YOUNGCAPITAL BLOG

Je kent ze vast wel – mensen met een natuurlijk charisma, die iedereen meteen helemaal inpakken als ze ergens binnenkomen. Dat is geen magie, maar een vaardigheid die je kunt aanleren. Lees hier hoe.

Charisma kun je leren: zeventien slimme verbale technieken

Charisma lijkt vaak iets ongrijpbaars; je hebt het of je hebt het niet. Sommige mensen hebben inderdaad een aangeboren talent om een geweldige eerste indruk te maken en anderen schijnbaar moeiteloos om hun vinger te winden.

In werkelijkheid heeft charisma niets met magie te maken, maar alles met je manier van communiceren. En communiceren is niet alleen een talent, maar ook een vaardigheid die je kunt trainen en ontwikkelen.

Hieronder volgen zeventien verbale technieken waarmee charismatische mensen hun persoonlijke aantrekkings- en overtuigingskracht versterken, en die ook jij kunt toepassen in de dagelijkse praktijk.

Techniek 1: wees beleefd

Woorden als ‘alstublieft’ en ‘dank u wel’ zijn technisch gezien overbodig in de meeste communicatie, maar in de praktijk maken ze een wereld van verschil.

Hoewel de man een misdaad begaat (inclusief dreiging met geweld), is het moeilijk om niet op z’n minst een beetje sympathie met hem te voelen.

Techniek 2: geef oprechte complimenten

Het sleutelwoord is hier ‘oprecht’. Geef daarom gemeende complimenten – zonder te slijmen of te overdrijven.

Techniek 3: toon empathie

Gebruik zinsnedes als ‘dat geeft je vast een trots gevoel’ of ‘ik kan me voorstellen dat je daar boos over bent’. Hiermee laat je merken dat je interesse hebt in de gevoelens van anderen en bovendien waarde hecht aan die gevoelens.

Het effect is dat de ander denkt: Wat fijn, jij begrijpt mij tenminste.

Techniek 4: deel nuttige informatie

De uitdrukking luidt: kennis is macht. Sommige mensen vatten dat op als een reden om informatie te hamsteren en die angstvallig te bewaken. Dat is niet de manier om charisma te ontwikkelen.

Iemand met social skills deelt informatie met anderen, en versterkt zo het gevoel van onderlinge betrokkenheid. Let wel, roddels en geruchten vallen niet onder de noemer ‘nuttige informatie’.

Techniek 5: wees behulpzaam

Een van de meest fundamentele en krachtige manieren om iemand voor je te winnen, is simpelweg je hulp aanbieden.

Dat kun je doen door je professionele kennis, expertise of netwerk in te zetten, maar ook door iets simpels als de deur voor een ander open houden.

Techniek 6: laat merken dat je graag helpt

Zoals gezegd is behulpzaamheid op zichzelf al een goede manier om iemands sympathie te winnen. Je kunt dat effect nog verder vergroten: als iemand je bedankt, zeg dan niet ‘geen probleem’ of ‘oké’, maar ‘graag gedaan’.

Zo laat je merken dat je iemand niet alleen helpt omdat hij erom vraagt, maar omdat je het echt fijn vindt om hem te helpen.

Techniek 7: toon zelfvertrouwen

Dit is niet hetzelfde als bluffen of opscheppen. Als je geconfronteerd wordt met een uitdaging – zeker als het iets is wat impact heeft op anderen – benader die dan met een mix van kalmte, nieuwsgierigheid en zelfvertrouwen.

Hiermee geef je anderen de inspiratie en energie om het probleem op een positieve en oplossingsgerichte manier te tackelen.

Techniek 8: wees zorgvuldig bij het aanspreken van mensen

Charismatische mensen zijn goed in het onthouden van namen en formele aanspreektitels. Welk effect dat heeft merk je bijvoorbeeld in het verschil tussen ‘Dr. de Vries, hoe maakt u het?’ en gewoon ‘Hallo’.

Techniek 9: spreek je vertrouwen in anderen uit

Met simpele uitspraken als ‘ik weet dat je het in je hebt’ of ‘ik vertrouw je, ga er gewoon voor’ inspireer je anderen om zichzelf te overtreffen. Bovendien ervaren ze een sterke band met degene die zorgt dat ze zich gewaardeerd voelen.

Charisma kun je leren: zeventien slimme verbale technieken

Techniek 10: erken dat je deel uitmaakt van een team

Een gevoel van kameraadschap kan je door zware tijden helpen. Met wat gevoel voor humor kun je aan die zware tijden zelfs plezier beleven.

Laat daarom zien dat het gezamenlijk aanpakken en overwinnen van een uitdaging superleuk kan zijn.

Techniek 11: breng mensen met elkaar in contact

‘Ik wil je graag even voorstellen aan...’ is een van de fijnste dingen die je tegen een professional kunt zeggen.

We zijn allemaal netwerkers, dus denk er ook aan om anderen te helpen hun netwerk uit te breiden.

Techniek 12: draag je steentje bij

Iemand zal je des te meer respecteren en waarderen als je laat zien dat je ook bereid bent om de minder leuke dingen te doen. Of het nu gaat om het draaien van een late dienst of het inruimen van de vaatwasser na de lunch.

Techniek 13: laat anderen hun eigen beslissingen nemen

Charismatische mensen hebben vertrouwen in hun eigen beoordelingsvermogen, maar erkennen ook dat anderen legitieme redenen kunnen hebben om dingen anders te zien en dus ook andere keuzes te maken.

Daaruit vloeit voort dat charismatische leiders niet bang zijn om te delegeren en erop vertrouwen dat anderen de afgesproken doelstellingen op hun eigen manier behalen.

Techniek 14: luister!

Het kostbaarste dat je iemand kunt geven is tijd. Charismatische mensen vertellen daarom niet alleen dingen, maar geven ook hun onverdeelde aandacht aan wat de ander te zeggen heeft.

Techniek 15: neem je verantwoordelijkheid

Als er iets fout gaat waarvoor jij verantwoordelijk bent, erken dit dan, zonder uitvluchten te zoeken of het op een ander af te schuiven. Betrouwbaarheid is een belangrijke reden om iemand sympathiek te vinden.

Techniek 16: spreek je steun uit

Het is altijd fijn om te merken dat iemand achter je staat. Als iemand je op een moeilijk moment eens een steuntje in de rug heeft gegeven, is de kans groot dat je die persoon nog steeds hoog hebt zitten.

Techniek 17: vraag ‘waarom niet?’

Charismatische mensen zijn vaak dromers, optimisten en aanpakkers, die de bestaande situatie nooit zomaar accepteren. Vraag niet waarom de dingen zijn zoals ze zijn, maar bedenk hoe het anders zou kunnen en stel de vraag ‘waarom niet?’.

Tot slot: charisma is een kwestie van doen

Je hoeft niet meteen alle bovenstaande technieken in elk gesprek toe te passen. Begin gewoon met de paar technieken voor jou het meest natuurlijk aanvoelen en werk van daaruit verder.

Uiteindelijk werkt charisma heel simpel: communiceer met anderen zoals je graag wilt dat anderen met jou communiceren. Succes!


Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.