YOUNGCAPITAL BLOG

Bedrijven die op zoek zijn naar een nieuwe aanwinst, zoeken steevast naar kandidaten met het geijkte cv. In ons vorige blog kon je lezen dat het aannemen van onervaren mensen juist zorgt voor een frisse wind in je organisatie, én voor een duurzaam personeelsbestand. Geloof jij in de kracht van onervaren talent, maar wil je wel zeker genoeg zijn over wie je in huis haalt? Gebruik dan deze tips!

ervaring wordt overschat, zo pik je de beste kandidaat eruit

ervaring wordt overschat, zo pik je de beste kandidaat eruit

De vraag is natuurlijk: hoe kom je erachter of iemand met een minder sterk cv over de juiste kwaliteiten beschikt? In plaats van alleen te vertrouwen op indrukken uit het sollicitatiegesprek, kun je ook handige tools gebruiken. Zo vind je snel de beste kandidaat.

Tip 1: geef ze een probleem om op te lossen

Leg je onervaren kandidaat een concreet probleem voor, dat normaal gesproken alleen wordt opgelost door een medewerker met ervaring. Je kunt dit ook met meerdere kandidaten tegelijk doen, en je medewerkers laten beoordelen wie met de beste oplossing is gekomen.

Tip 2: maak gebruik van (online) assessments

Er bestaan veel online assessments waarmee je de technische kennis en kwaliteiten van een kandidaat kunt testen. Zulke online persoonlijkheidstesten zijn een tijds- en kostenefficiënte manier om kandidaten snel beter te leren kennen. Voor de selectie van kandidaten maakt YoungCapital gebruik van de Delta 3-test™, die antwoord geeft op het ‘finding fit-principe’: de juiste persoon in de juiste omgeving. Soms is het beter kandidaten in levenden lijve te beoordelen, dat kan tijdens een recruitmentdag. Door middel van een serie interactieve tests en rollenspelen kun je een groep kandidaten in één dag leren kennen.

Tip 3: maak er een wedstrijd van

Schrijf een anonieme online wedstrijd uit. Op websites als TopCoder, WizardHunt.net of Code Jam kun je kandidaten uitdagen om een technisch probleem op te lossen. Je weet dan zeker dat de winnaars de juiste vaardigheden hebben voor de functie, ongeacht hun werkervaring. Onder andere Google, Yahoo en Microsoft hebben hiermee ervaren dat de winnaars vrijwel niet overeenkomen met de `ideale kandidaat’.

Tip 4: huur iemand tijdelijk in op projectbasis

Dit is natuurlijk de ultieme test om te ontdekken of iemand geschikt is voor een functie. Huur een kandidaat in als uitzendkracht of als freelancer, en laat hem in een korte periode een specifiek probleem oplossen. Laat hem op de werkvloer meedraaien, dan ontdek je ook hoe hij functioneert binnen het team en of hij kan aarden binnen de bedrijfscultuur.

Tip 5: zoek naar overdraagbare ervaring

Door bezuinigingen, fusies en reorganisaties maken steeds meer mensen regelmatig een carrièreswitch. Zo iemand beschikt uiteraard nog niet over specifieke ervaring voor een nieuwe functie. Het heeft dan ook geen zin om daarop te selecteren. Maar dit betekent niet dat iemand niet geschikt is voor een bepaalde functie!

Kijk in plaats daarvan hoe succesvol de kandidaat was bij een eventuele eerdere carrièreswitch. Hoe snel kon hij zich de nieuwe eisen en processen eigen maken? Toonde hij daarbij kwaliteiten en vaardigheden die ook van toegevoegde waarde zijn in de nieuwe functie? Denk bijvoorbeeld aan resultaatgerichtheid, het nemen van initiatief, aandacht voor details en het snel kunnen anticiperen op veranderingen.

Iedereen moet een keer beginnen

Met bovenstaande tips hoeft het aannemen van onbekend talent helemaal niet ‘gevaarlijk’ te zijn. Het is een kwestie van op kwaliteiten letten, en van gezond vertrouwen. Denk maar zo, ook voor de functie van recruiter bestaat (nog) geen opleiding of studie. Wie dat werk doet, is dus ooit begonnen zonder relevante werkervaring of vooropleiding in zijn cv. Geef potentieel toptalent dus een kans, want ook jij hebt het ooit ergens moeten leren.


Bron: Ere.net

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.