YOUNGCAPITAL BLOG

Staar je niet blind op ellenlange motivatiebrieven. Focus je voor het selecteren van nieuwe medewerkers ook op het video-cv. De voordelen zijn legio.

Vier redenen waarom een video-cv werkt

Waar het vroeger nog ‘not done’ was om een sollicitant om een pasfoto te vragen, is dit nu de normaalste zaak van de wereld. Beeld is niet meer weg te denken binnen recruitment. Sterker nog, het is onmisbaar geworden bij het selecteren van de juiste kandidaat. Zo ook het video-cv. Lees hieronder vier redenen waarom een video-cv werkt.

1. Het is laagdrempelig

Je kunt natuurlijk lange motivatiebrieven over iemands vaardigheden en kwaliteiten lezen, maar beeld zegt meer dan duizend woorden. Met een video-cv leer je een kandidaat al in enkele seconden kennen. Grote kans dat je uit jouw ‘stapel’ ontvangen sollicitaties daarom eerst een sollicitatie met een video-cv bekijkt.

2. Het is een prachtig visitekaartje 

Kandidaten kunnen op video kwaliteiten overbrengen die ze op papier niet kunnen laten zien, zoals hun stem, klantvriendelijkheid, enthousiasme en uitstraling. Eigenschappen die bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen bij functies als verkoopmedewerker of receptioniste. 

Tip: focus je bij een video-cv niet te veel op de inhoud, een eerste indruk van iemand is het belangrijkst. Wil je meer weten over iemands werkervaring of vaardigheden? Dan lees je zijn of haar cv of motivatiebrief.


3. Het versnelt het selectieproces

Met een video-cv is het een stuk sneller duidelijk of iemand bij het bedrijf of de functie past. Bovendien kunnen met een video-cv ook direct eventuele vooroordelen worden weggenomen. Heeft een sollicitant op een vacature gereageerd waar hij eigenlijk te weinig ervaring in heeft? Uit een video-cv kan blijken dat iemand helemaal geen onervaren muurbloempje is, maar juist proactief met zijn ideeën een bijdrage kan leveren aan het bedrijf. 

4. Het werkt onderscheidend

Als recruiter of manager ontvang je tientallen – misschien zelfs honderden – sollicitatiebrieven per maand. Grote kans dat je in die brieven veel dezelfde saaie standaard zinnen tegenkomt. Met een uniek video-cv kan een kandidaat opvallen en zich onderscheiden. En dat is de eerste stap naar een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. 

Videobus on tour 

Om jong talent sneller aan een bijbaan te helpen, bezoekt YoungCapital op 11 en 13 augustus met een videobus de introweken in Groningen en Leiden. Daar kunnen eerstejaarsstudenten een professioneel video-cv opnemen. Op 11 augustus staat de videobus op de ‘KEI’ week in Groningen, op 13 augustus doet YoungCapital studentenstad Leiden aan tijdens de El CID-week. Een team van recruiters en video-professionals zal helpen bij de opnames. Mark Tuitert, oud-topschaatser en YoungCapital-collega, is aanwezig om de nieuwe eerstejaars een hart onder de riem te steken en zijn on-screen ervaring te delen.

Vier redenen waarom een video-cv werkt


De videobus van YoungCapital is op 11 augustus te vinden bij: 

KEI-week Groningen (13:00 en 17:00 uur)
Martiniplaza
Leonard Springerlaan 2
9727 KB Groningen

De videobus van YoungCapital is op 13 augustus te vinden bij: 

EL CID-week Leiden (14:00 – 21:00 uur)
Recreatiecentrum Vlietland
Rietpolderweg 1
2266 BM Leidschendam

 

Meer tips? Bekijk dan onze sollicitatietips en bemachtig jouw droomjob!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.