YOUNGCAPITAL BLOG

Max Verstappen (18 jaar) stond zondag voor de vierde keer in zijn nog jonge carrière op het Formule 1-podium. Ook werd hij in mei de jongste winnaar aller tijden van een Formule 1-race. How did he do it? Een kwestie van meer dan tien jaar dromen, maar vooral keihard trainen. Laat je inspireren door deze drie Hollandse sporthelden die zichzelf naar de top knokten.

Knok jezelf net als Max Verstappen, Dafne Schippers en Kiki Bertens naar succes

Nog nooit won een Nederlandse coureur een Formule 1-race. Zou het racen niet in ons bloed zitten? Of was het talent er wel, maar kreeg dat geen kans omdat grote teams liever coureurs uit grotere, economisch interessantere landen aantrokken? Ach, wat maakt het ook uit? Sinds 15 mei hebben wij de jongste winnaar van een Formule 1 grand prix ooit!

Racen zonder rijbewijs

Toen Max Verstappen zijn eerste grand prix reed, had hij nog niet eens een rijbewijs. Dat hij extreem gemotiveerd en leergierig is, bleek al toen hij nog een kleine Verstappen was. “Ik had wel pen en papier op school, maar ik tekende alleen circuits”, vertelt hij aan het Jeugdjournaal.

Max Verstappen: “Ik had wel pen en papier op school, maar ik tekende alleen circuits”

De jonge Verstappen deed er alles aan om zijn droom, racen in de Formule 1, uit te laten komen. Hij begon met karten om race-ervaring op te doen.

Bezeten van snelheid

Zijn vader, en voormalig Formule 1-coureur, Jos Verstappen vertelt over de bezetenheid van zijn zoon. “Toen hij vijf jaar was, besteedde hij al meer tijd rondom zijn kart dan dat hij thuis was. Zijn hele leven draait om racen. En mensen die zeggen dat hij te jong is om Formule 1 te rijden, kennen Max niet”.

Toen Verstappen vijf was, reed hij al rond op het kartcircuit. Op zijn zevende reed hij zijn eerste kartrace. Maar wat Verstappen in zijn vrije tijd doet, vertelt hij in een documentaire van de BBC. “Het eerste wat ik doe als ik thuis kom van een grand prix, is racen in een racesimulator. Ik doe het voor mijn plezier en om te oefenen. Hoe lang? Drie of vier uur meestal”.

Pak pole position

Neem een voorbeeld aan Max Verstappen, want je bent nooit te jong om te werken aan je (latere) succes. Zo bouw je een voorsprong op, op anderen met dezelfde droom, en ga je rechtstreeks op jouw doel af.

Knok jezelf net als Max Verstappen, Dafne Schippers en Kiki Bertens naar succes

Hollands sprintkanon

Tijdens de Olympische Spelen van 1948 won de Nederlandse atlete Fanny Blankers-Koen vier gouden medailles. Daarna moesten we lang wachten op een superster van Hollandse bodem in de atletiek.

It’s me, Dafne

En toen was daar opeens de 24-jarige Dafne Schippers, die liet zien dat een nuchtere Hollandse meid de snelste vrouw ter wereld kan zijn. Ze werd in 2015 wereldkampioen op de 200 meter sprint en tweede op de 100 meter. Haar nieuwe doel? Olympisch goud veroveren op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

En toen was daar opeens de 24-jarige Dafne Schippers, die liet zien dat een nuchtere Hollandse meid de snelste vrouw ter wereld kan zijn

Trainingsbeest zonder grenzen

Hoe Schippers een van de snelste vrouwen van de wereld geworden is? Kei – en keihard werken, zegt ze zelf. “Ik zoek graag de grenzen op, zodat ik ze kan verleggen. Tijdens een wedstrijd haal ik alles uit mijn lijf wat erin zit, en liefst nog wat meer. Leren wanneer genoeg, genoeg is, is voor mij een uitdaging. Ik ga voor de winst, tegen elke prijs".

Als Schippers het kan, kun jij het ook. Nee, niet perse wereldkampioen worden, maar wel je doel behalen en dromen laten uitkomen.

Knok jezelf net als Max Verstappen, Dafne Schippers en Kiki Bertens naar succes

“Het Nederlands tennis stelt niets meer voor”, Tweette NRC-correspondqent Koen Greven in november 2014. De laatste indrukwekkende prestatie van een vrouwelijke Nederlandse tennisser, een halve finale op een grand slam, was al 35 jaar geleden.

Totdat Kiki Bertens zich vorige maand naar een halve finale plek knokte op Roland Garros. Hoeveel dit voor haar betekende, zie je in dit ontroerende interview.

Kiki de knokker

Martin van der Brugghen, trainer en vertrouwenspersoon van Bertens, weet waar de emotie vandaan komt. “Toen ze twaalf was, werd ze door de bond uit de selectie gezet. Ze was niet goed genoeg in de ogen van de tennisbond”.

Van der Brugghen kent het geheim van het succes van Bertens. “Keihard werken, sinds de jongste jeugd, dat is haar enige geheim”. Inmiddels is ze de, op twintig speelsters na, beste speelster ter wereld. Terwijl ze pas 24 jaar is.

“Keihard werken, sinds de jongste jeugd, dat is haar enige geheim”

Ze was dus niet het grootste talent, maar haar knokkersmentaliteit heeft haar naar de top gebracht.

Hard work beats talent

Ben, of was, jij niet de meest talentvolle student van jouw klas? No problem. Hard work beats talent, when talent doesn’t work hard! Zorg dat jij leergieriger bent dan anderen en dat je graag twee stappen extra moeite doet. Want dat heeft een werkgever liever dan een supertalent dat alleen teert op zijn talent.

Pijn hoort erbij

Ben jij inmiddels afgestudeerd, maar lukt het niet om die vette baan te krijgen, waarvoor je gestudeerd hebt? Shit, maar tegenslag hoort er echt erbij. Ook deze drie sporthelden moeten soms dingen doen die ze liever niet doen, vertelt Dafne Schippers. “Het hoort erbij om kotsend op de grond te liggen na een training, om het doel te behalen dat je wilt behalen”.

Knok jezelf net als Max Verstappen, Dafne Schippers en Kiki Bertens naar succes

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.