YOUNGCAPITAL BLOG

Blast From The Past: van promotor naar werken in de top naar kattenoppas

YoungCapital bestaat dit jaar 20 jaar! In deze Blast From The Past: Marina (36), die ging voor het perfecte plaatje. Ze studeerde en verdiende in 2004 bij met promotiewerk via StudentenWerk.nl, om daarna snel door te groeien naar topfuncties. Rond haar dertigste werkte ze al in het management bij multinationals. Maar na een burn-out ruilde ze haar topsalaris in voor haar passie.

Laten we bij het begin beginnen: promotiewerk. Hoe ging dat in 2004?

“Dat was heel verschillend. Ik deed allerlei klussen. Ik weet nog wel een keer dat ik samen met wat collega’s Ola-ijsjes moest uitdelen. Die dag was het aan het zeikregenen. Maar weer of geen weer, Ola wilde vieren dat de meteorologische zomer begonnen was. Niemand op straat, natuurlijk. Maar je moest die dingen wel kwijt. We zijn toen maar allemaal studentenhuizen afgereden en hebben daar alle vriezers volgegooid.”

“Oh ja, en dan was er nog de klus in Zeeuws-Vlaanderen. Toen werd ik op pad gestuurd om toiletten aan de man te brengen. Niet zomaar toiletten, maar hondentoiletten. Geen hond die daar oor naar had. Ik vond het zelf ook maar een gek iets. Toen dacht ik wel even: waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen.”

Maar toch doorgegaan met het werk.

“Ja, omdat ik dingen deed waar ik nooit eerder aan had gedacht en die je ook nooit meer vergeet. Vaak werkte je alleen, maar soms ook met een klein clubje collega’s. Op de dagen dat je samen een klus moest klaren, hing er een soort van één voor allen, allen voor één-sfeer. Dat was heel leuk.”

“En met die verschillende klussen, leerde ik mezelf beter kennen. Je kunt uitvinden wat je leuk vindt en ik kwam erachter dat ik meer kon dan ik dacht. Ik heb ook leren improviseren. Bij de eenmalige klussen kreeg je geen training vooraf. Vaak alleen een mail en een korte briefing op locatie. Daarna was het gaan met die banaan.”

Je werkt nu als kattenoppas en lifecoach. Hoe is dat gegaan?

“Na de bijbaantjes ben ik volledig gegaan voor de klassieke carrière: een goede studie en daarna een goede baan met de focus op doorgroeien. Ik heb een tijd lang een managementfunctie gehad bij multinationals. Maar het was een eindeloos iets, want wanneer ben je dan klaar? Wanneer ben je uitgegroeid?”

“Toen heb ik het roer omgegooid. Als kattenoppas verzorg ik katten in de buurt als mensen niet thuis zijn. Inmiddels zijn dat zo’n 100 huishoudens, wat neerkomt op 150 tot 200 katten. Het coachen doe ik ernaast als zzp’er. De aanleiding om alles anders te gaan doen, was een mentale burn-out. Ik was doorgeslagen in gewoon maar doorgaan. Dan ineens sta je stil en ga je nadenken over wat je echt wilt in het leven. Sindsdien kijk ik meer naar hoe ik mijn tijd besteed in plaats van naar hoe ik geld binnenhaal. Tijd heb je maar één keer. Ik heb toen heel bewust gekozen om te gaan doen wat ik nu leuk vind en dus ook heel bewust gekozen voor minder salaris. Ik was altijd keihard aan het werk, en nu voelen mijn banen niet eens meer als werk. En ja, dan maar niet die nieuwe spijkerbroek.”

Wat had je je jongere zelf mee willen geven op werkvlak?

“Ik weet nu dat je niet hard hoeft te werken om iets moois te kunnen doen. Dichtbij jezelf blijven en doen waar jij blij van wordt, daar help je anderen het meeste mee. Je kiest een studie, omdat je het interessant en leuk vindt, maar staar je niet blind op een titel die je je wilt toe-eigenen. Want jij bent meer dan die titel. Je bent een heel mens. Met interesses en talenten. Ga daar eens iets mee doen.”

Zelf nog op zoek naar een carrièreprepper of -booster? Bij deze vacatures kun je direct aan het werk.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.