YOUNGCAPITAL BLOG

Productiviteit hangt niet af van wie je aanneemt, maar van wat je van hen verwacht.

Werkgevers besteden uren aan het doorpluizen van cv’s, voeren talloze gesprekken, zetten psychologische tests in en checken referenties. Maar wat als nieuwe medewerkers toch niet voldoen aan de verwachtingen? Lees hieronder hoe je verrassend simpel de prestaties en productiviteit van je mensen kunt verbeteren.

 

Hold the vision

Hold the vision

De meeste werkgevers geven niet graag toe dat het eigenlijk aan henzelf ligt als de prestaties van een nieuwe medewerker tegenvallen. Liever vertrouwen ze op hun vermogen om talent te herkennen. Ook al wijst onderzoek uit dat dit onmogelijk is, en misschien niet eens relevant.

Maak kennis met het Pygmalion-effect, een fenomeen dat uitgaat van het principe: mensen gedragen zich zoals ze behandeld worden door hun meerderen. Dit effect is inmiddels getest in honderden onderzoeken, en alle resultaten wijzen erop dat leiderschap zwaarder weegt dan talent.

 

Geloof in je mensen en verhoog de prestaties

Een beroemd onderzoeksrapport uit 1980, beschrijft een experiment waarin basisschoolleerlingen werden getest op bekwaamheid. Hierbij kregen de leraren de namen te horen van leerlingen met bijzonder veel potentieel. Het resultaat: de genoemde leerlingen gingen gedurende het experiment steeds beter presteren. De truc: de test was niet echt, de kinderen waren volledig willekeurig aangewezen. Het verschil ontstond, doordat hun leraren in hun kunnen geloofden.

 

Vertrouw op je team en scoor 20% beter

Vijfentwintig jaar later besloot een Israelische onderzoeker om het ‘Pygmalion-effect’ uit te proberen op complete teams. In een test met meerdere militaire pelotons kregen sommige pelotonleiders te horen dat hun mensen bijzonder veel potentie hadden. Er werden geen individuen aangewezen; de teamleiders geloofden simpelweg dat hun groep zeer veelbelovend was. Het resultaat: een prestatieverbetering van zo’n 20 procent. Enkel doordat de leiders in hun team geloofden.

 

Leiderschap boven talent

Het mooie is: dit effect kun je ook toepassen in je eigen team of organisatie. Hoe? Simpelweg door het op te merken als mensen creatief, energiek of vindingrijk bezig zijn. Moedig dit aan en laat zien dat je gelooft in hun talent en capaciteiten. Je zult zien dat hun prestaties en productiviteit met sprongen omhoog gaan. Wat jouw geloof in hun kunnen weer bevestigt.

Conclusie: geloven in je vermogen om talent te herkennen is prima. Maar geloven in je mensen is nog veel effectiever.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.