YOUNGCAPITAL BLOG

Referentie

Weinig of geen werkervaring maakt het soms lastiger om die ene gave baan te scoren. Zeker als er om referenties wordt gevraagd. Je hebt deze simpelweg nog niet. ‘Maar het gaat toch niet alleen om hoe ik werk, maar ook om wie ik ben?’ Dat is precies wat wij ook vinden. Daarom kun je bij YoungCapital een vriend, familielid of andere kennis opgeven als referentie. Zij kennen jou tenslotte door en door en kunnen als geen ander vertellen over hoe je met bepaalde situaties omgaat.

Maar voordat we hier verder induiken, is het goed om eerst met de basics te beginnen. Want wat is een referentie precies? Een referentie is een getuigenis of verslag van jouw functioneren. Vaak geschreven door een vorige werkgever of stagebegeleider, die jouw kwaliteiten het best kunnen beoordelen. En meer kunnen vertellen over hoe jij in de praktijk te werk gaat. Denk aan die keer dat je als enige rustig bleef en met een oplossing kwam toen alle computers crashte. Of toen jij het helemaal prima vond om bij te springen op een andere afdeling en zelfs in het weekend kwam helpen.

Wanneer heb ik een referentie nodig?

Op het moment dat je solliciteert op een nieuwe baan of een aanmeldingsprocedure voor een studie doorloopt, kun je meestal één of meerdere referenties opgeven. Het is een extra stap die vaak niet verplicht is, maar wel een mooie kans biedt. Tijdens de sollicitatie presenteer je jezelf natuurlijk zo goed mogelijk. Je vertelt wie je bent, wat je sterke en zwakke punten zijn en wat jouw manier van werken is. Een referentie kan dit beeld bevestigen en zelfs versterken. Zodat jij hopelijk een streepje voor staat op de andere sollicitanten.

Wil je meer weten over referenties, een voorbeeld van een referentiebrief of hoe een cv met referentie eruitziet? Je leest alles over hoe een goede referentie jouw sollicitatie versterkt op onze Career Guide. Hier leggen we ook uit wat precies het verschil is tussen een referentie, aanbevelingsbrief en getuigschrift.

Geen referenties? Vraag je vriend, zus, huisgenootje of teamgenoot

Een referentie kan dus enorm belangrijk zijn. Maar ook knap lastig als je nog geen werkervaring hebt. Daarom kun je bij ons een vriend, zus, huisgenootje of teamgenoot doorgeven als referentie. Het gaat tenslotte om wie jij bent als persoon. Mensen die dicht bij jou staan, kunnen heel goed vertellen wie jij bent, hoe je reageert op situaties, hoe je omgaat met kritiek en wat jouw sterke punten zijn.

Dus, sta jij op het punt om te solliciteren? Vraag dan eens rond in je vriendengroep of binnen je familie wie jij als referentie mag opgeven. Wie weet scoor jij straks die toffe baan met hun hulp.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.