YOUNGCAPITAL BLOG

teamwork

Zelfs met de meest getalenteerde medewerkers kom je nergens als ze als team niet goed samenwerken. Succesvolle teams hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Lees hier welke dat zijn en realiseer ze bij jouw mensen.

Wat zijn de kenmerken van een succesvol team? Om dat te ontdekken, voerde Google een intern onderzoek uit. Over een periode van twee jaar interviewden ze tweehonderd van hun medewerkers.

Uit de resultaten kwamen vijf kenmerken naar voren, die de meest succesvolle teams gemeenschappelijk bleken te hebben:

Kenmerk 1: ze vormen een sterke eenheid

Het is belangrijk dat je teamleden zich op hun gemak voelen in elkaars gezelschap en samen een eenheid vormen. Alleen dan durven mensen hun nek uit te steken, nieuwe ideeën voor te stellen of hun mening te geven.

Ontbreekt dat gevoel van veiligheid, dan zijn mensen afwachtend, defensief en terughoudend in hun bijdrages, waardoor er veel goede ideeën verloren gaan.

Kenmerk 2: ze voelen zich verantwoordelijk

Als er een deadline gehaald moet worden, moeten teamleden erop kunnen vertrouwen dat de anderen hun bijdrage goed en op tijd leveren.

Omdat het hele team verantwoordelijk wordt gehouden voor slechte planning of slordig werk, moet die verantwoordelijkheid ook door iedereen in het team worden gevoeld.

Kenmerk 3: ze hebben duidelijke rollen

Door voor zowel het team als voor iedereen apart heldere doelen vast te stellen, zorg je ervoor dat iedereen met de juiste focus aan het werk is.

Als teamleden begrijpen wat hun rol in het geheel is, kunnen ze zich niet alleen beter concentreren op hun eigen taak, maar ook beter meedenken over manieren om de doelstellingen van het team en de organisatie te behalen.

Kenmerk 4: ze krijgen passende taken

Medewerkers die niets hebben met de taak die ze moeten doen, of om een andere reden geen plezier in hun werk hebben, zijn niet scherp en missen het enthousiasme dat nodig is voor succes.

Vraag je teamleden wat ze het leukst vinden om aan te werken. Zo maak je hun werk zinvoller en inspirerender. En dat zie je direct terug in de motivatie en inzet van je mensen.

teamwork

Kenmerk 5: ze hebben het gevoel dat ze écht verschil maken

Niemand wil het gevoel hebben dat hij voor spek en bonen meedoet. Zorg er daarom voor dat ieder teamlid een belangrijke taak heeft, met een directe impact op het succes van het project of van de organisatie.

Laat je mensen ook merken dat je belang hecht aan hun bijdrage en waardering hebt voor hun inzet.

En hoe zit het bij jouw team?

Of je nu werkt voor een technologiereus als Google, of een traditioneel familiebedrijf, de basis van een goed team is overal hetzelfde: zorg ervoor dat mensen zich op hun gemak voelen, dat ze weten waar ze aan toe zijn en dat ze voelen dat hun bijdrage ertoe doet.

Klinkt simpel genoeg, maar de kunst is natuurlijk om die kenmerken vervolgens ook te realiseren binnen je team. Succes!

Bron: theundercoverrecruiter.com

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.