YOUNGCAPITAL BLOG

Hoe gedreven en getalenteerd je ook bent, iedereen krijgt in zijn carrière te maken met teleurstellingen en tegenslagen. De grote vraag is hoe je daarmee omgaat. Wij helpen je op weg met vijf handige tips.

Teleurstellingen

Een belangrijk project dat in de soep loopt, een gemiste promotie, of een team dat maar niet wil functioneren. In het gunstigste geval heb je een baaldag, om vervolgens weer door te gaan.

Maar wat als je erdoor gaat twijfelen over je eigen kunnen, of over je plek in de organisatie?

De kunst is om te onderscheiden of je een teleurstelling simpelweg van je af moet laten glijden, of dat het een signaal is om uit te kijken naar andere opties voor je carrière.

Hoe je dat onderscheid maakt? Met deze vijf tips kom je een heel eind:

Tip 1: bekijk het grote plaatje

Neem even afstand en probeer te analyseren wat de consequenties zijn van je teleurstelling.

Is het een beslissing met onmiddellijke impact op je carrière? Wordt het iets wat nog langere tijd tegen je gaat werken? Of is het een tijdelijk obstakel, waarvoor je gewoon even geduld moet opbrengen om er overheen te komen?

Tip 2: praat erover met je manager of collega’s

Het is begrijpelijk dat je op je werk niet te veel drama wilt maken over een teleurstelling. Maar als je al je frustratie opkropt, kan dat op termijn je relatie met je collega’s en het team gaan beïnvloeden.

Door erover te praten met direct betrokkenen, voorkom je dat onderhuidse spanningen zich ophopen. Bovendien kan het waardevolle inzichten van anderen opleveren.

Tip 3: zet je alternatieven op een rij

Uiteindelijk ben je zelf 100% verantwoordelijk voor je eigen carrière. Een onderdeel van die verantwoordelijkheid is dat je in de gaten houdt wat de mogelijke bedreigingen zijn voor je huidige carrièrepad én welke alternatieven je hebt.

Breng die alternatieven in kaart; bekijk wat de gevolgen, voordelen en uitdagingen zijn van een eventuele overstap en hoe een overstap kan helpen bij het nastreven van je carrièredoelen.

Zo ben je niet alleen beter voorbereid op tegenslagen in je huidige positie, maar ben je ook beter in staat om koers te houden richting datgene wat je wilt bereiken in je loopbaan.

Teleurstellingen

Tip 4: parkeer je emoties

Beslissingen over je carrière kunnen vergaande consequenties hebben, die niet altijd even makkelijk te overzien zijn. Reden temeer om zulke beslissingen alleen met een helder hoofd te maken.

Vat zakelijke beslissingen nooit persoonlijk op en handel niet op basis van emoties. Heb je moeite om je emoties te parkeren? Vraag dan anderen om je te helpen de situatie objectief te bekijken.

Tip 5: ontwikkel je netwerk

Wat je achtergrond ook is en wat je doelen ook zijn, je netwerk is cruciaal voor je loopbaan en succes. Dat geldt des te meer voor de momenten waarop het tegenzit.

Via je netwerk kun je sparren met professionals die al eens in jouw situatie gezeten hebben, frisse ideeën en oplossingen opdoen, en alternatieve carrièrekansen vinden als het echt tijd is om verder te kijken.

Koester je netwerk dus, en blijf er gedurende je hele loopbaan tijd en energie in investeren.

Tot slot: het cliché klopt, iedere crisis is ook een kans

Teleurstellingen en tegenslagen zijn een onvermijdelijk onderdeel van iedere carrière. Hoe je daarmee omgaat, kan bepalend zijn voor je professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Onthoud dat iedere mislukking een kans is om te leren en te groeien. Wees daarbij niet bang om te steunen op mensen in je omgeving. Een kenmerk van succesvolle mensen is dat ze weten wanneer ze om hulp moeten vragen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.