouders soms wat geld toegestopt. Al met al kom ik makkelijk rond. Elke maand zet ik braaf zo’n € 500,- op mijn spaarrekening. Maar binnen no-time boek ik weer geld over naar mijn betaalrekening. Voor een shopsessie bij mijn favo merk COS, bijvoorbeeld. Ik heb altijd wat geld achter de hand, maar geef het grootste deel van mijn inkomen uit.”

Suikeroom DUO
“Ik woon midden in Den Haag. Ik ben geen masterchef en heb ook geen zeeën van tijd. Meestal haal ik na mijn stage wat makkelijks, voordat ik naar mijn horecabaan sjees. Een pizza, bak noedels of verse salade: bij elkaar opgeteld ben ik hier veel geld aan kwijt. Naast dat ik veel kleding en eten koop, versier ik mijn huis graag met designmeubels. Een stoeltje kost al snel € 250,-. Toch vind ik dat ik goed met mijn geld om kan gaan. Al besef ik wel dat ik op de lange termijn wat moet gaan veranderen. Dan kan ik niet meer terugvallen op ome DUO, en worden de kosten alleen maar hoger.”

Joy (22)  volgt een IT-opleiding bij YoungCapital NEXT en spaart voor haar toekomst.

“Via YoungCapital NEXT werk ik vier dagen als junior IT’er en ga ik één dag naar school. Hiermee verdien ik € 1.100,- netto per maand. Maar tijdens de eerste drie maanden van mijn studie had ik geen inkomen, omdat ik toen fulltime les kreeg. Daarom werkte ik afgelopen zomer twee maanden lang 36 uur per week bij de belastingtelefoon én als roei-instructeur. Full focus op een periode zonder inkomen, dus. Nu betaal ik elke maand € 400,- aan huur voor mijn kamer en gooi ik als ik uitbetaald ben nog steeds graag hetzelfde bedrag linea recta op mijn spaarrekening.”

Save it for later

“Ik houd dus zo’n € 300,- over, en dat is prima. De designertassen van mijn vriendinnen maken mij niet jaloers. Een goedkoop exemplaar van € 20,- vind ik net zo mooi als de nieuwste Michael Kors. Ik kom regelmatig thuis met een tas vol kleding uit de sale. Dat vind ik dan best goed gedaan van mezelf. Ik vind altijd de beste koopjes, en daar krijg ik een kick van. Ondertussen heb ik ook een aardig potje gespaard voor een huis of eventuele noodgevallen. Mijn ouders bieden vaak financiële hulp aan, maar ik sta liever op mijn eigen benen. Ik ben er trots op dat ik alles zelf betaal en spaar. En dat zijn mijn ouders ook.”

Vivian (21) heeft dankzij haar eigen schoonheidssalon veel gespaard, maar geeft nu ze stage loopt haar hele inkomen uit.

“Met mijn schoonheidssalon heb ik aardig kunnen cashen. Een deel van dat geld heb ik gelijk weer teruggestopt in de salon. Nu staat het sparen on hold, omdat ik stage loop voor mijn opleiding commerciële economie.”

Work hard, play hard

“Overdag loop ik stage bij een online marketing-afdeling. ’s Avonds verdien ik bij met mijn salon in het huis van mijn ouders. Ik hoef dus niet alleen van m’n stagevergoeding te leven, maar verdien wel een stuk minder dan toen ik veel in mijn salon werkte. Toch geef ik net zoveel uit als vóór mijn stage. Ik betaal mijn ouders elke maand een paar honderd euro voor hun zomerhuisje waarin ik woon. Daarnaast kies ik er bewust voor om veel leuke dingen te doen in plaats van te sparen. Drie vakanties deze zomer kosten niet niks. Net als die talloze drankjes en etentjes. Mijn spaarrekening? Die spek ik na mijn stage wel weer.”

Dream big

“Mijn doel is om mijn bedrijf later uit te breiden naar meerdere vestigingen. Met beautyspecialisten, nagelstylisten, cosmetisch artsen en kappers. Op mijn 21ste heb ik aardig wat gespaard, een eigen bedrijf en bijna mijn tweede opleiding afgerond. En daar ben ik blij mee.”

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.