YOUNGCAPITAL BLOG

Heb je moeite om op te starten 's ochtends? Nergens voor nodig! Als je het slim aanpakt, kun je juist je ochtend gebruiken om de rest van je dag efficiënter, productiever én leuker te maken. Hoe? Met een beetje discipline, en vijf simpele, maar effectieve gewoontes.
Vijf simpele dingen die superproductieve mensen doen in de ochtend

Pff, het kan soms tegenvallen om naar je werk te gaan, vooral op maandagochtend. Zelfs mensen die dol zijn op hun baan, kennen het gevoel. Met weemoed kijk je terug op dat heerlijke weekend, en eigenlijk wil je nog liever niet denken aan die hele werkweek die je voor de boeg hebt. 

Maar het kan ook anders! Volg gewoon deze vijf tips van superproductieve mensen in de ochtend:

1. Ze beginnen de dag met een positieve instelling

Een ochtendhumeur is iets heel menselijks. Maar pas op dat je niet de hele dag lusteloos en chagrijnig het echte werk voor je uit blijft schuiven. Daarmee verspil je kostbare tijd en energie. 

Productieve mensen concentreren zich in plaats daarvan op dat fijne gevoel van efficient bezig zijn. Want door meteen met volle moed aan de slag te gaan, kom je in een positieve flow die je de hele week een voorsprong geeft. 

2. Ze nemen de tijd om de boel te organiseren 

Wanneer je de ochtend begint met brandjes blussen, blijf je gegarandeerd de hele dag achter de feiten aan hollen. Zomaar ergens aan beginnen, levert alleen maar chaos op en vreet tijd die je beter kunt besteden. Blok daarom het eerste uur van de dag in je agenda om de boel eens goed op een rijtje te zetten. 

3. Ze stellen prioriteiten 

Als je 's ochtends geen heldere doelen voor jezelf stelt, zul je al snel ontdekken dat je tijd tekort komt om alles te kunnen doen. Productieve mensen bepalen wat ze in de loop van de gehele dag (en week) gedaan willen krijgen, en delen op basis daarvan hun tijd in. Maak daarom een duidelijke prioriteitenlijst en probeer je daaraan te houden. 
Vijf simpele dingen die superproductieve mensen doen in de ochtend

4. Ze anticiperen op obstakels 

Obstakels en tegenslagen kun je tijdens ieder project tegenkomen. Maar laat je hier niet door tegenhouden. Probeer in plaats daarvan eventuele obstakels in kaart te brengen, en bepaal hoe je die gaat overwinnen.

Superproductieve mensen houden ruimte in hun planning vrij voor onvoorziene werkzaamheden. Zo voorkom je dat je werkweek in de soep loopt als er iets tussen komt. 

5. Ze strikken de mensen die ze nodig hebben

Iedereen heeft het druk, en je kunt er niet van uitgaan dat je collega’s net zoals jij hun ochtend gebruiken om hun taken in te plannen. Bedenk daarom bij het maken van je takenlijst wie je nodig hebt om je doelen te bereiken.

Maak aan de hand daarvan meteen afspraken met deze mensen, zodat je niet later op de dag achter ze aan hoeft te zitten. Een collega die je tijdig om hulp vraagt, is veel behulpzamer dan wanneer je hem overvalt met een noodsituatie. 

En: ze glimlachen!

Een slecht humeur is aanstekelijk, maar een goed humeur gelukkig ook. Het klinkt misschien suf, maar tover een glimlach op je gezicht als je 's ochtends binnenloopt. Of trakteer je collega's op wat lekkers. Zo zet je meteen een positieve sfeer neer en zorg je ervoor dat iedereen op een prettige manier de week begint! 


Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.