YOUNGCAPITAL BLOG

Naast teveel eten en drinken hebben de feestdagen nog een andere vaste component: ongemakkelijke sociale verplichtingen. Lees hier hoe je je ongemak overwint en deze gelegenheden benut om je netwerk uit te bouwen.
vijf sprankelende netwerktips voor tijdens de feestdagen

vijf sprankelende netwerktips voor tijdens de feestdagen

Waar anderen vooral opzien tegen het bezoek aan de schoonfamilie, krijgen veel professionals stress bij de gedachte aan alle feestjes, borrels en recepties waar ze vanuit hun functie verwacht worden. 

Liever thuisblijven?

Zeker als je nog maar kort in het vak zit en niet zoveel mensen kent, is het lastig om jezelf een houding te geven tijdens al die zogenaamd ludieke en informele bijeenkomsten. Je zou liever thuis op de bank kruipen met een glas glühwein. 

Gouden netwerkkansen

Wanhoop niet! Die feestjes en borrels zijn de perfecte gelegenheid om mensen (beter) te leren kennen en je relatienetwerk uit te bouwen. Als je het slim aanpakt, gebruik je deze tijd om met een vers netwerk het nieuwe jaar in te gaan. 

Ken Rutkowski, de excentrieke presentator van het video- en radiokanaal Business Rockstars, is een doorgewinterde netwerker en een veelgevraagd spreker over dit onderwerp. Dit zijn zijn vijf tips voor netwerken tijdens de feestdagen: 

Tip 1: benader het niet te zakelijk

Ga niet naar een evenement of meeting met het gevoel dat je een klant of opdracht moet zien te scoren. Beschouw het in plaats daarvan als een kans om relaties aan te knopen en te versterken. 

Tip 2: kies de juiste evenementen en wees realistisch

Als een evenement duidelijk alleen bedoeld is voor senior managers en jij bent nog een junior medewerker, laat het dan schieten. Kies in plaats daarvan een feestje waar meer gelijkgestemde zielen rondlopen. Dat is leuker én effectiever.

Tip 3: kleed je gepast

Zorg ervoor dat je weet met wat voor mensen je te maken krijgt en pas je daarop aan. Op een borrel voor internetstart-ups val je in driedelig grijs waarschijnlijk uit de toon. Andersom kun je bij een receptie van een club zakenbankiers juist beter niet je stropdas vergeten.

netwerktips op je werk

netwerktips op je werk

Tip 4: neem een maatje mee

Twee weten meer dan één als het gaat om het ontmoeten van mensen. Samen is het vaak makkelijker om gesprekken gaande te houden. En als je even een break nodig hebt, kun je altijd op elkaar terugvallen. 

Tip 5: maak jezelf dienstbaar

Ken Rutkowski kreeg een reputatie als ‘super connector’, doordat hij altijd mensen bij andere mensen introduceerde. Mensen waarderen het als je het netwerken voor ze regelt. Bovendien onthouden ze jou als iemand met een goed netwerk, die dingen gedaan krijgt. 

Tot slot: lach een beetje, het is feest!

Een bijkomende troost is dat iedereen zich weleens ongemakkelijk voelt op een feestje, borrel of receptie. Zelfs de meest ervaren professionals. Je zit allemaal in hetzelfde schuitje. Des te meer reden om het met elkaar gezellig te maken. Het is tenslotte feest!


Bron: Inc.com

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.