YOUNGCAPITAL BLOG

Uitblinken op je werk is niet alleen een kwestie van talent en hard werken. Het geheim zit in een goede start van je werkdag. Met deze negen slimme ochtendrituelen presteer je beter, krijg je meer gedaan, en maak je sneller promotie.

succes

succes

‘De morgenstond heeft goud in de mond’, luidt het spreekwoord. En dat klopt nog steeds als een bus. De ochtend is het deel van de dag waarin mensen van nature het productiefst zijn en de meeste concentratie hebben.


Succesvolle mensen zorgen dan ook dat ze het maximale uit hun ochtend halen. Tijd voor jou om hetzelfde te doen! Hoe? Maak van de volgende negen ochtendrituelen een vast onderdeel van je werkdag:

 

Ritueel 1: Sta uitgerust op 

Slaapgebrek is funest voor je concentratievermogen. De meeste gezondheidsexperts adviseren een minimum van acht uur bedrust per nacht. Hoeveel slaap jij nodig hebt verschilt per persoon, maar zorg in elk geval dat je vóór iedere werkdag genoeg nachtrust krijgt.

 

Ritueel 2: Beweeg!

Vrijwel iedereen heeft profijt van sporten! Wanneer je lichaam in actie komt, volgt je hoofd vanzelf. Zet je wekker dus een half uur eerder en ren ’s ochtends een rondje door het park. In het begin is het afzien, maar naarmate je een betere conditie opbouwt kom je met meer energie aan op je werk. Als je slim bent, maak je in je pauze ook nog een wandeling met collega’s. Mensen die voor of tijdens het werk voldoende lichaamsbeweging krijgen, zijn gemiddeld beter in time management, mentaal scherper én soepeler in de omgang met anderen. 

 

Ritueel 3: Neem tijd voor jezelf 

Lukt het je echt niet om jezelf ’s ochtends te activeren voor een jogsessie? Kies dan voor een relaxmoment en maak tijd voor een beetje ‘me time’. Ontspannen is belangrijk! Of je dat nu doet door te mediteren, de krant te lezen, of gewoon een beetje te websurfen. Wat jij wilt.yoghurt muesli

yoghurt muesli


Ritueel 4: Zorg voor een goed ontbijt

Voedsel is de brandstof voor je lijf én je hersenen. Je ontbijt is het allerbelangrijkst, omdat je hiermee je lichaam oplaadt na de nacht. Eet niet alleen zoetigheid, maar ook langzame koolhydraten, zoals granen. Deze geven gedurende de ochtend energie af. Begin je dag bijvoorbeeld met wat kwark, fruit en noten en zaden. Kijk hier voor meer lekkere en gezonde ontbijtrecepten. 

 

Ritueel 5: Vertrek op tijd 

Plan voldoende reistijd in, zodat je zeker weet dat je op tijd op je werk komt. Als je dan in een file terechtkomt of als je trein vertraging heeft, levert dat niet meteen bergen stress en frustratie op. Zo ben je fris en ontspannen op het moment dat je aan de slag gaat. 

 

Ritueel 6: Maak gebruik van een to-dolijst 

Klassiek, maar nog steeds effectief. Schrijf op wat je die dag gedaan wilt krijgen, dit schept orde in je hoofd. Bepaal daarbij ook welk onderdeel je vandaag in ieder geval gedaan wilt hebben, en wanneer je dit gaat doen. Een mooie gedachte hierbij is: wanneer je dit in ieder geval die dag kunt doen, is het een mooie dag! Deel je prioriteit op in kleinere, hapklare brokken. Zo kun je je werk beter overzien, waardoor het makkelijker is eraan te beginnen. Door dit op een rijtje te zetten, vergeet je niks en ga je aan het eind van de dag met een goed gevoel naar huis.

 

Ritueel 7: Deel je dagplanning met collega’s

Bespreek je prioriteit met andere medewerkers of je leidinggevende. Hiermee check je of jouw prioriteiten voor de dag nog overeenkomen met wat nodig is voor het bedrijf en laat je zien waar je mee bezig bent. Zo weet iedereen van elkaar wat er speelt, waarmee je de teamspirit bevordert. 

 

Ritueel 8: Vermijd vergaderingen in de ochtend

Indien je het zelf mag bepalen; plan meetings en vergaderingen dan in de middag. Het is zonde om ’s ochtends tijdrovende en energievretende meetings te houden, aangezien je intelligentie dan juist het hoogst is. De ochtend is daarom ideaal om uitdagende en pittige klussen op te pakken! Plan die meeting dus pas ’s middags, tenzij een meeting je belangrijkste taak van de dag is. 

 

Ritueel 9: Beantwoord berichten op een vast moment 

Niets is zo dodelijk voor je productiviteit als ’s ochtends voortdurend je inbox checken. Plan daarom een vast moment van je dag in om je e-mails en andere berichten te lezen. Een perfect moment hiervoor is na het middaguur, wanneer je bloedsuikerspiegel op z’n hoogst is en je after-lunch-dip toeslaat. Handel mails direct af en archiveer of verwijder waar nodig, zodat je daarna met een opgeruimd gevoel verder kunt! 

 

Conclusie: niet harder, maar slimmer werken

Succesvolle mensen werken niet per se harder, maar zorgen vooral dat ze hun tijd en capaciteiten maximaal benutten. Door je ochtend slimmer in te richten, haal je het maximale uit je werkdag en ben je een heel eind op weg om een uitblinker op je werk te worden.


Bron: socialmediaweek.org

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.