YOUNGCAPITAL BLOG

De temperatuur stijgt, het zonnetje schijnt. Dit is de tijd van het jaar om de ramen open te zetten, en de handen uit de mouwen te steken! Als je toch bezig bent, geef dan ook meteen je carrière een poetsbeurt! Hier zijn alvast vijf gouden tips.
Vijf tips: geef je carrière weer glans met een ambitieuze voorjaarsschoonmaak!

Een voorjaarsschoonmaak is niet alleen goed voor je huis, het geeft ook een nieuwe boost aan je carrière. Hoog tijd dus om af te rekenen met die winterdip. Lees hieronder vijf slimme dingen voor je carrière deze lente: 

1. Snoei je werkschema bij

Vergeet die overwoekerde plantenbak op je balkon – het echte snoeiwerk is nodig in je dichtgegroeide werkdag. Ben je constant druk met een eindeloze serie kantoorklusjes? En heb je het gevoel dat je je tijd en energie niet goed besteedt? Dan is het tijd om je prioriteiten opnieuw vast te stellen. 

De meesten van ons zeggen overal ‘ja’ tegen met als gevolg dat we – bewust of onbewust – ‘nee’ zeggen tegen dingen die wel belangrijk zijn. Het resultaat: je bent altijd aan het zwoegen, maar bent zelden echt succesvol. Maak daarom schoon schip in je werkschema: stel een lijst op van de vijf professionele prioriteiten waar je het komende jaar je energie in wilt steken. Blok vervolgens specifieke uren in je agenda voor die prioriteiten, zodat je zeker weet dat je er aan toekomt.

2. Poets je cv op

De lente is de tijd waarin we onze kledingkast uitmesten, oude kleren weggooien en nieuwe outfits aanschaffen. Hetzelfde kun je toepassen op je cv: ‘seizoens’-updates zijn veel effectiever dan je cv laten verpieteren tot het echt tijd wordt om te verkassen. Zo heb je je cv klaar op het moment dat er een mooie kans voorbij komt. 

Een jaarlijkse update van je cv maakt het ook makkelijker om bij te houden wat je hebt bereikt, voordat je het bent vergeten. Werk je cv daarom bij op een vaste datum, bijvoorbeeld de dag dat je contract ingaat, je jaarlijkse beoordelingsgesprek of desnoods je verjaardag. Kijk ook eens kritisch naar de vorm van je cv. Werk je in een sector waar de visuele presentatie zwaar meetelt? Denk dan eens aan een cv in infographic-vorm! Check meer van onze tips om jouw saaie cv te verbouwen tot een pareltje!

Vijf tips: geef je carrière weer glans met een ambitieuze voorjaarsschoonmaak!

3. Polijst (en optimaliseer) je LinkedIn-profiel

Iedereen weet hoe snel dingen gaan op internet, dus er is geen excuus voor een stoffig en achterhaald LinkedIn-profiel. Zorg er niet alleen voor dat je profiel net zo up-to-date is als je cv, en dat recruiters jou kunnen vinden door middel van zoekwoorden. Hier zijn enkele tips om je vindbaarheid te verbeteren: 

Vermeld je afstudeertitelHet profielveld voor je achternaam kan tot veertig karakters bevatten. Gebruik die ruimte om titels te vermelden, zoals MSc of mr, zodat mensen je kunnen vinden als ze zoeken op kwalificaties of op diploma’s. 

Verduidelijk je functie met zoektermen
Dit is de tekstregel meteen onder je naam. Sommige gebruikers zetten hier hun huidige functie neer. Maar dit veld heeft ruimte voor 120 karakters, die je slim kunt inzetten. Vul hier termen in die je zelf zou gebruiken om naar een baan te zoeken, samen met termen die je vaak ziet in vacatures die vergelijkbaar zijn met je huidige functie – of het soort functie dat je graag zou willen hebben natuurlijk. 

Probeer bijvoorbeeld in plaats van alleen ‘Project Manager’ iets als ‘Project Manager, Program Manager – Procesontwerp, Financiële Analyse, IT en Datasystemen’ (ervan uitgaande dat dit inderdaad aansluit bij jouw werkervaring). 

Dit is ook handig bij ongewone functietitels, zoals ‘chief happiness officer’ (vertaling: hoofd klantbehoud). De extra omschrijvingen helpen om je functieomschrijving relevanter - en jouw profiel beter vindbaar – te maken voor potentiële werkgevers. 

4. Ga een frisse professionele neus halen 

Voel je dat je een beetje stagneert in je ontwikkeling? Dan is het tijd om eens buiten de kaders van je dagelijkse job te gaan kijken. Veel professionals worden zo opgeslokt door hun dagelijkse werkzaamheden, dat ze niet meer op de hoogte zijn van bijvoorbeeld trends en ontwikkelingen. Terwijl dit cruciaal is voor je succes op de lange termijn. 

Sluit je daarom actief aan bij een brancheorganisatie. Bijvoorbeeld door een commissie voor te zitten of door evenementen en workshops te organiseren. 

5. Stof je netwerk af

Hoewel social media het makkelijker hebben gemaakt om het reilen en zeilen van collega’s en vakgenoten bij te houden, vraagt het onderhoud van waardevolle relaties om echte inspanning – dus niet alleen online stalken. Neem de tijd om af en toe bij te praten met relaties – niet omdat je een specifieke gunst van ze wilt, maar om ze simpelweg te laten merken dat ze belangrijk voor jou zijn. 

Zoek contact met mensen die dit jaar invloed kunnen hebben op jouw carrière, maar vraag nergens om – stuur ze gewoon een kort berichtje om gedag te zeggen en te checken hoe het met ze is. Omdat er verder niets van afhangt, kost dit weinig tijd en moeite. Maar het houdt de lijntjes open voor het moment dat je dringend een referentie of carrièreadvies nodig hebt. 

Pluk de vruchten van periodiek onderhoud 

Natuurlijk gelden de bovenstaande tips niet alleen in het voorjaar. Wel kun je nu optimaal gebruikmaken van de natuurlijke neiging om in dit jaargetijde de boel eens goed op te frissen. Dus haal nu die bezem door je carrière!


Bron: themuse.com

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.