YOUNGCAPITAL BLOG

De moderne communicatie ontwikkelt zich enorm snel. Grote delen van ons leven spelen zich online af. Waarom zouden sollicitatiegesprekken daar bij achter blijven? 

Vakanties boeken, rekeningen betalen, contact houden met vrienden en familie in het buitenland. Het gaat allemaal online. We zijn veel minder afhankelijk van openingstijden, fysieke locaties en uitgeprinte formulieren. 

 

Waarom niet digitaal? 

Ook het reageren op vacatures verloopt online. Kandidaten zoeken werk online en versturen hun motivatie en cv per mail. Ongeveer een halfjaar geleden werd bij YoungCapital de even simpele als vernieuwende vraag gesteld: waarom zouden we sollicitatiegesprekken ook niet online voeren?

videochat


Solliciteren via Skype

Karin van der Gragt is operationeel manager van het National Service Center, een business unit van StudentenWerk die projectcoördinatie voor grote landelijke klanten uitvoert. “Hiervoor verliepen alle intakegesprekken face to face”, zegt ze. “Nu doen we de intake via Skype of Google Hangouts. Dat scheelt zeeën van tijd.”

 

Ruim 600 videogesprekken

StudentenWerk heeft inmiddels ruim zeshonderd online sollicitatiegesprekken gevoerd. De online gesprekken worden niet anders benaderd dan een real life-screening. “We hanteren deze methode nu vooral nog voor de grotere klanten, waar we veel kandidaten voor interviewen. In de toekomst gaan we het ongetwijfeld nog vaker doen.”

 

Geen kandidaten mislopen

Eén van die klanten is Hamilton Bright. De Field Marketing Specialist werkt al ‘sinds jaar en dag’ samen met YoungCapital, zegt Recruitmentcoördinator Marije Tolsma. Ze ziet de voordelen van online sollicitatiegesprekken, maar wel in combinatie met face-to-face-gesprekken. “In het hele proces zal er altijd wel ergens een persoonlijk gesprek plaatsvinden. Dat willen wij behouden. Maar zeker in het eerste stadium is het zonde om goede kandidaten mis te lopen omdat ze niet op gesprek kunnen komen.”


wereld verbinding

Top 3 voordelen

Kortom: online sollicitatiegesprekken zijn een uitkomst voor werkgevers en werkzoekenden. Wat de belangrijkste voordelen zijn? We zetten er drie op een rijtje.

1. Snelheid

“Online sollicitatiegesprekken bevorderen het proces”, zegt Karin van der Gragt. “Kandidaten hoeven geen fysieke afstand af te leggen. Dat scheelt enorm in tijd. Daardoor ben je allebei flexibeler.” Het resultaat? Er kan snel bemiddeld worden, waardoor je uiteindelijk veel meer kandidaten spreekt in dezelfde tijd.


2. Beleving

Online sollicitatiegesprekken sluiten aan bij de belevingswereld van de jonge doelgroep. “We merken dat dit gewaardeerd wordt door onze kandidaten”, zegt Van der Gragt. “YoungCapital is jong, innovatief en slim met nieuwe technologie, net als zijzelf.”

Werkgevers vragen steeds vaker een videomotivatie van hun kandidaten. “Een heel andere manier van jezelf presenteren dan in een face-to-facegesprek”, zegt Van der Gragt. “Een online sollicitatiegesprek sluit daar veel meer op aan. Je voert het gesprek via het computerscherm. Op die manier leer je jezelf goed online presenteren, en ben je veel beter voorbereid op videoboodschappen.”


online

 


3. Besparing

Er zitten ook praktische voordelen aan. Sommige kandidaten moeten van ver komen, of hebben geen ov-jaarkaart. “Als we ze online spreken, hoeven ze geen reiskosten te maken”, zegt Karin van der Gragt. “Dat betekent ook: de werkgever hoeft geen reiskosten te vergoeden. Dat scheelt enorm in kosten en administratie, vooral bij de grote projecten, waarvoor je een grote hoeveelheid kandidaten spreekt.”


Gewoon op tijd komen

Sneller, minder kosten, beter bij de tijd. De voordelen zijn duidelijk. Maar sommige aspecten van het videogesprek zijn hetzelfde als het face-to-facegesprek. Van der Gragt: “Alles staat of valt bij heldere afspraken. Goede instructies. Een sollicitatie blijft spannend, en het gaat nog steeds het beste als de kandidaat op zijn gemak is.” En op tijd komen natuurlijk, daar verandert niets aan. “Het is nog steeds aan de kandidaat om op tijd online te zijn.”

Het kan ook zijn dat het bedrijf waar je solliciteert om een video-cv vraagt om de sollicitatieprocedure te vergemakkelijken en snel een duidelijk beeld van jou als persoon te krijgen. Hoe je een video-cv maakt? Dat vind je hier.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.