YOUNGCAPITAL BLOG

Telefonische screening wordt nog steeds veel gebruikt tijdens recruitmentprocedures. De vraag is: hoe lang nog? Want video-interviews vormen in veel opzichten een aantrekkelijker alternatief. Lees hier waarom.

jongen met mobiel en koptelefoon

jongen met mobiel en koptelefoon

Hoewel de technologie al langer bestaat, zijn pas sinds enkele jaren specifieke videodiensten voor recruitment beschikbaar, zoals Cammio, Viasto en Sparkhire

Het meest gebruikte format bij deze diensten is het zogeheten asynchrone of ‘one-way’-interview. Aan dit sollicitatiegesprek doen de recruiter en sollicitant niet tegelijkertijd mee. De recruiter neemt vooraf de vragen op, zodat de sollicitant ze op een ander moment kan beantwoorden. 

Het 'one-way'-interview – zo werkt het:

Nadat je op basis van het cv een kandidaat hebt geselecteerd, stuur je hem een e-mailuitnodiging om deel te nemen aan een video-interview. Deze e-mail bevat een hyperlink waarmee de kandidaat op de interview-website komt. 

Op deze website bekijkt de kandidaat vooraf opgenomen videofragmenten van mensen die interviewvragen stellen. Na ieder fragment krijgt de kandidaat een korte bedenktijd, waarna de webcam van zijn eigen computer automatisch zijn antwoord opneemt. 

De antwoorden bij iedere vraag worden opgeslagen, zodat je deze later kunt bekijken. In de regel krijgen de kandidaten maar één kans om iedere vraag te beantwoorden, net zoals bij een face-to-facegesprek. 

Videorecruitment is booming

Hoewel de HR-sector aanvankelijk aarzelend reageerde, wint het video-interview aan populairiteit. Dat komt vanwege de vele voordelen die het heeft. Rogier Thewessen, DGA bij YoungCapital: ”Voor recruiters die millennials als doelgroep hebben en grote hoeveelheden kandidaten moeten screenen, is videorecruitment superhandig. Ik verwacht zelfs dat video-interviews binnen afzienbare tijd traditionele technieken zoals telefonische screening gaan vervangen.”

Nog niet volledig overtuigd? Lees hier tien redenen waarom video-interviews the next big thing worden:

Reden 1: het vergroot het bereik van je screening

Een groot voordeel van video-interviews is dat je meer mensen kunt screenen in minder tijd. Je kunt in één dag makkelijk de video-interviews van 75 of meer kandidaten bekijken. Probeer dat maar eens met een telefonische screening. 

Een goed praktijkvoorbeeld is afkomstig van accountantsbureau Grant Thornton, dat onlangs van telefonische screening overstapte op video-interviews en nu in tachtig procent van de tijd drie keer zoveel kandidaten weet te screenen.

Reden 2: je kunt ‘appels met appels’ vergelijken

Omdat je de interviewvragen vooraf opneemt, weet je zeker dat je iedere kandidaat exact dezelfde vragen stelt en exact dezelfde tijd geeft om te antwoorden. 

Bij telefonische screening kun je natuurlijk ook je recruiters een standaardvragenlijst geven, maar aan de telefoon is het moeilijker om te controleren hoeveel tijd iemand neemt om een vraag te beantwoorden. Video zorgt voor een gelijk speelveld. 

Reden 3: het vermijdt bevooroordeelde interviewers

Bij traditionele screening moet je vertrouwen op de objectiviteit van je recruiters. Terwijl zij vaak (ook al gaat het ongemerkt) wel degelijk hun persoonlijke voorkeuren laten meewegen. 

Met video heb je volledige controle over het verloop van het interview, en ben je verzekerd van een objectieve weergave van de kandidaat.

Gemak

Gemak

Reden 4: gemak voor de kandidaten

Kandidaten kunnen het interview overal en op ieder moment doorlopen wanneer dit hen uitkomt. Ze kunnen het thuis achter de computer doen, of op iedere andere plek via hun smartphone of tablet. 

Het simpele feit dat je hun de controle geeft over de tijd en plaats van handeling, geeft kandidaten het gevoel dat je hen belangrijk vindt. Het voordeel voor jou als werkgever is dat kandidaten relaxter en authentieker zijn in hun presentatie. 

Reden 5: gemak voor de recruiters

Als werkgever kun je het bekijken van de interviews in één sessie afhandelen, of juist spreiden over je werkweek. De meeste videorecruitmentoplossingen zijn bovendien web-based, zodat je de interviews overal kunt bekijken en indien nodig kunt delen met collega’s. 

Reden 6: efficiency

Herken je dit? Je zit in een telefonische screening met nog twintig tot dertig minuten te gaan, terwijl je al na een paar minuten weet dat de kandidaat wel een (of juist geen) goede match is. Toch maak je netjes het gesprek af, terwijl het eigenlijk zonde van de tijd is.

Met vooraf opgenomen antwoorden ben je niet gedwongen om iedere minuut van ieder interview te bekijken. In plaats daarvan bepaal je zelf hoeveel tijd je besteedt aan een kandidaat.

Reden 7: er gaat geen informatie verloren

Iedereen met ervaring in telefonische screening kan erover meepraten: iets of iemand onderbreekt het gesprek, waardoor je compleet afgeleid raakt. Of de verbinding is zo slecht, dat je een kandidaat nauwelijks verstaat.

Met video kunnen kandidaten de internetverbinding testen voordat ze hun antwoorden opnemen, zodat je verzekerd bent van een heldere opnamekwaliteit. 

Is de kwaliteit toch niet optimaal tijdens het interview? Dan kun je simpelweg de opnames nog een keer afspelen, zodat je zeker weet dat je geen belangrijke informatie mist. 

Reden 8: het vergroot de betrokkenheid van je mensen

Een krachtige manier om de betrokkenheid van je medewerkers te vergroten, is door ze een rol te geven bij de werving van nieuwe collega’s. 

De meeste mensen staan niet te springen om mee te werken aan telefonische screenings. Maar met video kunnen mensen op verschillende manieren meedoen, van het stellen van interviewvragen tot het beoordelen van de reacties van kandidaten. 

En doordat je alles van tevoren opneemt, loop je niet het risico dat goedwillende collega’s de mist ingaan in een gesprek met een kandidaat.

Reden 9: het is een prachtig visitekaartje

Een video-interview is uitstekend bruikbaar om een statement te maken over je bedrijfscultuur. Jouw merk als werkgever komt veel sterker over als kandidaten kunnen zien en horen wat je probeert over te brengen.

Je kunt de interviewvragen laten stellen door de jongste collega, of juist door de CEO. Ook kun je een kort filmpje toevoegen, waarin je een rondleiding geeft door het bedrijf, de werkplek van de kandidaat laat zien, en het team voorstelt. 

Reden 10: het onderscheidt je van de concurrentie

Op dit moment zijn video-interviews nog niet heel erg gebruikelijk als eerste contactmoment met nieuwe medewerkers. Des te groter is de onderscheidende waarde, als je er nu mee begint. 

Als je het goed aanpakt, kun je met video-interviews jezelf profileren als een technologisch geavanceerde, innovatieve organisatie die vooroploopt in nieuwe manieren van recruitment en van werken. Tenminste, zolang nog niet iedereen het doet!

Tot slot: video-interviews zijn een aanvulling, geen vervanging

Video-interviews mogen dan veel voordelen hebben ten opzichte van traditionele recruitmentmethodes, maar dat betekent niet dat die andere methodes de prullenbak in kunnen.

Neem nooit definitieve beslissingen over het aannemen van mensen, enkel op basis van een video-interview. Beschouw video-interviews in plaats daarvan als een waardevolle aanvulling van de recruitment toolbox, die recruiters helpt om betere beslissingen te nemen over kandidaten. Een face-to-facegesprek tijdens de tweede of derde sollicitatieronde blijft wel cruciaal om de juiste indruk van iemand te krijgen.

Er wordt tegenwoordig ook relatief veel gebruik gemaakt van een video-cv (of videosollicitatie), waarin kandidaten zichzelf in een X aantal minuten voorstellen middels een video en solliciteren naar een functie.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.