YOUNGCAPITAL BLOG

Je mensen zijn het belangrijkste kapitaal van je organisatie. Geweldige medewerkers liggen echter niet voor het oprapen. Lees hieronder hoe je toptalent binnen je bedrijf houdt.

Zes manieren om je beste mensen te behouden


Iedere manager weet: goede medewerkers zijn goud waard. Ze zorgen ervoor dat je organisatie soepel loopt, en helpen omzet en winst te vergroten. Bovendien kost het veel geld en inspanning om goede mensen te vervangen.

Reden genoeg dus om het talent in je organisatie te koesteren. Maar dan moet je die mensen wel een reden geven om te blijven.

Hoe je een aantrekkelijke werkgever wordt

Blije mensen zijn goed voor je business. Of personen zich happy voelen bij een organisatie, hangt af van verschillende factoren, die betrekking hebben op hun eigen rol, de cultuur, doorgroeimogelijkheden enzovoort.

Deze factoren bieden aanknopingspunten om jouw organisatie aantrekkelijker te maken voor de mensen die je wilt behouden. Hier zijn zes manieren waarop je dit kunt aanpakken:

Manier 1: neem de juiste mensen aan

Als iemand perfect past in de rol waarvoor hij is aangenomen, is de kans groter dat hij zich lekker voelt op zijn plek en voor langere tijd bij de organisatie blijft. Neem daarom bij werving en selectie de tijd om de juiste persoon te vinden.

Als je de sollicitatieprocedure afraffelt, vergroot je het risico dat je iemand aanneemt die net niet de juiste match is voor de functie. Met als gevolg dat die persoon – hoe getalenteerd ook – na korte tijd zijn heil elders gaat zoeken.

Manier 2: effectieve communicatie

Medewerkers willen weten wat er speelt in de organisatie. Houd je mensen daarom op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen, zoals nieuwe klanten of projecten.

Effectieve communicatie is ook tweerichtingsverkeer. Geef je medewerkers dus altijd de gelegenheid om vragen te stellen of commentaar te geven.

Manier 3: leuke extraatjes

Niet iedere organisatie heeft het budget om medewerkers te trakteren op dure leaseauto’s of stedentrips met het hele team. Gelukkig zijn er eenvoudiger én goedkopere manieren om je mensen iets extra’s te bieden.

Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om thuis te werken, yoga- of bootcamplessen na werktijd, of zelfs zoiets simpels als een gezellige vrijdagmiddagborrel.


Zes manieren om je beste mensen te behouden

Manier 4: concurrerende arbeidsvoorwaarden

Je medewerkers willen het gevoel hebben dat ze krijgen wat ze waard zijn. Is dat niet het geval, dan gaan ze gegarandeerd op zoek naar een organisatie die dat wel biedt.

Of je het nu leuk vindt of niet, salaris is en blijft een belangrijke factor om de beste kandidaten te strikken voor je organisatie. Zorg er daarom voor dat je weet wat het gemiddelde salaris in de markt is voor de betreffende rol en zorg ervoor dat je dat kunt matchen of zelfs overtreffen.

Manier 5: kansen voor training en ontwikkeling

Het is nooit te laat om je mensen iets nieuws te leren en bestaande vaardigheden te verbeteren. Professionals gaan dan ook steeds vaker voor een baan die mogelijkheden biedt voor persoonlijke ontwikkeling.

Elbrich Batstra, HR Director YoungCapital: “Door interne en externe trainingen te bieden, vergroot je de kans dat medewerkers langer blijven om binnen jouw organisatie verder te groeien. Bij YoungCapital investeren we daarom volop in learning & development, zodat onze mensen zich kunnen ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf.”

Manier 6: feedback aanmoedigen

Een open cultuur, waarin medewerkers durven te zeggen wat hun dwarszit, kan helpen om mogelijke problemen tijdig boven water te krijgen. Bovendien zorg je er hiermee voor dat medewerkers zich betrokken en serieus genomen voelen. 

Tot slot: let op het totaalplaatje

Net zoals de ‘perfecte’ medewerker niet bestaat, zul je als werkgever nooit op ieder vlak het allerbeste scoren. Dat hoeft geen ramp te zijn. Waar het om gaat, is dat je een zo goed mogelijk totaalplaatje biedt.

Misschien kun je geen topsalaris bieden, maar wel een geweldige teamsfeer en veel eigen verantwoordelijkheid. Of je hebt weliswaar beperkte doorgroeimogelijkheden, maar volop ruimte om werk en privé te combineren.

Zorg voor een goede balans en bovenal, wees enthousiast en vol passie over je organisatie. Dat is nog altijd een bewezen manier om goede mensen aan te trekken en te behouden.

Bron: theundercoverrecruiter.com

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.