YOUNGCAPITAL BLOG

Wil jij je mensen motiveren? Staar je dan niet blind op kwartaalbonussen of flexibele werktijden. Veel werkgevers vergeten één cruciale motivatietechniek: mensen inspireren. Lees hier hoe je dat doet.

Vijf geweldige manieren om je medewerkers te inspireren
Medewerkers die zich geïnspireerd voelen, zijn niet alleen gemotiveerder. Ze voelen zich ook meer betrokken bij de doelstellingen en waarden van je bedrijf – en dat is wat je wilt, natuurlijk! Hoe je je medewerkers inspireert? Hier volgen vijf gouden tips:

Tip 1: voorkom een angstcultuur

Voelen jouw medewerkers zich angstig of ongemakkelijk op het werk? Dan doe je als werkgever iets verkeerd. Angst zaaien op de werkplek is iets wat slechte bazen doen om resultaten te boeken.

Ze gebruiken negatieve prikkels, zetten mensen tegen elkaar op en dreigen zelfs met ontslag om de productiviteit te boosten. Dat kan werken op korte termijn, maar de loyaliteit van je mensen is even laag als het verloop hoog is.

Tip 2: stimuleer persoonlijke groei

Een gegarandeerd succesvolle manier om je mensen te inspireren, is door ze kansen te geven voor persoonlijke groei via training en opleiding. Elbrich Batstra, HR Director van YoungCapital: “Mensen zouden nooit moeten stoppen met leren, ongeacht hun leeftijd of ervaring. Niet alleen inspireer je zo je medewerkers, je vergroot ook hun kwaliteit en inzetbaarheid!” 

Mogelijkheden genoeg: huur externe trainers in, zet een interne academie op die gerund wordt door eigen medewerkers, of ga desnoods een middag naar buiten met een Bootcamp-instructeur. 

Tip 3: brainstorm

De praktijk leert dat je van iedereen iets kunt opsteken – zelfs van de stagiair of de receptioniste. Vraag je medewerkers daarom regelmatig om mee te denken over een nieuw project of idee. Stel teams samen met mensen uit alle plekken uit je organisatie en laat ze met elkaar brainstormen.

Wil je het echt serieus aanpakken? Maak er dan een wedstrijd van en koppel er een leuke prijs aan vast!
Vijf geweldige manieren om je medewerkers te inspireren

Tip 4: wees optimistisch

Niets is besmettelijker dan een glimlach! Geef daarom het goede voorbeeld en zorg ervoor dat je positiviteit en optimisme uitstraalt op het werk. Je zult versteld staan hoe effectief dit is.

Medewerkers raken vanzelf optimistischer en positiever, waardoor een prettige en inspirerende werksfeer ontstaat. Want zeg nou zelf, wat is er meer inspirerend dan een groep blije mensen?

Tip 5: toon je dankbaarheid

Mensen bedanken voor hun harde werk is de simpelste en tegelijkertijd de krachtigste manier om hen te inspireren. Een schouderklop na een afgerond project of een compliment voor een goed stuk werk kan al een enorm verschil maken.

Erkenning voor hun inzet inspireert je medewerkers om hard te blijven pushen en zichzelf te overtreffen, omdat ze voelen dat ze gewaardeerd worden.

Tot slot: houd het simpel

Zoals je leest, hoeft het helemaal niet ingewikkeld te zijn. Laat je mensen merken dat je hen waardeert en respecteert en houd het gezellig. That’s it! Maar let op, zoals bij veel zaken die de moeite waard zijn, is het de grote kunst om het ook vol te houden. Succes!

Bron: theundercoverrecruiter.com


Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.