YOUNGCAPITAL BLOG

Gekke barklussen van Bob

YoungCapital bestaat dit jaar 20 jaar! In Blast From The Past neemt een YC-alumnus je mee terug in de tijd. Dit keer is het de beurt aan Bob (37). Hij werkte vanaf 2005 via StudentenWerk.nl (nu YoungCapital) vaak als barmedewerker op speciale plekken.
 

Wat voor werk deed je via StudentenWerk.nl?

“Ik werd veel gebeld voor ad-hocklussen. Van evenementenbouw tot parkeerbegeleiding en de horeca. Maar ook voor bijzondere klussen. Zo heb ik een tijdje voor een partycompany gewerkt. Zij hadden themarestaurants in Amsterdam.” 

“De eerste dag kan ik me nog goed herinneren. Het eerste wat ik te horen kreeg: ‘Welkom aan boord! Je kunt je daar verkleden.’ Mijn nieuwe werkplek was een restaurant volledig in piratenstijl, inclusief personeel. Dus daar ging ik, met in mijn ene hand een piratenpak en in de andere eyeliner. Bleek ook nog dat het personeel moest zingen. En ik kan je vertellen, eyeliner opdoen en zingen zijn niet bepaald mijn twee talenten. Ik vond het in het begin wel wennen, maar uiteindelijk ook wel grappig. Ik werkte met een hele leuke groep mensen.”
 

Nog meer bijzondere klussen gedaan?

“Zeker. StudentenWerk.nl belde me een keer. ‘We hebben een invaller nodig in een bar. Het is wel een bijzondere, maar ik ken je een beetje en ik durf jou hiervoor te vragen.’ Het bleek om een erotische uitgaansgelegenheid in Breukelen te gaan. Voor alles een eerste keer. Maar voordat ik ja zei, checkte ik nog wel even dubbel of het echt om een barfunctie ging.”

“Ik ging de auto in met kaart, want navigatie was er toen nog niet. Na een hele zoektocht kwam ik uit bij een soort landweg. Ik reed de lange oprijlaan op met brandende fakkels tot aan de entree, waar twee kleerkasten stonden en een blonde vrouw in een lakleren outfit. De vrouw bracht me naar mijn werkplek. Die was beneden bij het gedeelte waar gasten alleen mochten komen als ze iets aan hadden. Met de nadruk op iets, want vaak was het niet meer dan een onderbroek.”
 

Hoe kijk je terug op die klus?

“Het was eerst wel heftig, maar ik moest er ook om lachen, want je maakte wat mee. Soms probeerden gasten je te betrekken bij hun activiteiten in de club, waar ik overigens voor paste. Er was ook een avond dat kleding niet verplicht was. Een koppel was toen erg intiem bezig aan de bar, terwijl ze bij mij een drankje bestelde. Het zijn verhalen die je nu nog steeds op een verjaardag kunt vertellen.”
 

Je bent nu manager bij Booking.com. Heb je iets gehad aan je bijbanen?

“Ik ben door mijn bijbanen gaan inzien dat achter elk bedrijf zoveel meer zit dan je aan de voorkant meekrijgt. Elke bijdrage van iedere werknemer is hierin heel belangrijk. Het zijn niet alleen de data scientists die een bedrijf up and running houden. Ook de receptionistes en schoonmakers. Ik geloof ook dat doordat ik zoveel verschillende mensen heb gezien en ontmoet, ik beter een team kan aansturen.” 

“Wat ik ook meeneem, is dat situaties soms ongemakkelijk zijn, maar dat je af en toe uit je comfortzone moet stappen om er iets van te maken. Zelfs met eyeliner op. Je hebt tenslotte zelf de keuze: laat je je beïnvloeden door ongemak of maak je er het beste van? Doordat ik dit soort situaties tijdens mijn bijbanen heb meegemaakt, ga ik er nu makkelijker mee om.”
 

Wat had je je jongere zelf mee willen geven op werkvlak?

“Je kunt uit het werk dat je doet altijd wel iets leren of meekrijgen. Het maakt niet uit wat je doet. Het is wat je er zelf van maakt. Elke functie is belangrijk.”
 
Zelf nog op zoek naar een carrièreprepper of -booster? Bij deze vacatures kun je direct aan het werk.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.