YOUNGCAPITAL BLOG

Door het sociaal akkoord van vorig jaar gaat een aantal zaken op het gebied van arbeidsrecht veranderen. Deel 2 van de serie Wet werk en zekerheid: het concurrentiebeding. Per 1 januari 2015* mag het concurrentiebeding niet meer in iedere arbeidsovereenkomst worden opgenomen. Hoe zit dat? 

wetswijziging

wetswijzigingwetswijziging

 

Wat is de situatie nu? 

In bijna iedere arbeidsovereenkomst, zowel voor onbepaalde als bepaalde tijd, is een concurrentiebeding opgenomen. Hierin staat waar een werknemer zich aan dient te houden wanneer hij of zij bij een andere werkgever wilt gaan werken of zelf een bedrijf wil starten. 

 

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 januari 2015 is het opnemen van een concurrentiebeding nog slechts mogelijk bij contracten voor onbepaalde tijd. Op deze regel wordt één uitzondering gemaakt. Bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd mag wel een concurrentiebeding worden opgenomen indien er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- en dienstbelangen. De werkgever dient dan wel in de arbeidsovereenkomst toe te lichten om welke zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen het precies gaat en waarom het concurrentiebeding noodzakelijk is. Arbeidsovereenkomsten zonder deze verklaring zijn niet geldig. 

 

In welke situaties heeft dit geen gevolgen?

Arbeidsovereenkomsten afgesloten vóór 1 januari 2015 mogen, ongeacht of het gaat om een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd, een concurrentiebeding bevatten. Tip: neem indien gewenst nog voor 1 januari 2015 een concurrentiebeding op in de overeenkomst voor bepaalde tijd. Uiteraard moet de werknemer daar nog wel mee instemmen.

 

Waar vind ik meer informatie? 

Meer informatie over het concurrentiebeding kun je hier vinden. Je kunt ook contact opnemen met de HR-adviseurs van YoungCapital via HR@youngcapital.nl. 
*De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief. 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.