YOUNGCAPITAL BLOG

Bedrijven zijn altijd op zoek naar nieuwe IT’ers die hun apps, websites en software vernieuwen en verbeteren. Maar het is lastig om hoogopgeleide IT-professionals te vinden met de juiste kennis én ervaring. YoungCapital heeft de oplossing: speciale traineeships, waarmee afgestudeerden met een beta-achtergrond worden omgeschoold tot IT-professional.

Mariska Westhoff is manager bij Transversal Application Service Centers bij KLM, horend bij de afdeling AF/KLM IT-Development. Ze heeft al verschillende JAVA-trainees via YoungCapital bij deze en vorige afdeling zien instromen. “Wij hebben ze heel hard nodig, en YoungCapital heeft ze.”

 style=

Ideale mix

De traineeships van YoungCapital zorgen dat KLM een ideale mix heeft van jong en ouder talent. “In eerste instantie waren we op zoek naar seniors met de juiste kennis en ervaring, maar die zijn eigenlijk al heel lang moeilijk te vinden”, vertelt Westhoff. “We hebben ons HR-beleid toen nog eens goed bekeken. Om te voorkomen dat er teveel vergrijzing zou ontstaan in ons personeelsbestand, zijn we ook naar nieuw jong talent op zoek gegaan.”

Schot in de roos

YoungCapital was op dat moment al met een Java-traineeship bezig, en wist KLM direct te koppelen aan een aantal geschikte kandidaten. In totaal zijn in 2015 zeven talenten vanuit het Java–traineeship van YoungCapital bij KLM aan de slag gegaan. Daarna zijn nog eens drie BI Big Data- trainees gestart. junior en senior developers werken nu samen bij KLM, en dat was een schot in de roos. “Onze ervaren medewerkers vinden het hartstikke leuk om deze nieuwe, enthousiaste, jonge collega’s te coachen en hun expertise en ervaring met hen te delen. Ook de junior developers voelden zich snel thuis en hebben een steile leercurve laten zien in hun nieuwe vakgebied.”

Survival of the fittest

Er zijn weinig geschikte kandidaten voor het IT-traineeship, want niet iedereen komt door de selectieprocedure heen. “Een belangrijk criterium is dat de trainees communicatief sterk zijn. Binnen KLM moeten de IT-professionals namelijk meer en meer direct schakelen met mensen uit de business”, zegt Westhoff. Kandidaten die zich bij YoungCapital aanmelden voor een traineeship, worden daarom van tevoren getest op skills en persoonlijkheid. Ook worden ze gevraagd een presentatie te geven, waarin ze hum communicatieve skills laten zien.

 

klm

Intensieve training

Alleen de lucky few die de selectie halen, worden opgenomen in het traineeship. Zij gaan acht weken keihard aan de bak met een pittig trainingsprogramma. Dat is hard werken, maar dat levert direct waardevolle certificaten behalen. Die certificaten zijn nodig, voordat de trainees bij klanten aan de slag gaan.

“Onze medewerkers vinden het hartstikke leuk om deze nieuwe enthousiaste jonge collega’s te coachen.”

Begeleiden tot zelfstandig IT-professional

Hoe gedreven ze ook zijn: de trainees zijn nog niet te vergelijken met een senior. YoungCapital legt met het traineeship een goede basis, maar KLM leidt de trainees verder op ‘on the job’ en investeert in vervolgopleidingen. De trainees worden bij KLM gekoppeld aan een senior en worden zo begeleid tot zelfstandig expert. Westhoff: “Naast de vakinhoudelijke begeleiding hebben de seniors een taak om hun nieuwe collega’s kennis van het complexe IT-landschap en kennis van de verschillende businessprocessen bij te brengen.”

We doen het samen

Naast de traineeships Java en BI Big Data, is YoungCapital met een derde traineeship voor KLM gestart: het traineeship tot informatie inalist. En voor 2016/2017 komt er nog veel meer moois aan. De belangrijkste vraag is misschien wel: willen de trainees ook met KLM verder? Westhoff heeft er een goed gevoel over. “Zowel YoungCapital, als KLM, als de betrokken trainees hebben hier een taak liggen. YoungCapital leidt onze nieuwe medewerkers met een intensief trainingsprogramma op. Wij doen op onze beurt ons best om hen zo goed mogelijk op de werkvloer verder te begeleiden. Van de trainees verwachten we dat ze energie stoppen in hun eigen ontwikkeling. Die gezamenlijke rol is een belangrijk aspect, want alleen als alle partijen er moeite in steken, worden de traineeships een succes voor alle betrokkenen. Inmiddels zijn al twee Java-developers officieel bij KLM in dienst gekomen, hopelijk volgen er nog meer!”

Wil jij weten hoe het nu gaat met een van onze kandidaten van de IT-traineeship bij KLM? Benten liep een dagje mee met Stephan. Bekijk hier de video:

 

 

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.