YOUNGCAPITAL BLOG

Op zaterdag 25 juni, in hartje Hilversum, was het eindelijk zo ver. Fans uit het hele land kwamen bij elkaar in bioscoop Vue voor de spectaculaire finale van de YoungCapital Dutch College League. Wij van YoungCapital waren erbij voor een uitgebreid sfeerverslag.

De spannende Grand Finals van de YoungCapital Dutch College League

Het team DSEA Red uit Delft neemt het vandaag op tegen het Nijmeegse Dorans Alpha. Beide teams hebben de afgelopen maanden tijdens de Premier League bewezen dat ze aan elkaar gewaagd zijn. Tijdens hun battles bleken ze te sterk voor de concurrentie. Nu staan ze hier, zich klaarmakend voor de allesbeslissende competitiedag. Het eerste team dat drie battles wint, wint de hele competitie. De grootste kanshebber van vandaag is Nijmegen, maar Delft heeft een hoop fans mee die het team supporten.

First blood

Stipt 12.00 uur barst de strijd los. Vandaag worden best-of-five-wedstrijden gespeeld. Dat betekent dat het team dat als eerste drie winsten pakt, de hele competitie wint. Belangrijk dus om meteen sterk te beginnen, om zo snel mogelijk een voorsprong te pakken.

Zoals bij iedere League of Legends-wedstrijd beginnen beide teams met het kiezen van karakters die het andere team niet mogen spelen, en karakters die zijzelf juist wél willen spelen. Een fan legt uit: “Beide teams hebben een speler die echt héél goed is. Als je die dwarszit door zijn favoriete character te bannen, kan de game heel anders uitpakken.”

De eerste kill van vandaag laat even op zich wachten. Het is een paar keer close en het publiek zit op het puntje van zijn stoel, maar zowel Delft als Nijmegen weten allebei nét aan de dood te ontsnappen. De eerste klap wordt uitgedeeld door Dorans Alpha uit Nijmegen. Dorans blijft lekker bezig, en wint de eerste wedstrijd al gauw.

“Niet slecht voor de underdogs”, zegt de commentator. “Ik ben benieuwd hoe het vandaag gaat uitpakken, het kan nog weleens spannend gaan worden.” DSEA Red was nog niet impressed. Hun voorspelling was winst met 3-1, dus dat was waar ze zich nu op wilden focussen.

De spannende Grand Finals van de YoungCapital Dutch College League

Pauzeren met YouTube-held Yarasky

Een League of Legends-wedstrijd duurt toch al gauw drie kwartier tot een uur. Het is dus een echte must voor spelers om pauze te nemen tussen hun battles. Tijdens deze pauzes is er voor het publiek genoeg te doen.

Zo is YouTube-held en vlogger Yarasky de hele dag te gast bij de Dutch College League. Als fan kun je jouw fan-shirt of Playstation-controller laten signeren. Sommige fans mogen zelfs een potje Fifa tegen hem spelen!

“Ik vind dat de DCL supervet is opgebouwd. Dit soort competities vind je overal ter wereld al, en ik vind het vet dat Nederland hier nu ook meer aan gaat doen”, zegt Yarasky. Yarasky blijft de hele dag om op de foto te gaan met fans, een vlog op te nemen, en de finale te bekijken.

Maar één team overleeft

Wedstrijd na wedstrijd wordt gespeeld. Beide teams kiezen telkens andere characters, en passen hun strategie hierop aan. Het blijkt echt meer dan een simpel spel: als je karakters niet aansluiten bij jouw strategie én de strategie van je tegenstanders, ben je nergens.

Delft komt tijdens de tweede match pas echt goed op gang en verslaat Nijmegen uiteindelijk. Een speler uit het team zegt: “We hebben deze game goed gecommuniceerd. Zo blijven we dat nu doen.”

De daaropvolgende matches verlopen ook spannend. Telkens als een team dreigt te winnen, zet het andere team er een tandje bij. Uithoudingsvermogen, concentratie en drive worden getest. Wie heeft na zo’n intensieve dag nog de kracht om door te pakken? Dat blijkt Nijmegen te zijn, dat een plotselinge genadeklap uitdeelt en met 3 - 1 wint.

De spannende Grand Finals van de YoungCapital Dutch College League

De huldiging

Dorans Alpha-fans barsten in een hoop gejubel uit, terwijl de Delftse spelers van DSEA Red met hun hoofd op het toetsenbord liggen. Toch laten de jongens allemaal zien hoe sportief ze zijn. Ze feliciteren het winnende team, om daarna onderling de wedstrijden na te beschouwen.

Dan is het eindelijk tijd voor de huldiging! Het Nijmeegse team beklimt een podium in de foyer, en krijgt zijn cheque overhandigd. Nu is het officieel: zij mogen Nederland vertegenwoordigen op het IeSF World Championship League of Legends in Jakarta. Daar mag een biertje op gedronken worden, iets wat deze jongeren naast gamen óók goed kunnen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.