YOUNGCAPITAL BLOG

Als je nooit fouten maakt, doe je iets verkeerd. Natuurlijk kan perfectionisme heel nuttig zijn. Maar het kan ook leiden tot de drie kapitale fouten. Lees hieronder welke. 

perfectionisme
Je kent hem/haar vast wel (of je bent er zelf een: de collega met het onkreukbare humeur en het onberispelijk opgeruimde bureau, die altijd stipt op tijd en perfect voorbereid aanschuift bij iedere meeting. Klinkt prachtig, toch? Maar er is een keerzijde. 

Iemand die alles perfect wil doen, straalt ook een ongeschreven boodschap uit: ‘hier is geen ruimte voor fouten’. Dit kan leiden tot drie gevaarlijke valkuilen, die het succes van jezelf én je bedrijf in de weg zitten. 

 

Valkuil 1: Stilte 

Perfectionistische mensen hebben de neiging om alleen de dingen te bespreken die op de agenda staan. Dat houdt medewerkers gefocust, maar weerhoudt hen er ook van te uiten wat er écht in hun hoofd omgaat.   

Dit werkt aan twee kanten nadelig. Leidinggevenden weten niet wat er speelt, omdat niemand dit aan ze vertelt. Tegelijkertijd voelen hun collega’s zich geïntimideerd en onzeker, wat soepele samenwerking en productiviteit belemmert. 

 

Valkuil 2: Tijdverspilling

Perfectionisme kan doorslaan in een obsessie om zelfs de kleinste fout te voorkomen. Gevolg: afspraken eindeloos over en weer bevestigen, of een compleet rapport herdrukken vanwege één enkele typefout. 

Kortom, je loopt het risico teveel tijd en aandacht te verspillen aan bijzaken. Dit gaat ten koste van je efficiëntie en zaken die er écht toe doen. 

 

Valkuil 3: Gebrek aan innovatie 

Zelfs de beste ideeën beginnen meestal als vage en ongepolijste gedachten. Een proces van vallen en opstaan is onmisbaar om die ruwe ideeën om te smeden tot waardevolle en bruikbare innovaties. Oftewel, om te innoveren moet je fouten durven maken. 

 

Laat je niet verstikken door hang naar perfectie 

Voor de goede orde: een bepaalde mate van perfectionisme is zeker niet verkeerd. Streven naar constante kwaliteit en aandacht voor details zijn een groot goed! Maar voorkom een werksituatie waarin je continu streeft naar het hoogst haalbare; perfectionisme moet niet verstikkend werken. 

Beperk perfectionisme daarom tot een handvol cruciale momenten, bijvoorbeeld tijdens de eindcontrole van een afgerond product of project. Hanteer voor alle andere zaken de 80/20-regel. Je zult versteld staan van de hoeveelheid tijd en energie je hierdoor krijgt! 


Bron: www.inc.com

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.