YOUNGCAPITAL BLOG

Wil je echt de best passende kandidaat aannemen? Neem dan een type aan dat past bij je bedrijf en de fase waarin dat zich bevindt. Hieronder lees je hoe je deze match maakt. 

Volgens Lou Adler, auteur van het boek The Essential Guide for Hiring and Getting Hired, zijn alle soorten medewerkers die een bedrijf nodig kan hebben, onder te verdelen in vier functietypes: de Denker, de Bouwer, de Verbeteraar, en de Uitvoerder. Alle dragen op hun eigen manier bij aan de ontwikkeling van een bedrijf. Kijk dus niet alleen of de punten op iemands cv overeenkomen met de harde criteria van een vacature! 

ontwikkelaarontwikkelaar
De vier functietypes op een rij: 

Type 1: De Denker

Denkers zijn vooral cruciaal in de start-up fase. Het zijn de brainstormers, strategen en creatievelingen die nieuwe producten, businessmodellen en processen bedenken. Naarmate je bedrijf groeit, kan hun continue stroom hersenspinsels ook in de weg gaan zitten. 

Type 2: De Bouwer 

Dit zijn de ondernemers, uitvinders en verandermanagers die de ideeën van de Denkers realiseren. Ze voelen zich thuis in snel veranderende situaties, durven te beslissen op basis van gebrekkige informatie en scheppen orde in chaos. In grotere organisaties voelen ze zich vaak bekneld. 

Type 3: De Verbeteraar 

Verbeteraars structureren en optimaliseren reeds bestaande projecten, processen of teams. In een snel groeiende organisatie zijn zij degenen die al hollend het paard beslaan. Ze worden vaak ondergewaardeerd, maar hebben een enorme impact op het lange termijnsucces van een organisatie. 

Type 4: De Uitvoerder

Dit zijn de mensen die een herhaalbaar proces uitvoeren, en daarmee voor constante kwaliteit en resultaten zorgen. Zij zorgen dag in dag uit voor de klanttevredenheid. Met name onmisbaar in volwassen organisaties die een reputatie hoog hebben te houden. 

 

Vind de juiste balans

Natuurlijk zijn in iedere groeifase alle vier de functietypes nodig. Maar afhankelijk van de fase kan de juiste verhouding flink wisselen. Houd daar rekening mee en speel er tijdig op in. Zo vergroot je je kansen op gezonde en stabiele groei.     

YoungCapital heeft ook verschillende testen die kandidaten kunnen ondergaan om hun persoonlijke kwaliteiten te ontdekken én wat zij nog kunnen ontwikkelen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.