YOUNGCAPITAL BLOG

Blast From The Past Krystl promotiemedewerker

2000: het jaar waarin Que Si, Que No de bestverkochte single in ons land was, Gladiator op het witte doek verscheen, The Sims voor het eerst de architect in ons naar bovenhaalden, en … StudentenWerk.nl (nu YoungCapital) het levenslicht zag. Ja, YoungCapital bestaat 20 jaar! In Blast From The Past neemt een YC-alumnus je mee terug in de tijd. Krystle (36) had 20 jaar geleden een bijbaan als promotiemedewerker en trapt de reeks af.
 

Hoe werd je promotiemedewerker?

“Ik zat in de vijfde of zesde van de middelbare school en wilde mijn eigen geld verdienen. Ik wist al dat ik promotiewerk wilde doen, en StudentenWerk.nl bood dat veel aan. Ook bij grote opdrachtgevers. Dus één en één was twee. Samen met mijn toenmalige vriendje ben ik op kennismakingsgesprek geweest. Hij werd niet aangenomen en ik wel. Uiteindelijk heb ik het zes jaar als bijbaan gedaan.” 
 

Hoe zag de bijbaan promotiemedewerker er 20 jaar terug uit?

“Vooral producten die net nieuw op de markt waren promoten. Ik moest ze dan vaak met andere collega’s uitdelen in winkelcentra of ze laten proeven en aanprijzen in supermarkten. Ik weet nog wel een keer dat we Hero-fruitsapjes in een supermarkt uitdeelden en dat de jongens die aan ’t werk waren erop zaten te azen. Uiteindelijk hebben ze zich in de pauze helemaal misselijk gedronken aan dat spul.” 
 

Waarom koos je toen voor promotiewerk?

“Promotiewerk kon ik in het weekend doen, ik bepaalde zelf mijn werktijden en leerde heel veel mensen kennen. Voor de rest was de sfeer heel positief, in supermarkten werd ik met open armen ontvangen. Ik ben zelfs een keer mee uitgevraagd tijdens werk.”

“Alhoewel, soms werd ik samen met mijn collega’s weggestuurd. “Jullie mogen hier niet staan”, kregen we dan te horen, terwijl het vanuit StudentenWerk.nl aan de achterkant goed geregeld was. Ik heb toen een plan geschreven voor het uitzendbureau over hoe ze afspraken die gemaakt waren beter op locatie konden communiceren. Bijvoorbeeld dat het bij winkeliers in winkelcentra duidelijk was dat er goedkeuring was voor het promotiewerk en dat iemand daar ook bewijs van mee had. Dat zou ter plekke een hoop belletjes schelen. Heel leuk: ze zijn dit plan toen ook gaan gebruiken.”
 

Inmiddels werk je als teamleider communicatie bij Rijkswaterstaat. Wat heb je gehad aan je bijbaan?

“Ik was vroeger best verlegen, maar door het promotiewerk stap ik nu veel sneller op mensen af, ga ik makkelijker een gesprek aan en neem ik initiatief. Ik heb gemerkt dat het belangrijk is om zichtbaar te zijn op je werk. Om te laten zien waar je mee bezig bent en waar je naartoe wilt.”

“Het gaf me ook een stuk inzicht. Je werkt vaak in teams en ziet al snel rollen ontstaan. Daardoor leer je meer over je eigen persoonlijkheid en waar je krachten liggen. Als je tijdens je studie je eerste stappen in het werkende leven zet, heb je echt al een voorsprong. Je hoeft deze punten dan niet nog te ontdekken als je straks echt aan de slag gaat.”
 

Wat had je je jongere zelf mee willen geven op werkvlak?

“Maak je niet zo druk! Zie alles in perspectief en ga het gesprek aan met een ander. Soms bedoelen mensen het niet zo en maak je het in je eigen hoofd veel groter dan het is. En neem niet de aap van een ander op je schouder. Laat niet over je heenlopen, maar stel grenzen.”

Zelf nog op zoek naar een carrièreprepper of -booster? Bij deze vacatures kun je direct aan het werk.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.