YOUNGCAPITAL BLOG

Een bijbaan als succes

YoungCapital bestaat dit jaar 20 jaar! In Blast From The Past kijken we terug naar de early years met een YC-alumnus. Dit keer Alexander (31), die vanaf z’n 17e vijf jaar werkte als linkbuilder op het hoofdkantoor van StudentenWerk.nl, en hier nog steeds de vruchten van plukt met z’n eigen bedrijf Resumeren.

Hoe kwam je bij StudentenWerk.nl terecht?

“Ik begon m’n middelbareschooltijd als voetballer bij Feyenoord. Toen ik door fysieke klachten permanent aan de kant moest blijven, had ik opeens veel tijd over. Tijd die ik wilde opvullen met een bijbaan. M’n vader heeft in het verleden nauw samengewerkt met de vader van één van de oprichters van StudentenWerk.nl. Via hem ben ik terechtgekomen bij hun online marketingteam als linkbuilder.”

Wat deed je precies als linkbuilder?

“Toen ik in 2006 startte bij het uitzendplatform, bestond de strategie vooral uit het merk (online) op de kaart te zetten. Als linkbuilder hielp ik hieraan mee. Ik stuurde vanaf het hoofdkantoor een team van tien à vijftien scholieren aan, die zo’n vijf uur per week linkaanvragen deden. Dit betekent dat ze contact opnamen met beheerders van relevante websites om te vragen of ze een link naar één van de StudentenWerk-sites wilden plaatsen. Wie aan het einde van de maand de meeste linkaanvragen had gedaan, kreeg een bonus van € 50,-.”

Werken op het hoofdkantoor, hoe was dat?

“Heel gaaf. Het bedrijf was nog niet zo groot als nu, dus iedereen kende elkaar op kantoor. De sfeer zat er goed in: we hadden een tafeltennistafel en een Nintendo waar we veel gebruik van maakten. Vooral m’n leidinggevende was erg competitief. Natuurlijk werd er ook ontzettend hard gewerkt. Kon ook niet anders, want één van de andere oprichters zat aan hetzelfde eiland.”

Je hebt nu een eigen bedrijf. Hoe heeft je bijbaan daar aan bijgedragen?

“De online marketingskills die ik met m’n bijbaan heb opgedaan, komen goed van pas. Ik weet veel over SEO en SEA en hoe ik met m’n bedrijf zo hoog mogelijk in de Google-zoekresultaten kan komen. Maar werken bij StudentenWerk.nl was voor mij vooral een goede leerschool. Van jongs af aan wist ik al dat ik een eigen bedrijf wilde beginnen.”

“Dankzij m’n bijbaan heb ik kunnen zien hoe ondernemen in de praktijk werkt. Hoe de mannen van StudentenWerk dit hebben aangepakt. Zo was er een duidelijke rolverdeling, ook bij de drie oprichters. Zelf heb ik altijd moeite gehad met dingen uit handen geven. Maar ik heb toen wel geleerd dat als je de juiste mensen op de juiste plek zet, dit je bedrijf alleen maar ten goede komt.”

Wat had je je jongere zelf mee willen geven op werkvlak?

“Dat het loont om altijd nieuwsgierig te blijven en te kijken naar bedrijven en mensen die het goed doen. Hoe komt het dat ze zo succesvol zijn en welke lessen kun je daaruit trekken? Ik had natuurlijk ontzettend veel geluk met m’n eerste bijbaantje. Maar door hard te werken en leergierig te zijn, kom je dingen te weten waar je de rest van je carrière profijt van hebt.”

Zelf nog op zoek naar een carrièreprepper of -booster? Bij deze vacatures kun je direct aan het werk.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.