YOUNGCAPITAL BLOG

Het aantal freelancers in Nederland groeit hard. De voorspelling is dat Nederland in 2020 maar liefst één miljoen zzp’ers telt, ook wel zelfstandigen zonder personeel. YoungCapital peilde de mening van 564 jonge professionals: zien zij een carrière als freelancer zitten? 

Uit eigen onderzoek blijkt dat ruim de helft van de respondenten (55 procent) als zzp’er zou willen werken. Opvallend is dat van deze groep maar liefst 75 procent jonger is dan dertig jaar. Vooral de nieuwe generatie kiest dus graag voor een freelance bestaan.

freelance

freelance

Hbo'ers kiezen sneller voor vrijheid

Met name hbo’ers willen de sprong naar zelfstandigheid maken: 40 procent van de potentiële freelancers heeft een hbo-achtergrond. Hierna volgen mbo’ers (29 procent) en wo’ers (15 procent).

 

Afwisseling en vrijheid zijn aantrekkelijk

Voor 20 procent van de respondenten zijn afwisselend werk en veel vrijheid de belangrijkste beweegredenen om freelancer te worden. Bovendien ziet 14 procent freelancewerk als aantrekkelijke carrièrestap voor in de nabije toekomst.

 

Liever in loondienst

Ruim eenvijfde (22 procent) ziet een carrière als freelancer echter niet zitten: zij gaan toch liever voor een fulltime baan in loondienst. 13 procent van de respondenten noemt daarnaast de onzekerheid, die het werk als freelancer met zich meebrengt, te stressvol.

 

De opkomst van de freelancer internationaal

Ook buiten de landsgrenzen zie je de populariteit van de freelancer groeien. De Verenigde Staten lopen hierin voorop: maar liefst 20-33 procent van de beroepsbevolking ‘freelancet’ daar. En ook in het Verenigd Koninkrijk neemt het aantal zelfstandigen toe. Hier steeg in 2013 het aantal bedrijven dat freelancers online inhuurt met 46 procent. 

Geen idee wat je überhaupt wil worden en waar jij in je kracht staat? Doe dan eens de beroepskeuzetest van YoungCapital!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.