YOUNGCAPITAL BLOG

Jeroen Tenhaeff (29) vertrok voor YoungCapital naar Suriname, waar hij als international consultant van klantcontactcenter Webhelp helpt met het vinden en behouden van uitzendkrachten. ‘Op een open dag moet echt eten aanwezig zijn, dat is hier heel belangrijk!' 

Voordat Jeroen Tenhaeff zes weken geleden op Schiphol in het vliegtuig stapte, gaf hij zijn winterjas mee aan zijn moeder. Die had hij voorlopig niet meer nodig. Op zijn nieuwe werkplek in Suriname is het iedere dag zo'n 30, soms 35 graden. "Na een paar weken vroeg ik me hardop af hoe het toch kwam dat ik iedere dag om drie uur al doodop was. Misschien moest ik meer sporten? Stoppen met al die suiker in mijn koffie? Een collega begon heel hard te lachen. 'Dat krijg je van werken in de tropen!'" 

Op naar de zon 

Zo'n twee maanden geleden was Jeroen nog vestigingsmanager op een YoungCapital-kantoor in Nederland. Webhelp, marktleider in klantcontact en opdrachtgever van YoungCapital, vroeg om hulp voor haar vestiging in Suriname. 

Om genoeg medewerkers te vinden maakte Webhelp gebruik van een lokaal uitzendbureau, maar dat had wat problemen: het was lastig voldoende geschikte uitzendkrachten te vinden, bovendien haakten ze vaak snel weer af. Aan YoungCapital de taak dit te verbeteren.

jeroen

jeroen


Jeroen kreeg bezoek van Marit de Groot, Account Manager bij YoungCapital, die voor familiebezoek ook in Suriname was 

Grote verschillen met thuis 

Online zag Jeroen grote verschillen met 'thuis'. "Hier in Suriname zijn ze nog niet gewend om via internet mensen te werven. Er is wel een recruitingwebsite, maar die heeft ongeveer 25 bezoekers per dag. Dat was wel even wennen; alsof je met een Ferrari ergens aan komt rijden, waar het wiel nog niet is uitgevonden! Daarom beginnen we nu stapje voor stapje, en kijken we waar de kansen liggen. De Facebook-community is weliswaar groot, maar: hoe ga je daar vervolgens mee om? Wat doe je als iemand op Facebook een vraag stelt over werk? Daar bieden wij het lokale uitzendbureau handvatten voor." 

Mix van online én lokale expertise

Als YoungCapital willen we echter niet een bedrijf zijn dat 'wel even komt zeggen hoe het allemaal moet', benadrukt hij. "Naast onze eigen expertise vinden we ook de lokale kennis en ervaring van medewerkers erg belangrijk, zij kennen Suriname immers het best. Samen met het lokale team houdt hij dan ook brainstormsessies hoe ze mensen kunnen werven. 

Open dag mét eten

"We hebben onlangs bijvoorbeeld een open dag georganiseerd waarop we uitlegden wat werken bij Webhelp inhoudt. Er was ook eten bij - dat is echt heel belangrijk! - en geïnteresseerden konden zich meteen inschrijven. Van de dertig bezoekers hebben wel twintig zich ingeschreven, ik denk dat daar zeker vijftien geschikten tussen zitten. Een mooie score." 

webhelp team

webhelp team

Alle medewerkers van Webhelp Suriname

Praktische sollicitatietips

Ook geeft Jeroen tips voor de sollicitaties. "Ik merkte bijvoorbeeld dat in de sollicitatieprocedure nergens werd gevraagd naar de intenties van de sollicitant: hoe lang wil hij blijven? Misschien is hij maar een paar weken beschikbaar - handig om van tevoren te weten." 

Om half zes 's ochtends al begonnen

Jeroen staat versteld van de werkmentaliteit in Suriname. “Neem de manager: vóór ik mijn werkdag begin, heeft hij me om half zes 's ochtends al ge-sms't. Op kantoor zie ik vervolgens dat 'ie me om één uur 's nachts, om twee uur, én om drie uur heeft gemaild! Er wordt echt hard gewerkt hier. Ik sprak vanochtend nog een sollicitant die een fulltimebaan zocht. Daarmee bedoelde hij: minimaal 56, maximaal 70 uur in de week. Dat hoor je niet in Nederland."

Grote vraag naar geschoold personeel

Jeroen ziet in Suriname volop mogelijkheden. “Vanwege het tijdsverschil – in Suriname is het vier uur vroeger - kunnen bedrijven hier ruimere werktijden hanteren. Wanneer we in Nederland net wakker worden, hebben mensen in Suriname al hun belangrijkste e-mail behandeld, erg handig.” In de toekomst wil YoungCapital samen met de Surinaamse uitzendbureaus een brug slaan voor mensen die werk zoeken in Suriname. “Een slimme keus, want er is hier ontzettend veel behoefte aan geschoold en goed personeel, vooral in het middenmanagement. Op naar de zon dus, zou ik zeggen!"

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.