YOUNGCAPITAL BLOG

Talent assessments bij recruitmentprocessen zitten in de lift. Maar hoe nuttig ook, assessments blijven een relatief ouderwetse manier om talent te beoordelen. De nieuwe revolutie in recruitment? ‘Social job matching’! 

 

Wat is social job matching? 

Dr. Charles Handler, hoofd onderzoek bij assessmentbureau Logi-Serve, gebruikt de volgende definitie:
“Ieder proces dat plaatsvindt vóór het formele sollicitatietraject en data van sociale netwerken benut om individuen en vacatures met elkaar te matchen.” 

Er zijn al tal van bedrijven actief in deze nieuwe markt. Zij voorzien bijvoorbeeld in tools die het mogelijk maken om vacatures heel makkelijk te delen op relevante sociale netwerken, of die socialmediaprofielen matchen met het kandidaatprofiel van een werkgever. Het doel is ervoor te zorgen dat er meer mensen met een passend profiel aan een sollicitatietraject beginnen.

laptop


Menselijke trekjes meetbaar maken

De meest succesvolle spelers in deze opkomende discipline hebben één ding gemeen: ze maken gebruik van psychometrie, oftewel de wetenschap die menselijke trekjes meetbaar maakt. 

Met psychometrie kun je beslissingen in het recruitmentproces baseren op solide wetenschappelijke methoden en data. De manier om het fingerspitzengefühl om te zetten in concrete argumentatie. Zo verminder je de ruis in het aannameproces en wordt het zoeken naar die speld in de hooiberg een stuk overzichtelijker. 

De redenen waarom de bedrijven die psychometrie gebruiken om social job matching te faciliteren een bedreiging gaan vormen voor het traditionele recruitment: 

1. Recruitment zal nooit meer hetzelfde zijn

Social job matching voegt op een betrouwbare manier data van menselijke eigenschappen toe aan het recruitmentproces. Zolang het traditionele recruitment dit niet biedt, zal het nooit de toegevoegde waarde kunnen bieden van social job matching. 

2. De tools zijn makkelijker aan te schaffen

Traditionele assessments zijn als HR-tool vaak lastig om aan te kopen, omdat je afhankelijk bent van HR-budgetten en -regels. Bij social job matching kun je gebruik maken van de budgetten voor marketing en social media. Die zijn doorgaans stukken groter en bieden meer speelruimte. 

3. Het geeft je een voorsprong voor de sollicitatie begonnen is 

Statistisch feit: hoe groter het aantal geschikte kandidaten in je talent pool, hoe groter de kans dat je een succesvolle match maakt. Dat merk je des te meer als je geen gebruik maakt van assessments in je sollicitatieprocedure. 

Het geheim van social job matching is dat het niet feilloos hoeft te zijn, het hoeft er alleen maar voor te zorgen dat het percentage geschikte kandidaten dat toetreedt tot een sollicitatieprocedure stijgt – en daarmee de kans op een succesvolle match. 

4. Het verhoogt de betrokkenheid van je kandidaten

Omdat social job matching draait om sociale netwerken en relaties, levert het meer betrokken kandidaten op. 

5. De meerwaarde blijft toenemen

Social job matching werkt via apps die een continue stroom informatie leveren over betrokken gebruikers. Bovendien leert een social job matching systeem gaandeweg steeds beter gebruik te maken van die informatie om kandidaten en banen te matchen. 

Mensen aannemen blijft mensenwerk. Hoe slim een computer ook is, hij kan iemands karaktertrekken niet in kaart brengen. De combinatie van de juiste techniek en het meetbaar maken van intuïtie resulteert verhoogt de kwaliteit van het recruitmentproces. Zo kunnen recruiters al bepaalde persoonlijkheids-/IQ- of inzichttesten laten uitvoeren door kandidaten alvorens ze uitgenodigd worden op gesprek.

 

Bron: www.ere.net

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.