YOUNGCAPITAL BLOG

Staar je niet blind op diploma’s en certificaten. Voor succes op de lange termijn kun je beter focussen op de ‘soft skills' van een kandidaat. Lees verder om te ontdekken waarom. kandidaten selecteren

Bij het selecteren van een potentiële werknemer is het verleidelijk om te kiezen voor iemand die alle kwalificaties in huis heeft om meteen aan de slag te kunnen gaan. 

Maar verstandige werkgevers nemen de moeite om ook te kijken naar de ‘soft skills’ van mensen. 

Mentaliteit maakt het verschil

Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital, zegt hierover: “Vaardigheden kun je trainen, maar het zijn vooral zaken als persoonlijkheid en drive die bepalen of iemand in je team past, en de beste prestaties levert voor je klanten.”

Hier zijn drie redenen waarom het loont om mensen aan te nemen op basis van mentaliteit, en niet op basis van vaardigheden: 

Reden 1: (vrijwel) niemand matcht 100% met de functieomschrijving

Iedere ervaren recruiter kan je vertellen: de kans is buitengewoon klein dat je een kandidaat tegenkomt die beschikt over alle vaardigheden en kwalificaties in de functieomschrijving. 

Komt dat doordat universiteiten en hogescholen hun studenten onvoldoende voorbereiden? Of hebben werkgevers simpelweg onrealistische eisen? Eigenlijk doet het er niet zoveel toe. 

Waar het om gaat, is dat het vinden van de juiste kandidaat meer inhoudt dan het afvinken van een lijstje functie-eisen.

Reden 2: door te selecteren op mentaliteit krijg je meer te kiezen

Wanneer je het blindstaren op harde kwalificaties loslaat, stel je jezelf open voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Het brengt kandidaten op je pad die je voorheen nooit had overwogen, maar die een gouden aanwinst blijken te zijn. 

Ineke Kooistra: “Sommige mensen keken ervan op toen we vorig jaar voormalig topschaatser Mark Tuitert aannamen als accountmanager. Mark had geen ervaring in de uitzend- of recruitmentbranche. Maar we wilden hem hebben om zijn talent voor het opbouwen van relaties en voor het enthousiasme en de energie die hij toevoegt aan het team.”

“De vakspecifieke kennis en vaardigheden die hij nog nodig had, kon hij prima opdoen via trainingen.”

Reden 3: je weet niet welke harde vaardigheden je in de toekomst nodig hebt 

Of je nu actief bent in de voedingsmiddelenindustrie of in de financiële dienstverlening, je hebt als organisatie te maken met steeds snellere technologische ontwikkelingen. 

Denk even aan alle middelen en processen die je bedrijf vandaag de dag gebruikt. Hoeveel daarvan zijn hetzelfde als vijf jaar geleden? Precies. 

Ineke Kooistra: “Ons vermogen om voortdurend te innoveren, is cruciaal voor ons succes als bedrijf. Onze ICT-specialisten werken aan tools en technologieën die nog niet eens bestonden toen ze bij ons kwamen werken.” 

“Dat geeft wel aan hoe beperkt het nut is van selecteren op harde kennis en vaardigheden bij kandidaten. Creativiteit, passie en leergierigheid zijn de eigenschappen die onze mensen in staat stellen om het verschil te maken.” 

Word geen gevangene van je eigen functieomschrijving 

Begrijp ons niet verkeerd, diploma’s, certificaten en specifieke werkervaring zijn nog altijd waardevolle indicaties om te beoordelen of iemand in staat is om een bepaalde taak uit te voeren. Tegelijkertijd realiseren slimme werkgevers zich dat die harde vaardigheden maar een deel van het verhaal vertellen. 

Om jouw bedrijf op de langere termijn te laten groeien en bloeien, heb je mensen nodig met persoonlijkheidskenmerken, interesses en waarden die aansluiten bij de cultuur, waarden en doelen van jouw organisatie. 

Door juist op die ‘soft skills' te selecteren, vergroot je de kracht van je menselijk kapitaal.

YoungCapital heeft ook verschillende testen die kandidaten kunnen ondergaan om hun persoonlijke kwaliteiten te ontdekken én wat zij nog kunnen ontwikkelen.
Bron: inc.com

Deel dit artikel

Plaats jouw reactie

Reacties

 • YoungCapital
  Woensdag 07-12-2016

  Hoi allemaal, Wat leuk om te zien dat deze blog zoveel reacties losmaakt! Bedankt voor jullie inbreng. Ariane, wat gaaf dat je besluit bedrijven gewoon te bellen als je geïnteresseerd bent, in plaats van een sollicitatiebrief te sturen. Hoe reageren bedrijven daarop? Wij zijn trouwens ook van mening dat standaardreacties op sollicitaties vaak geen goede optie zijn. Lees ook eens onze blog over afwijzingen. Die is geschreven door een van onze recruiters en gaat precies over dat topic. We zijn benieuwd wat je ervan vindt! https://www.youngcapital.nl/weblog/1022-sorry-maar-eerlijk-is-eerlijk-je-stinkt

 • Ariane
  Woensdag 07-12-2016

  Ja, werven op basis van papieren kwalificaties alleen kan echt niet meer. Dat ben ik ook gloeiend met iedereen eens. Maar aan de andere kant moet je tegenwoordig je HBO hebben afgerond om account manager te mogen worden. MBO3 voor vrachtwagenchauffeur. En er bestaat een bedrijf (zal geen namen noemen) waar zelfs schoonmakers dienen te solliciteren met een cv en brief op poten. Laten we het nog anders doen. Nodig de meest interessante kandidaten uit voor een selectieronde. En laat ze een opdracht maken die met hun toekomstige werkzaamheden te maken heeft. Probeer zogezegd de kandidaat eens uit - hoe maakt hij/zij schoon? Of hoe beantwoordt de kandidaat telefoontjes? Weet de kandidaat van de casus een leuke marketing-tekst te maken? Niet ter vervanging van de rest van het sollicitatieproces, maar als eerste screening. Natuurlijk wil je iemand die goed kan wat jij hem wil laten doen. ....Toch? Daarom schrijf ik zelf nooit meer een motivatiebrief. Ik heb mezelf plechtig beloofd dat ik daar klaar mee ben. Een cv heb ik wel. Ik bel gewoon op, ik stuur mijn contactgegevens per mail. Als een bedrijf te star is om op die manier het contact op te starten, hoeft het voor mij al niet meer. Ik zie namelijk een grote tweedeling tussen conventionele bedrijven, en de soft-skills pioniers. De conventionele bedrijven vinden het vaak ook geen enkel punt je moeite te laten doen, en vervolgens een standaard reactie te versturen zonder echte reden voor afwijzing. Lef is belangrijk - in een sollicitant, maar ook vooral in een organisatie. De bedrijven die ik als open-minded heb leren kennen, daar sta ik dan ook vierkant achter. Een goede CEO/entrepeneur dient immers ook over die open mindset te beschikken.

 • Brenda Broekhuijsen
  Woensdag 02-09-2015

  Prima verhaal en ik ben het eens met Ineke Kooistra die aangeeft dat je vaardigheden over het algemeen kunt trainen/ aanleren. Persoonlijkheid en intrinsieke motivatie daarentegen breng je vanuit jezelf al mee!!

 • Astrid Dijk
  Dinsdag 01-09-2015

  Ik kan me zeker vinden in het artikel. Soft-skills’ zijn de basis voor het goed functioneren van mensen. Wanneer daar voldoende aandacht voor is gaan mensen beter presteren, ontwikkelen zij ‘meer hart voor de zaak’. Tevens wordt er meer rendement gehaald uit alle ‘hard-skills’ die binnen een organisatie worden ingezet.

 • Vincent
  Zondag 09-08-2015

  Sta open voor iedere verandering. Bedrijven willen graag vooruit en daar horen veranderingen van mensen juist bij

 • jan troost
  Maandag 20-07-2015

  Boeiende visie met deze filosofie zouden er veel meer mensen met een handicap aan het werk komen.

 • Dorethy van de Ven - Triggers voor Ontwikkeling
  Woensdag 17-06-2015

  Helemaal mee eens! En kijk ook vooral naar het persoonlijkheidstype wat waarde toevoegt aan het team. Teveel van hetzelfde is niet goed, diversiteit in kwaliteiten en talent is belangrijk voor een team!

 • Desiree ter Haar
  Dinsdag 16-06-2015

  Goed verhaal. Competenties dragen voor een belangrijk deel bij aan de prestaties en ontwikkeling van de organisatie. Te vaak nog wordt bij selectie teruggegrepen op harde criteria. Lijkt een veilige keuze, maar is uiteindelijk vaak niet voldoende.

 • Robert Smit - Sqillzer
  Dinsdag 16-06-2015

  Ik kan me voor het grootste gedeelte vinden in het artikel. Wat wij (Sqillzer) binnen de online industrie zien is dat bedrijven eerst kijken naar kennis, inzicht en toepassingsvaardigheden. Indien die voldoen aan het gewenste niveau wordt er gekeken naar de soft skills. Het zal denk ik per branche verschillen.

 • Annelie van Loon
  Donderdag 11-06-2015

  Helemaal eens met Ineke Kooistra! Het is als organisatie belangrijk op basis van je kernwaarden de niet-leerbare competenties als criterium mee te nemen tijdens het selectieproces. DIt bevordert de daadkract van de organisatie. Alleen werven op basis van de harde kwalificaties kan anno 2015 echt niet meer...

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.