YOUNGCAPITAL BLOG

nieuwe baas? met deze zes tips maak je een soepele start

Een goede relatie met je leidinggevende of baas is cruciaal om je happy te voelen en optimaal te presteren in je werk. Als je een nieuwe manager krijgt, is het dus belangrijk om samen op een goede manier te beginnen. Lees hier hoe je dat doet.

Uit onderzoek blijkt dat ontevredenheid op het werk meestal ligt aan problemen tussen manager en medewerker.

Veel werkende mensen zijn er al eens tegenaan gelopen: ook al ben je in je nopjes met alle aspecten van je werk, als het niet goed zit tussen jou en je leidinggevende, zul je je niet goed op je plek voelen en nooit de beste versie van jezelf worden.

Een goed begin is belangrijk

Problemen in de relatie met je baas ontstaan vaak aan het begin, dus als je baas – of jijzelf – nieuw binnenkomt in het team. Reden te meer dus, om die werkrelatie op de juiste manier te beginnen.

Gelukkig kun je daar zelf verrassend veel aan doen. Volg deze zes tips en je begint meteen al met een voorsprong:

Tip 1: zorg voor een goede eerste indruk

Door al bij de eerste kennismaking de juiste indruk te maken, leg je de basis voor een succesvolle werkrelatie. Zorg er dus voor dat je op tijd bent, bereid meetings en presentaties goed voor en laat zien dat je toegewijd bent aan je taak.

Neem een positieve houding aan en sta open voor zijn of haar ideeën. Laat merken dat je dingen graag op je manager's manier wilt proberen.

Tip 2: maak geen vergelijkingen met je oude baas

Of je nu als water en vuur was met je oude leidinggevende of juist dikke maatjes, je moet je nieuwe manager de ruimte geven om met een schone lei te beginnen. Niemand zit erop te wachten om constant met zijn voorganger te worden vergeleken.

Zie het als een kans om een frisse start te maken. Wees neutraal en realistisch in je verwachtingen; dus niet mopperen dat vroeger alles beter was en ook niet juichen dat al je oude frustraties nu verleden tijd zijn.

Tip 3: leer je baas (en zijn of haar stijl) kennen

Dat je nieuwe manager dingen anders doet, is niet per se negatief. Neem de moeite om hem of haar te leren kennen; zowel op het gebied van persoonlijkheid als stijl van leidinggeven.

Als je weet waar je manager blij van wordt en welke dingen hem of haar irriteren, weet je precies hoe jij je het beste kunt gedragen.

Let dus goed op zijn gedrag en manier van communiceren, of je kunt er natuurlijk ook gewoon direct naar vragen.

Tip 4: vraag wat je kunt doen om te helpen

Of je manager nu nieuw is, of juist jijzelf, het is altijd een goed idee om in het begin een gesprek in te plannen. Gebruik dat gesprek niet alleen om kennis te maken, maar vraag ook direct hoe jij kunt helpen met het maken van een soepele start.

Managers houden van behulpzame en proactieve mensen. Handel hier dus naar en zorg ervoor dat je je nieuwe leidinggevende goed op de hoogte houdt van wat er speelt.

Tip 5: bepaal wat jouw doelen zijn

Nu je toch bij elkaar zit voor het introductiegesprek: gebruik de gelegenheid om te praten over jouw rol en verantwoordelijkheden, de verwachtingen die je baas van jou heeft en wat zijn prioriteiten zijn voor het team.

Stel op basis van die informatie een aantal persoonlijke en zakelijke doelen voor jezelf vast voor de komende paar maanden. Hoe eerder je je beloften inlost, hoe meer je manager jouw waarde voor zijn team gaat zien.

nieuwe baas? met deze zes tips maak je een soepele start

Tip 6: wacht even tot de stofwolken zijn opgetrokken

Klikt het in eerste instantie niet zo met je nieuwe manager? Schrijf hem of haar dan niet meteen af. Het kost tijd om te wennen aan elkaars manier van werken, en om je plek te vinden in een nieuw team of in een nieuwe organisatie.

Heb dus een beetje geduld en doe intussen je best om vriendelijk en behulpzaam te blijven.

Tot slot: het is en blijft tweerichtingsverkeer

Nog te veel mensen denken dat hun manager alle macht en dus ook alle verantwoordelijkheid heeft in een werkrelatie. In werkelijkheid is je manager net zo afhankelijk van jóúw inzet en instelling.

Neem je eigen verantwoordelijkheid om samen een succes van jullie werkrelatie te maken. Die inspanning verdient zich dubbel en dwars terug!


Bron: theundercoverrecruiter

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.