YOUNGCAPITAL BLOG

Het kandidaatschap van Hillary Clinton is een historische stap voor vrouwen. Als eerste vrouwelijke kandidate voor het presidentschap van de Verenigde Staten laat ze meisjes wereldwijd zien dat geen enkele carrière te ambitieus is. Toch wordt Clinton niet gezien als een typisch vrouwelijke leider. YoungCapital beschreef een aantal leiderschapsstijlen die 'typisch' mannelijk maar ook vrouwelijk kunnen zijn.

Hillary Clinton schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke presidentskandidaat

Er zijn in de Nederlandse top van bedrijven meer mannen dan vrouwen werkzaam. Het kabinet wil dit echter veranderen. Zij hanteerde een streefcijfer van 30 procent van vrouwen die aan de top van het bedrijfsleven moeten staan. Dit streefcijfer is alleen nog niet behaald, want slechts 14 procent van de topfuncties in Nederland wordt ingevuld door vrouwen.

Vrouwen strijden al eeuwenlang voor een gelijke behandeling. Begon het in Nederland bij Aletta Jacobs die in 1878 arts werd, nu zijn er machtige, vrouwelijke wereldleiders en CEO’s bij grote internationale bedrijven. Opvallend is dat uit een Canadees onderzoek van Equilar is gebleken dat vrouwelijke managers bij de top 100 grootste bedrijven gemiddeld meer verdienen dan mannelijke managers.

Powervrouwen van nu volgens Forbes

1. Angela Merkel (Minister-president Duitsland)
2. Sheryl Sandberg (COO bij Facebook)
3. Indra Nooyi (CEO bij PepsiCo)
4. Irene Rosenfeld (CEO bij Mondelēz International)
5. Virginia Rometty (CEO bij IBM)
6. Ursula Burns (CEO bij Xerox)
7. Susan Wojcicki (CEO bij YouTube)

Wist je dat: YoungCapital een vrouwelijke CEO heeft?

Leiderschapsstijlen

Een vrouw als machtigste politieke leider ter wereld, welke gevolgen zou dat hebben? Van oudsher schrijft men bepaalde kenmerken toe aan mannen en vrouwen die terug te zien zijn in hun leiderschap. Zo zijn vrouwen over het algemeen sterker in de soft skills, terwijl mannen daadkrachtiger handelen.

Er zijn zat mannelijke leiders met goed ontwikkelde ‘vrouwelijke’ eigenschappen, en andersom. Kijk maar naar Hillary, die nu niet bepaald bekend staat om haar zorgzame of empathische uitstraling. Misschien is de belangrijkste reden voor haar succes wel het feit dat zij de stereotypen weet te doorbreken.

Hieronder beschrijven we twee leiderschapsstijlen die 'typisch' mannelijk of vrouwelijk zijn, en leiders die zich daar niets van aantrokken!

De testosteronmanager

Mannen zijn over het algemeen wat competitiever en daadkrachtiger dan vrouwen. Vaak willen ze winnen, winnen en nog eens winnen. Dit wordt ook wel ‘testosteronmanagement’ genoemd. Je kunt het vergelijken met fanatieke sporters, die koste wat het kost hun tegenstanders willen uitschakelen. Een testosteronmanager komt bijvoorbeeld goed tot zijn recht bij een kwakkelend bedrijf waar knopen moeten worden doorgehakt. Ook als als je wereldleider bent, is een flinke portie daadkracht onontbeerlijk. Denk bijvoorbeeld aan 'Iron Lady' Margaret Thatcher, premier van Groot-Brittannië van 1979 tot 1990. Deze powervrouw liet niet met zich sollen en stond bekend om haar dominante en zelfs wat agressieve leiderschapsstijl.

Hillary Clinton schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke presidentskandidaat

De zorgzame manager

Het moederinstinct is onlosmakelijk verbonden met vrouwen. Om die reden worden zorgzame leiderschapsstijlen, waarbij niet de manager maar de medewerker centraal staat, vaak vrouwelijk genoemd. Dit is natuurlijk een cliché, want mannen én vrouwen kunnen zorgzaam zijn. Kijk maar naar Obama, die de afgelopen jaren als president het imago heeft gekregen van een 'good guy'. Niet alleen staat hij bekend als familieman. De gezondheidszorg (Obamacare) was een van de speerpunten van zijn beleid.

Zorgzame managers houden meer rekening met het welzijn van hun collega’s, en doen er ook alles aan om iedereen zich op hun gemak te laten voelen. Ze zijn vaak te herkennen aan ‘dienend leiderschap’. Hier staat dienstbaarheid naar klant, medewerker en gemeenschap centraal. Ontwikkeling en groei van medewerkers vinden zij erg belangrijk.

Werknemers voelen zich meer gewaardeerd en zijn dus gemotiveerder. Dit is een leiderschapsstijl die goed past in een redelijk stabiele omgeving, waarin snelheid van beslissingen ondergeschikt is aan het creëren van draagvlak. In tijden van crisis kun je met zo’n leiderschapsstijl minder goed uit de voeten.

Clinton schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke presidentskandidaat

Pas je aan

Uiteindelijk wordt een bedrijf natuurlijk niet alleen succesvol omdat de manager van het bedrijf een man of een vrouw is. Het gaat om het totaal aan eigenschappen van de manager dat bij de organisatie en de omstandigheden moeten passen. In sommige omstandigheden is daadkracht nodig en in andere omstandigheden is zorgzaamheid weer belangrijker.

Dus, of je nu een man of een vrouw bent, wees niet bang om mannelijke en vrouwelijke stijlen te combineren om je leiderschap zo effectief mogelijk te maken. Bekijk wat jouw kwaliteiten zijn door middel van de persoonlijkheidstest! Zo kom je erachter waar jou kracht ligt én waar je je eventueel nog in kunt verbeteren!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.