YOUNGCAPITAL BLOG

 
Online solliciteren is in deze tijd meer regel dan uitzondering. Maar hoe laat je in een online sollicitatiegesprek zien wie je echt bent? En wat doe je bijvoorbeeld als je verbinding op hol slaat? Recruiter Marleen is inmiddels expert en vertelt je in deze How to deal with it hoe jij videosolliciteren tot in de puntjes nailt. 
 
Hieronder vind je de online solliciteren-tips van Marleen lekker praktisch op een rij. 
 

Voorbereiding is key bij online solliciteren

Natuurlijk geldt dit ook voor een reallife-gesprek, maar bij online solliciteren gaat de voorbereiding een stap verder. Niet zozeer inhoudelijk, maar je moet ook nadenken over de ruimte waarin jij je van je beste kant gaat laten zien. Letterlijk. En vergeet de techniek niet bij videosolliciteren. Waar kun je dan aan denken?
 
Tip 1: Zorg voor een professionele achtergrond (weg met die kar vol drank) en ga op een plek zitten waar je niet snel afgeleid wordt.
 
Tip 2: Test vooraf de techniek (de microfoon, camera en internetverbinding) en hang tijdens het videogesprek je laptop aan de oplader. Low battery-seintjes of uitval wil je niet hebben.
 
Tip 3: Kies een goede camerahoek. Een onderkin of groot hoofd met klein lijf, niet heel flatteus. Zorg ervoor dat je recht voor je scherm zit. Gebruik bijvoorbeeld een stapel boeken als steun. 
 
Tip 4: Je outfit. Trek iets aan wat je normaal ook naar een sollicitatiegesprek aandoet. En ja, ook een broek of rok met schoenen. Just to be sure
 
Tip 5: Op tijd komen is bij online solliciteren net zo belangrijk als in reallife. Zorg dat je vijf minuten van tevoren in de online omgeving bent. 
 
Pro-tip: Geef je telefoonnummer van tevoren aan de recruiter. Als je internet eruit vliegt tijdens je online sollicitatiegesprek, dan ben je alsnog bereikbaar. 
 
 

Online solliciteren versus jouw persoonlijkheid 

Videosolliciteren kan best een beetje ongemakkelijk aanvoelen. Daar waar je normaal iemand even de hand schudt, elkaar recht in de ogen aankijkt en op lichaamstaal let, moet je het nu doen met een simpele hallo en pixels. De volgende tips kunnen bij deze online solliciteren-ongemakken helpen.
 
Tip 1: Een veel gehoorde, maar niet minder waar: wees jezelf. Probeer tijdens het online solliciteren over te komen zoals je altijd overkomt. Vertel tijdens het voorstellen bijvoorbeeld wat typisch jou is. Wat vind je leuk om te doen? Wat vind je belangrijk in je werk en je leven? Goed om van tevoren over na te denken. 
 
Tip 2: Voel je je nog wat onzeker over hoe je overkomt tijdens een videogesprek? Oefen je online sollicitatiegesprek dan met iemand die jou goed kent en vraag achteraf om feedback. Misschien zit je er van de spanning onbewust bij als Bambi kijkend in de koplampen van een auto. Of zit je achterover op je stoel en komt dat ongeïnteresseerd over. Door te oefenen weet jij straks precies of je de indruk achterlaat die je wilt achterlaten. 
 
Tip 3: Wees enthousiast en stel vragen over de functie en het bedrijf. De vibe op kantoor kun je door het online solliciteren natuurlijk niet aanvoelen, dus vraag ernaar. Hoe gaan de collega’s met elkaar om, bijvoorbeeld? Zo laat je zien dat je betrokken en geïnteresseerd bent. 
 

Online solliciteren toch nog spannend?

De hierboven genoemde tips toegepast? Maar blijft die spanning rondom online solliciteren bij je hangen? Dan kun je nog een van de volgende dingen proberen:
 
  • Zeg gerust aan het begin van het gesprek dat je videosolliciteren spannend vindt. De recruiter begrijpt dat echt wel en kan je helpen je op je gemak te stellen. Bijkomend voordeel: het toont aan dat je jezelf durft te zijn en zoiets durft aan te geven.
  • Vind je het lastig om in woorden uit te drukken wat je allemaal kunt? Laat het dan zien tijdens je online sollicitatiegesprek. Door je scherm digitaal te delen. Ben je bijvoorbeeld een master in Excel, toon je kunsten. Solliciteer je op een designfunctie? Toon je portfolio live. Zo ben jij straks ook nog eens top of mind bij de recruiter. 
  • Zie je videosolliciteren echt niet zitten? Stel dan voor om een wandeling te maken. Lekker casual een rondje park doen. Op gepaste afstand, natuurlijk. Waarschijnlijk voel je je dan een stuk sneller op je gemak.

Goed om te onthouden bij het online solliciteren

Vergeet niet dat online solliciteren niet alleen voor jou nieuw kan zijn, maar ook voor recruiters. Zij leren, net als jij, door het gewoon te doen en begrijpen dat er iets mis kan gaan tijdens het videosolliciteren. Even geen internetverbinding, bijvoorbeeld. Of je moeder die vraagt of je wat wilt drinken. Maar, het gaat erom hoe je omgaat met die onverwachte situaties. Houd jij je hoofd koel of schiet je spontaan in de stress? Juist dit laat veel over je karakter zien. Benieuwd naar het advies van recruiter Marleen? Check de video. 
 
Dan rest ons alleen nog te zeggen: je kunt maar één eerste indruk maken, ook tijdens het online solliciteren. Bereid je dus goed voor, wees jezelf en zorg ervoor dat je de recruiter nieuwsgierig maakt.
 
Praktische tips voor online solliciteren: check. Maar hoe kun jij je inhoudelijk het beste voorbereiden? Check hier onze sollicitatietips-pagina vol tips en tricks. En volg YoungCapital op Instagram. Zo mis je nooit meer een nieuwe How to deal with it-video.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.