YOUNGCAPITAL BLOG

Yes! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Of je nu solliciteert naar een vakantiebaan, een stage of een bijbaan: je wilt er goed uitzien. Maar wat trek je aan als het buiten bloedheet is? Hoe ga jij die klotsende oksels tegen? Geen zorgen. Wij helpen je uit de brand met deze vijf kledingtips.

Een sollicitatiegesprek in 35 graden? Zo houd jij je hoofd koel!

Met de kleding die je draagt tijdens een sollicitatiegesprek zet je een bepaald beeld van jezelf neer. Vraag jezelf dus af: wat wil ik uitstralen? Vaak zit je goed als je mikt op professioneel, serieus en geschikt voor de job. Maar dat doe je niet met slippers, een hemd en korte broek.

Wij spraken Irene Vlasblom, visagiste en styliste. Zij geeft de training ‘How to make a killer first impression’ aan young professionals, met waardevolle tips om je goed te presenteren bij een zakelijke kennismaking.

Wat zijn volgens Vlasblom echte no-go’s?

Vrouwen

  1. Een hemdje met spaghettibandjes
  2. Een superkort rokje
  3. Teenslippers of sandalen
  4. Een zomerjurkje

Mannen

  1. Een t-shirt met drukke print
  2. Een korte broek
  3. Teenslippers of sandalen
  4. Kleding met gaten (zelfs als dat hoort)

Maar hoe doe je het dan wel? Vlasblom geeft vijf tips.

Een sollicitatiegesprek in 35 graden? Zo houd jij je hoofd koel!

1. Draag kleding van luchtige materialen
Logisch: je hebt stoffen die warmer zitten dan anderen. Je trekt niet voor niets in de winter je wollen trui aan. Maar, we worden allemaal ongelukkig van zweetplekken. Vermijd wol dus in de zomer, net als polyester. Check even wat er in het kaartje van jouw kleding staat.

Kies liever voor kleding gemaakt van katoen, linnen of zijde. Dat zijn drie stoffen die ademen en dus wat koeler zitten. Let met linnen en zijde wel op dat het kan kreuken. Vooral linnen pakken zijn mooi, maar hang je jasje dus even op als je een lange treinreis voor de boeg hebt. Want je wilt natuurlijk niet met een gekreukt jasje aan het gesprek beginnen.

2. Combineer licht en donker
Donkere kleuren hebben een professionele uitstraling. Een mooie zwarte outfit of een smooth zwart pak, we love it! Toch is helemaal in het zwart naar je sollicitatiegesprek niet zo’n goed idee.

Zoals je je misschien herinnert van je natuurkundelessen: zwart absorbeert licht. Het wordt dus sneller warm dan iedere andere kleur. En dat moet je niet hebben in de schroeiende zon.

Mix and match is hier belangrijk! Zwart dragen kan prima, maar combineer het met lichtere kleuren. Trek bijvoorbeeld een wit jasje aan, of draag een top in een vrolijke kleur. Heel zeker van je zaak? Dan kun je de kleur zwart zelfs helemaal verbannen uit je sollicitatie-outfit.

3. Draag losse kleding
Superbelangrijk: zorg ervoor dat je kleding niet te strak zit. Strakke kleding zorgt er namelijk voor dat je sneller zweet. Daar komt nog eens bij dat je zweetplekken eerder ziet. Je kleding zit tenslotte aan je huid (geplakt).

Ga nu niet meteen naar de winkel om alles een maatje groter te kopen. Kies gewoon kleding in jouw maat, maar een model dat net iets minder getailleerd is, of wijdere mouwen heeft. Als man kun je het t-shirt onder je overhemd weglaten zodat je kleding losser zit.

Een sollicitatiegesprek in 35 graden? Zo houd jij je hoofd koel!

4. Werk in laagjes
Laagjes zijn je beste vriend deze zomer, zeker voor mannen. Het is simpel: hoe meer laagjes je draagt, hoe meer kleding je uit kunt trekken. Ga je helemaal in pak naar je sollicitatiegesprek? Zorg er dan voor dat wat je eronder draagt er ook goed uit ziet.

Belangrijk is dat je jouw gesprekspartner in de gaten houdt. Als degene waarmee je het sollicitatiegesprek voert zijn jasje uittrekt, of mouwen opstroopt, mag jij dat ook doen. Maar neem daarin niet het voortouw.

5. Kies de juiste schoenen
Sandalen en teenslippers zijn natuurlijk lekker koel. Maar ja, die mochten niet. Probeer er alsnog voor te zorgen dat je voeten koel blijven. Als je warme voeten krijgt, wordt namelijk je hele lijf razendsnel warm.

Ga voor schoenen die ademen. Trek bijvoorbeeld geen laarsjes gemaakt van kunststof aan, maar ga voor een schoen van dun leer. Classy, en minder warm. Vrouwen kunnen natuurlijk ook pumps aantrekken. Zorg er in dat geval voor dat je tenen en hielen bedekt zijn.

Don’t worry!

Onze belangrijkste tip is: don’t worry! Iedereen heeft het warm als het buiten 35 graden is. Houd er rekening mee dat je het warm gaat krijgen, en doe het rustig aan. Ga wat eerder weg van huis en ga niet rennen voor de trein. Neem genoeg te drinken mee om af te koelen en kleed je onderweg lekker koel. Je kunt gewoon je slippers of hemdje aan, zolang je maar op tijd wisselt naar je sollicitatiekleding. En vergeet niet: je sollicitatiegesprek is binnen. Wie weet staat de airco op standje tien en heb jij je voor niets druk gemaakt. Veel succes!

Inspiratie nodig? Check voorbeelden van geslaagde (én minder geslaagde) outfits op onze Pinterest.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.