YOUNGCAPITAL BLOG

Blast From The Past Bianca

YoungCapital bestaat 20 jaar! In Blast From The Past neemt een YC-alumni je mee terug in de tijd. Dit keer: Bianca (39). Nu woont ze in Düsseldorf en helpt ze Duitse bedrijven voet aan Nederlandse wal te zetten. Maar, twintig jaar geleden ging de student vanuit haar horeca- en partyklussen regelrecht het nachtleven in. Day after day. Samen met haar vriendinnen, als een van onze allereerste uitzendkrachten. Waar ze het meest van leerde? De ‘saaie’ baantjes. Hoe dat zit, lees je hieronder.

Hoe kwam je 20 jaar terug terecht bij ons?

“Rogier, een van de oprichters van StudentenWerk.nl (nu YoungCapital) was een vriend van me. Dus, toen ze het platform letterlijk op een zolderkamer aan het opstarten waren, kregen ik en mijn vriendinnen altijd de leukste bijbaantjes toegeschoven. Hierdoor heb ik ontzettend veel verschillende klussen gedaan. Vaak in de horeca. Ik heb gewerkt op festivals, gala’s van Endemol, achter de bar bij Sensation White. Dat was echt heel tof.”

Hoe ging dat toen, uitzendwerk in de horeca?

“Op die gala’s waren er soms wel duizend tafels die we moesten serveren. We kregen van tevoren een training hoe je met borden moest lopen en hoe je een wijnfles moest openen. Dat ging niet altijd even goed. Er zijn zeker wat borden gesneuveld en stukken kurk in de fles terechtgekomen. Maar het was vooral heel leuk om te doen. Ik werkte met vriendinnen. Ook op feestjes. Dus, de perfecte aanvulling op het studentenleven.”

Was het echt alleen maar lachen, gieren, brullen?

“Nee, ik heb bijvoorbeeld ook een administratieve klus gehad. Dat was echt oersaai. Ik zat in mijn eentje in een kamer Excel-tabellen in te vullen. Toen werd ik gillend gek. Maar over het algemeen waren de klussen heel leuk. En vaak simpel. Met als groot voordeel dat ik ze ook met een kater uit kon voeren: ik ging vanuit de collegezaal brak door naar mijn bijbaan en dan zo hoppa de stad weer in.”

Wat leerde je van al die klussen?

“De kracht van netwerken. Hoe fijn was het dat ik Rogier kende? Dat ik hem kon bellen als ik een dag of avond niets te doen had. Maar ook dat je moet werken voor je geld. Keihard. En dat je met doorzettingsvermogen veel voor elkaar kunt krijgen. Toen ik afstudeerde en geld nodig had, was het helemaal geen goede tijd op de arbeidsmarkt. Het was lastig om aan de bak te komen. Dus ik greep alle klussen aan. En vooral tijdens de saaiere baantjes leer je door te zetten en vol te houden.”

Wat had je je jongere zelf mee willen geven op werkvlak?

“Houd je ogen en oren meer open om er achter te komen wat voor soort banen er op de wereld zijn. Toen ik ging solliciteren, had ik geen flauw idee welke mogelijkheden er allemaal zijn. Terwijl als je daar meer kennis van hebt, kun je je beter focussen op wat je echt wilt. En wees nieuwsgierig, oprecht geïnteresseerd en vraag door. Dat had ik vroeger veel meer kunnen doen.”

Zelf nog op zoek naar een carrièreprepper of -booster? Bij deze vacatures kun je direct aan het werk.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.