YOUNGCAPITAL BLOG

Voorbijgangers van bioscoop Vue Hilversum gluurden op 29 maart even naar binnen: gek verklede fantasyfiguren, een opnamestudio en een hoop studenten. Wat zij zagen? De play-offs van de Dutch College League, de eerste nationale eSports-competitie voor studenten. Wij waren erbij om verslag te doen!

Dutch College League

29 maart, hartje Hilversum. Waar normaal grote groepen mensen samenkomen om naar de nieuwste films te kijken, staat zaal 1 van bioscoop Vue deze middag helemaal in het teken van gaming. De game League of Legends om precies te zijn. Vandaag strijden zes Nederlandse studententeams om een felbegeerde plaats in de Premier League. De hoofdprijs? Een kwalificatie voor het IeSF World Championship in Jakarta.

De spanning is te snijden

In de zaal zitten supporters van de teams, maar ook fans van het spel. Ze zijn hier speciaal naartoe gekomen om de wedstrijden van deze middag live op het grote bioscoopscherm te bekijken.

Normaal is naar de bioscoop gaan relaxend en hang je lekker onderuit. Nu zit iedereen op het puntje van zijn stoel, de spanning is te snijden. Voor in de zaal staan twee geluidsdichte boxen met zitplaatsen voor precies vijf man. Eén box voor ieder team. Dit wordt hun game-arena voor vandaag.

Het gaat hier niet meer om ‘slechts’ een computerspelletje: de set-up in de zaal doet niet onder voor die van een andere sportwedstrijd. Speciale gamestoelen staan klaar voor de spelers en ze hebben hun eigen hardware meegenomen. Dat kan al meteen een voordeel opleveren, want een bekende muis en eigen keyboard kunnen net het verschil maken tussen leven en dood.

Dutch College League

Let the games begin!

De eerste match van de dag wordt gespeeld door de teams uit Synchronize uit Utrecht en Dorans Omega uit Nijmegen. League of Legends-wedstrijden beginnen meteen al spannend. Tijdens de ‘champions select’-fase selecteren beide teams met welke champions (de karakters in het spel) ze gaan spelen. Het spel telt meer dan 120 verschillende fighters, met hun eigen specialiteiten, zoals magie- of contactaanvallen.

Tijdens deze fase is het ook mogelijk om drie champions te verbannen uit de wedstrijd. De tegenpartij kan die dan niet selecteren. Dit levert meteen een strategisch voordeel op: als je een beetje bekend bent met de speelstijl van je tegenstander, en weet met welk karakter hij sterk is, kun je - door deze te bannen - meteen een flinke deuk slaan in zijn aanvalsplan. Nadat alle champions geselecteerd zijn, kan de eerste wedstrijd beginnen.

Zowel bij het publiek als de spelers voel je enthousiasme, maar tegelijkertijd ook gigantisch veel spanning. Dat is ook merkbaar wanneer de eerste kill in de game gemaakt wordt en de zaal in applaus uitbarst.

De rest van deze match verloopt vrij gelijk op, hoewel Dorans Omega grotendeels in het voordeel is. Synchronize probeert later nog terug te komen, maar door een gerichte aanval van Dorans Omega worden vier van de vijf Synchronizers uitgeschakeld. De genadeklap! Dorans Omega krijgt vrij spel en kan na ruim 45 minuten de basis van Synchronize vernietigen en de winst pakken.

Dutch College League

You win some, you lose some

Een ontspannende pauze voor het publiek, maar zenuwen voor de volgende teams, die zich nu klaarmaken. De tweede wedstrijd van de dag: NSE Amsterdam tegen DSEA Orange uit Delft.

De match begint meteen spannend. Het spel pauzeert automatisch, terwijl de spelers midden in een belangrijke actie zitten. Het publiek houdt het niet meer en begint te joelen! NSE Amsterdam pakt hier het voordeel. Al vroeg in de wedstrijd hebben ze een flinke voorsprong op DSEA Orange, en na zo’n twintig minuten is de wedstrijd eigenlijk al beslist. Nog geen tien minuten later heeft NSE dan ook de winst te pakken.

Het verliezende team blijft gelukkig positief. “We wilden de 20 minuten overleven en een kill halen, dat is ons gelukt”, aldus LauraLorelli.

Live verslaggeving 2.0

Net zoals bij andere sportwedstrijden wordt ieder detail van de matches toegelicht door shoutcasters, ofwel commentatoren. Zij verslaan het spel, net als bij een voetbalwedstrijd, door play-by-playcommentaar. Dat maakt het kijken naar een wedstrijd ook gaaf voor mensen die nog niet heel erg thuis zijn in de game.

Maar ook voor de kenners is het handig. De actie op het scherm gaat soms zo snel, dat je het als toeschouwer haast niet bij kunt houden. Zelfs wanneer je in het publiek niet meer dan krioelende karakters ziet, weten de shoutcasters precies te vertellen welke speler die mooie actie heeft gemaakt.

Dutch College League

Live studionabeschouwing

Niet alleen aan de mensen in de zaal, maar ook aan de mensen thuis is gedacht. Tussen de wedstrijden door wordt er nabeschouwd vanuit de foyer van de bioscoop. Experts kijken samen naar de wedstrijden en analyseren ze. Aan de nieuwelingen onder ons weten ze alles te vertellen over League of Legends.

Daarnaast kunnen de matches live bekeken worden via Twitch, een populaire online streamingdienst voor gamers, en tv! FOX Sports heeft daarin de primeur. Het publiek thuis hoeft zich dus nergens druk om te maken: ze kunnen het hele programma live meekijken.

Spannend tot het eind

De laatste wedstrijd van de dag is tussen Windesheim uit Zwolle en Zephyr uit Eindhoven. Helaas zijn er in het begin van het potje een paar probleempjes die ervoor zorgen dat de match opnieuw gestart moet worden. Gelukkig heeft dat maar een kleine impact op de teams: ze gaan een groot deel van de match gelijk op.

Na een half uur lijkt Windesheim toch een voorsprong te nemen op Zephyr. Lange tijd lijkt het erop dat Zephyr niet meer terug kan komen, totdat ze een enorme kans krijgen. Windesheim maakte een foute inschatting, waar Zephyr maar al te graag op inspeelt. Zo pakt Zephyr uiteindelijk toch de winst en kwalificeren zij zich voor de Premier League.

Enthousiast geworden?

Met deze verrassende winst van Zephyr is een einde gekomen aan deze speelronde. De teams die zich gekwalificeerd hebben voor de Premier League, zijn bekend: Dorans Alpha, Dorans Omega, DSEA Red, NSE Amsterdam, TSEA Link en Zephyr maken nog kans op de te gekke hoofdprijs.

Wil jij deze zes topteams live in actie zien? En wil je meemaken hoe het voelt om bij een eSports-wedstrijd te zijn? Bestel je tickets dan hier voor maar € 10,- per stuk!Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.