YOUNGCAPITAL BLOG

Nieuwe baan in coronatijd

Corona-cijfers vliegen ons al een jaar om de oren. Dat het de arbeidsmarkt flink ontwricht, weten we inmiddels. Maar, hoe zit het met de persoonlijke verhalen? Werkloosheid, een nieuwe baan door corona of zelfs een vast contract binnenslepen in coronatijd: je komt het allemaal tegen. Derek, Denice en Yandara kunnen erover meepraten. Zij kregen de afgelopen tijd heel wat voor hun kiezen. Toch lieten ze zich niet uit het veld slaan.

Denice (18) blijft positief, ondanks het mislopen van buitenlandse stages én bijbanen door corona

“Ik werkte in de horeca, dus je raadt het al: bijbaan verloren. Gelukkig kreeg ik toen een nieuwe baan aangeboden bij de Bijenkorf. Yes! Een week later gingen de winkels dicht, dus wéér geen baan. Ik volg een opleiding tot stewardess, dus ik heb nu een stage gevonden bij een hotel in Nederland. Dat had natuurlijk Barcelona of Malta moeten zijn, maar ik ben heel blij dat ik überhaupt een stage heb.”

“Ik startte mijn studie superhappy, ging er voor 100% voor. Ook toen het coronavirus er net was. Maar uiteindelijk doe je deze studie voor de buitenlandse stages, ervaringen en toffe kansen om jezelf te ontwikkelen. Je gaat toch denken: deze kansen zijn mij ontnomen, je kunt het niet overdoen.”

“Toch vind ik dat je nooit moet opgeven. Ik heb tegenslagen gehad, maar ik bleef keihard m’n best doen. Door overal voor open te staan, door gewoon te doen of je voor een 5-sterrenhotel solliciteert. En ja, ik ben blij. Sta niet toe dat ik me er ongelukkig door voel. Uiteindelijk kom je er wel en draagt dit alleen maar bij aan je ontwikkeling en hoe je in het leven staat. Je wordt er positiever van.”

Van KLM naar GGD: Yandara (24) maakte een carrièreswitch door corona

“Tijdens mijn studie luchtvaartdienstverlening liep ik stage bij KLM en daar ben ik blijven werken als grondstewardess. Met veel plezier. Toen werd ik in maart 2020 gebeld, en hoorde ik dat ik na twee jaar mijn baan zou verliezen. Een grote klap, natuurlijk. Opeens moest ik op zoek naar een nieuwe baan. Zo ben ik uiteindelijk bij de GGD terechtgekomen, waar ik nu werk als call-agent.”

“Stiekem mis ik mijn baan als grondstewardess wel: het persoonlijke contact, de verschillende culturen en van alles regelen. Iedere dag was anders. Maar, ik ben blij dat ik nu mijn steentje bijdraag aan de maatschappij. Ik dacht: zet mij maar in! Ik heb wel eens boze mensen aan de lijn, maar gelukkig ook vaak hele aardige. Zo had ik laatst een mevrouw aan de telefoon met veel vragen, die aan het einde van het gesprek zei: ‘Help iedereen zo goed als je mij hebt geholpen.’”

“Door deze periode heb ik geleerd om van het leven te genieten en elke dag het beste ervan te maken. Je weet nooit wat morgen brengt. Kijken wat ik zélf kan doen om lekker in m’n vel te zitten, is een hobby geworden: 06.00 uur opstaan, het nieuws kijken en aan het werk gaan. Veel bewegen en gezond eten. Zo houd ik mezelf mentaal én fysiek gezond.”

“Mijn tip, daarom? Stay positive! We komen hier met z’n allen ook weer uit. Als er iets gebeurt, gebeurt dat met een reden. Ik geloof erin dat ik dit moest doorstaan om uiteindelijk ergens te komen in het leven.”

Derek (21) had een nieuwe baan in coronatijd én werd overgenomen door de opdrachtgever

“Ik werk al sinds 2017 als flexkracht via YoungCapital en begon zo in oktober 2020 bij Energyzero. Daar werkte ik nét twee weken, toen ik vanuit huis aan het werk moest. Best een grote stap, maar ik leerde snel op m’n eigen benen staan. Met succes, want op 1 januari ben ik overgenomen door Energyzero.”

“Mijn ervaringen in corona-tijd zijn dus eigenlijk heel positief, in tegenstelling tot veel anderen. Ik leer superveel bij Energyzero en m’n zelfvertrouwen is omhoog geschoten. Doordat ik werk bij een startende onderneming, krijg ik veel ruimte voor m’n persoonlijke ontwikkeling. Ik ben happy met waar ik nu ben, al mis ik het kantoor soms. Niet alleen de gezelligheid, maar ook het verwerken van lastige gesprekken gaat daar sneller.”

“Mijn tip? Kijk niet naar beneden, maar kijk verder. Er zijn altijd mogelijkheden, je moet er alleen voor openstaan.”

Ben jij op zoek naar een (bij)baan? Hier vind je vacatures waarbij je per direct aan het werk kunt.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.