YOUNGCAPITAL BLOG

Hoe word je een goede leider? Daar zijn al bibliotheken over volgeschreven. Wees gerust, vanaf nu kun je stoppen met zoeken naar de magische formule. Volg gewoon deze tien geboden van goed leiderschap. 

De tien geboden van het leiderschap

De tien geboden van het leiderschap

Het is een vraag waar managers van alle tijden mee worstelen: wat onderscheidt een succesvolle leider van een slechte of middelmatige? Het lijkt erop dat we eindelijk een definitief antwoord op de vraag hebben. 

Bij YoungCapital kwamen we onlangs tijdens een grote schoonmaak in onze archieven twee oeroude mysterieuze platen tegen, die bedrukt waren met profetische teksten. Alles waar het in leiderschap om draait, is samengevat in deze tien geboden:

I. Gij zult optimistisch blijven

Zeker in zware tijden willen medewerkers op elkaar terug kunnen vallen voor steun en motivatie. Voorkom dus dat je zorgen als een onweerswolk boven je team hangen. Positief denken is het halve werk.

II. Gij zult een heldere koers uitzetten

Goede leiders zetten een stip aan de horizon die hun collega’s kunnen volgen. Zo blijft het voor iedereen duidelijk waar jullie naartoe werken.

III. Gij zult een werkbaar plan maken

Natuurlijk hoeft geen enkel plan muurvast te liggen en moet er altijd ruimte bestaan voor veranderingen en nieuwe ideeën, maar om je doelen te realiseren heb je een concreet plan nodig. Zorg ervoor dat er niets over het hoofd wordt gezien. Denk hierbij aan het doel, middel, kosten en een planning.

IV. Gij zult zorgen voor adequate middelen

Men zegt dat geloof bergen kan verzetten. In de praktijk vraagt het verzetten van bergen ook bulldozers, kiepwagens en professionele krachten die weten hoe ze deze middelen moeten inzetten. Zorg er dus voor dat je mensen over de juiste middelen beschikken. 

V. Gij zult meer luisteren dan spreken

Leiderschap bestaat niet uit het geven van preken en uitdelen van orders. Zorg ervoor dat je weet wat anderen van je verlangen, en gebruik dit om het gemeenschappelijke doel te bereiken.

Wijze spreuk

Wijze spreuk

VI. Gij zult niet werken zonder agenda

Stuur voorafgaand aan iedere afspraak met collega’s een mail met daarin de belangrijkste punten die jullie moeten bespreken. Dit houdt je medewerkers scherp en zorgt ervoor dat jullie de tijd optimaal gebruiken.

VII. Gij zult geen kritiek geven in het openbaar

Ook al erger je je af en toe groen en geel aan je collega’s, mensen publiekelijk te schande zetten, creëert wrok en ruïneert de productiviteit. Doet iemand iets verkeerd? Vertel dan onder vier ogen hoe diegene het beter had kunnen aanpakken. 

VIII. Gij zult niet van een medewerker verlangen wat ge zelf niet zou doen

Echt grote leiders zien dat ene propje papier op de vloer in de gang liggen, bukken om het op te rapen en gooien het in de prullenbak. 

IX. Gij zult van uzelf geen micromanager maken

Wanneer je iedere beslissing zelf wilt nemen, levert dat vertraging op in het werkproces. Managers die niet kunnen delegeren, hebben niets te zoeken in de positie van leider.

X. Gij zult uw team de eer geven

Ware leiders nemen de schuld op zich als dingen misgaan, en strijken niet met de eer als het goed gaat. Hun beloning zal bestaan uit respect en toewijding van degenen die voor hen werken. 

Tot slot: wel simpel, niet makkelijk

Het geheim van goed leiderschap in tien simpele geboden samenvatten, lijkt bijna té makkelijk. Maar pas op; dat het niet ingewikkeld is, betekent niet automatisch dat het ook makkelijk is. 

Goede leiders passen deze geboden niet één keer toe, maar gedurende hun hele carrière. Dat vraagt discipline en toewijding. Maar dingen mogen best moeite kosten, als ze die moeite waard zijn, toch?


Bron: Inc.com

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.