YOUNGCAPITAL BLOG

We geven een kijkje achter de schermen van onze reclame ‘We Give Work’, gemaakt door getalenteerde twintigers. Wie zijn de mensen die aan onze reclame hebben gewerkt? Lees het inspirerende verhaal van model en fotograaf Khalid. 

we give work khalid

Khalid (28) is model in de nieuwe reclame van YoungCapital. In het dagelijks leven staat hij juist aan de andere kant van de camera, want hij is portretfotograaf van beroep. “Meestal zeg ik nee tegen modellenwerk, maar het idee van deze commercial zag er zo vet uit, daar wilde ik wel aan meedoen.”

Het modellenwerk bleek een goede ervaring te zijn voor Khalid. “Ik weet nu hoe het voelt om instructies te krijgen. Dat gaat me helpen in mijn werk.”

Op zoek naar identiteit

Je ziet het misschien niet meteen aan hem, maar Khalid is van Marokkaanse afkomst. Doordat hij albinisme heeft, is zijn haar wit en zijn zijn ogen blauw. “Pas als mensen mijn accent horen, kunnen ze me mijn Marokkaanse origine raden”, zei hij eerder tegen Vice.

Door zijn bijzondere uiterlijk en Marokkaanse roots, voelde Khalid zich een outsider. “Ik ben opgevoed met Marokkaanse normen in een Westers land. De maatschappij vraagt me het ene te zijn, mijn opvoeding het andere. Ik voelde dat bepaalde normen niet bij me pasten, maar wat nou als ik me daartegen verzette? Zou dat betekenen dat ik niet loyaal ben? Of mag ik mezelf de ruimte geven om uit te zoeken wie ik ben?”

“Dat mensen anders zijn dan jij, maakt ze niet slecht of eng”

Het gevoel nergens echt bij te horen viel Khalid zo zwaar, dat hij op zijn negentiende in een depressie belandde. Dit bleek een belangrijke inspiratiebron te ze zijn. “Zelfhulpboeken en tips zijn er genoeg. Maar ik had juist meer behoefte aan verhalen van anderen, waarin ik mezelf kon herkennen”, vertelt Khalid.

Pijn omgezet in kunst

De fotografie is Khalids manier om de wereld te brengen wat hij zelf zo heeft gemist: herkenbare verhalen over de menselijke psyche en de zoektocht naar identiteit. In zijn werk behandelt Khalid thema’s als inclusiviteit, racisme en uitsluiting.

“Je ziet die thema’s terug in mijn hele oeuvre. Ik stop namelijk altijd iets van mezelf in een portret. Een andere fotograaf zet jou heel anders op de foto dan ik. Die collectie aan portretten, mijn interpretatie van mensen, is het verhaal dat ik over mezelf vertel.”

“Er zit veel schoonheid in wat op het eerste oog lelijk lijkt”

Op dit moment werkt Khalid aan een eigen fotoboek met portretten van Marokkaans-Nederlandse jongeren van de tweede of derde generatie. “Ik wil een doorsnede van die groep laten zien. Dat is voor de gemeenschap zelf interessant, omdat ze kunnen zien dat er veel manieren zijn om vorm te geven aan je identiteit. Maar het is ook voor ‘buitenstaanders’, die kunnen zien: oh, die Marokkanen zijn niet allemaal hetzelfde.”

khalid we give work young makers

Mensen dichter bij elkaar brengen

Wat Khalid met zijn werk hoopt te bereiken, is dat mensen het gevoel krijgen dat ze mogen zijn wie ze zijn. En dat niemand zich gedwongen voelt om een identiteit aan te nemen die anderen van hem of haar verwachten. “Ik wil graag wederzijds begrip tussen mensen creëren. Als mensen anders zijn dan jij, maakt dat ze niet eng of slecht. Ik hoop dat mensen dat ontdekken.”

“Technologie, zoals internet, maakt dat je makkelijk met anderen in contact komt, maar tegelijkertijd leven we verder van elkaar verwijderd dan ooit. Ik wil graag het stukje menselijkheid weer terugbrengen. Laten zien dat het leven niet perfect is. Dat mensen niet perfect zijn, maar dat er heel veel schoonheid zit in dat wat op het eerste oog lelijk lijkt.”

 

Heb je de reclame met Khalid nog niet gezien? Bekijk hem hier.

Meer weten over onze cast & crew? Volg ons op Instagram!

Op deze blog verschijnen binnenkort ook de verhalen van Young Makers Desiree en Safi.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.