YOUNGCAPITAL BLOG

Ben jij klaar voor het studentenleven? Heb je jouw introweek overleefd, en ben je al naar je kamer verhuisd? Dan is het tijd om je nieuwe stad te leren kennen! YoungCapital heeft een aantal ervaringsdeskundigen gevraagd wat de leukste plekjes zijn in Leiden, Groningen, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht. Deze steden trekken ieder jaar duizenden nieuwe studenten. Maar wat maakt ze zo speciaal?

Kies hier jouw stad:
Leiden - Groningen - Eindhoven - Rotterdam - Utrecht


Studentenhotspots in Leiden

De beste tips en hotspots in jouw studentenstad

Sebastiaan Reuijl (24) is ex-student aan Universiteit Leiden. Hij heeft hier zijn master International Relations gedaan, en vervolgens samen met een paar Leidse vrienden een eigen non-profitorganisatie opgericht. Hij geeft je graag tips over de ‘Sleutelstad’:

Waarom moeten studenten zeker komen studeren in Leiden?
“Leiden is een stad met een rijke geschiedenis, en dat zie je. Je kunt er urenlang door het centrum en de leuke hofjes dwalen. Omdat er veel studenten in het centrum wonen, valt er altijd wel iets te beleven. Feestjes in een van de hofjes bijvoorbeeld! Leiden is niet te groot en niet te klein, dat maakt het supergezellig.”

Waar kunnen studenten het beste heen voor een lekker en goedkoop getapt biertje?
“Leiden zit vol met leuke restaurants en goedkope kroegjes. Maar niks is zo lekker als na college een drankje te doen in Grand Café Pakhuis, vlakbij de Lipsius faculteit. Ik ga ook graag naar El Fierro, een klein, gezellig Argentijns restaurantje in de Steenstraat. Dan ben je echt even op vakantie. Het is niet heel goedkoop (prijzen variëren van € 15,- tot € 22,- euro, red.), maar ik ga hier graag heen voor speciale gelegenheden. Ik neem mijn vriendin er vaak mee naartoe!”

Waar kun je met je ouders naartoe gaan, als zij een dagje langskomen?
“Ik zou ze meenemen langs alle historische plekjes in Leiden, zoals het geboortehuis van Rembrandt, het oude fort en de botanische tuinen. Met af en toe pauze op een terrasje aan de grachten, natuurlijk!”


What to do in Groningen?

De beste tips en hotspots in jouw studentenstad

Falco Freeling (23) is commissaris bij studentenvereniging Cleopatra in Groningen. Hij helpt je graag met zijn kennis over de ‘Martinistad’:

Wat moet je zeker bezocht hebben in Groningen?
“Dé place to be, vooral in de zomer, is de Hoornseplas. Hier gaan bijna alle studenten naartoe als het mooi weer is.”

Waar moeten studenten heen om goedkoop hun bier- en pizzavetjes weg te trainen?
“Pak je sportschoenen en ga sporten in het Noorderplantsoen, een mooi park in het centrum van Groningen.”

Waar kunnen studenten het beste heen voor een lekker en goedkoop getapt biertje?
“Natuurlijk bij onze studentenvereniging Cleopatra, maar ook naar het Belgische café De Pintelier. Houd je van speciaalbiertjes? Ga dan naar Café de Toeter.”

Waar kunnen studenten heen als ze geen trek meer hebben in een diepvriesmaaltijd?
“Als ik een lekker hapje wil, ga ik naar de Kleine Heerlijkheid. Het is een echt huiskamerrestaurant aan het Schuitendiep. Niet supergoedkoop, maar wel echt een aanrader.”

Waar moeten studenten zijn voor een goede stapavond?
“Dat is zeker bij Café De Sigaar. Een heel gezellig, mooi bruin café.”


Eindhoven de gekste

De beste tips en hotspots in jouw studentenstad

Shanti Keur (26) studeert commerciële economie aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Ze gaat het laatste jaar van de opleiding in, en noemt Eindhoven al vijf jaar ‘haar’ stad. We vroegen haar advies voor jou als student in de ‘Lichtstad’:

Waarom studeren in Eindhoven?
“Vergeleken met Utrecht of Amsterdam is Eindhoven hartstikke betaalbaar, ook qua kamers. Ik huurde bijvoorbeeld een studioappartementje – met eigen keuken en badkamer – op tien minuten fietsen van de hogeschool voor € 300,- per maand. En natuurlijk niet te vergeten: de echte Brabantse gezelligheid!”

Waar kunnen studenten heen als ze geen trek meer hebben in een diepvriesmaaltijd?
“Mijn favorieten zijn De Tweede Kamer, 1910, Broodje Smits, Bagel & Juice en Meneer de Boer.”

Waar moeten studenten zijn voor een goede stapavond?
“Een van de tentjes aan het Stratumseind op donderdag- of vrijdagavond. En dan de volgende dag lekker gezond lunchen bij The Happiness Café om van je kater af te komen. De vele festivals in het voorjaar en in de zomer zijn ook heel leuk!”

Waar moeten studenten heen om goedkoop hun bier- en pizzavetjes weg te kunnen trainen?
“Het Studentensportcentrum bij de TU/e. Als Eindhovense student kun je daar voor nog geen € 10,- per maand gebruikmaken van alle sportfaciliteiten: fitness, het zwembad, yogalessen en nog veel meer. Als je écht goedkoop wilt sporten, moet je natuurlijk gewoon lekker naar buiten, naar een van de vele parken! In het Philips de Jonghpark kun je heerlijk wandelen of hardlopen.”

Waar kun je met je ouders naartoe gaan, als zij een dagje langskomen?
“Plan een route vanuit het station. Vanaf daar kom je langs de grote winkelstraat, alle gezellige cafés en lunchtentjes aan het Stratumseind én je kunt meteen door naar het Van Abbemuseum. Als je je ouders in november uitnodigt, kun je ze meenemen naar het jaarlijkse lichtfestival Glow, dat door de hele stad loopt!”


Studentenhacks in Rotterdam

De beste tips en hotspots in jouw studentenstad

Joyce de Vos (21) studeert Bedrijfskunde MER aan de Hogeschool Rotterdam. Ze is lid van studentenvereniging R.S.V. Sanctus Laurentius. Waar kun je als student naartoe gaan in de ‘Havenstad’? Joyce vertelt het je.

Waarom moeten studenten zeker komen studeren in Rotterdam?
“Rotterdam is een hele diverse stad, dat is wat ik zo leuk vind aan Rotterdam. Elke wijk is anders, en er zijn voor elk type mens leuke dingen te doen. Ook de studenten- en studieverenigingen in Rotterdam doen veel activiteiten. Ik zit zelf bij de studentenvereniging Laurentius. We hebben elke dinsdagavond een borrel, en elke donderdagavond een feest; vaak themafeestjes!”

Wat moet je hier absoluut gezien hebben?
De Markthal is een superleuk gebouw, en er zijn heel veel leuke eetkraampjes. Als je aan het einde van de dag gaat, kun je er goedkoop fruit scoren. Verder is de Kralingse Plas in de zomer de place to be. Je kunt lekker in het gras liggen en picknicken, perfect!”

Waar krijgen studenten de meeste studentenkorting?
“Een aanrader voor Rotterdamse studenten is het aanschaffen van de Rotterdampas! Je kunt hier superveel gratis dingen mee doen, zoals twee keer naar de bioscoop, gratis naar Duinrell, gratis naar de Euromast, of gratis een rondje Rotterdam varen in de Spido. Je krijgt ook bij veel restaurants korting met deze pas. Ik heb bijvoorbeeld een keer voor maar vier euro onbeperkt tapas gegeten bij Amigo.”

Waar kunnen studenten het beste heen voor een lekker en goedkoop getapt biertje?
“Open feesten van studentenverenigingen! De verenigingen posten vaak op Facebook wanneer zo’n evenement eraan komt. Bier is hier vaak maar één euro en de entree is gratis. Waar je zeker heen moet om een drankje te doen? De Oude Haven is supergezellig, en je hebt er mooi uitzicht op het water. Op het Oostplein moet je zijn bij De Stoep of De Dijk. De Witte de Withstraat is ook heel populair en superleuk; er zijn hier heel veel cafétjes te vinden!”

Waar moeten studenten heen om goedkoop hun bier- en pizzavetjes weg te kunnen trainen?
“Als je studeert aan de Erasmus Universiteit of Hogeschool Rotterdam kun je goedkoop sporten bij het Erasmus Sport Centrum, de sportschool van de Erasmus Universiteit. Je kunt een abonnement kiezen met alleen groepslessen, of een met fitness én groepslessen. Vooral de groepslessen zijn erg leuk! Het goedkoopste is als je in één keer betaalt voor een heel jaar. Voor Erasmus-studenten kost dat € 190,- en voor studenten aan de Hogeschool € 195,-. Ben je geen student aan een van deze scholen? Dan is Basic-Fit een aanrader.”

Wat kun je met je ouders gaan doen, als zij een dagje langskomen?
“Neem ze mee naar de Rotterdamse klassiekers: de Euromast, de Markthal om lekker te eten, de kubuswoningen en doe een rondvaart op de Spido. Zijn je ouders al een beetje bekend met Rotterdam? Dan is het leuk om lekker iets te gaan eten en drinken op Blaak of bij de Oude Haven.”


Uit in Utrecht

De beste tips en hotspots in jouw studentenstad

Matthias van Enk (24) is bestuurslid van gezelligheidsvereniging Biton, en vertelt over de leukste plekken in de ‘Domstad’:

Waarom moeten studenten zeker komen studeren in deze stad?
“Ik ben natuurlijk geen verkoper van de stad Utrecht, maar het is een prettige, grote en gezellige studentenstad. Er is een heel hoog percentage studenten in Utrecht. Daardoor ben je met lekker veel studenten onder elkaar. Erg gezellig natuurlijk. En natuurlijk is de universiteit wereldwijd bekend.”

Waar krijgen studenten de meeste studentenkorting?
“Bij heel veel plekken krijg je studentenkorting met de Knaek. Dit is een pasje van pinpasformaat, waarmee je bijvoorbeeld bij afhaalrestaurants eten kunt halen met korting. Of korting krijgt bij kleermakers, zodat je pak goedkoop gemaakt kan worden.”

Waar moet je zijn om belangrijke sportwedstrijden te kijken?
“De gezelligste en goedkoopste kroeg is de studentenvereniging; hier hangen we bijvoorbeeld bij een WK voetbal een groot scherm op. Bij elke goal krijgt iedereen een rondje van het bestuur. Ook bij de Tour de France, toen die in Utrecht was, hebben we een themaborrel georganiseerd. Wil je liever toch in een kroeg kijken? Dan kun je bijvoorbeeld naar Mick O’Connells op de Jansdam.”

Waar kunnen studenten het beste heen voor een lekker en goedkoop getapt biertje?
“Naar studentencafé op de Uithof. Maar het goedkoopst is om bij een vereniging te kijken. Wij hebben minder personeelskosten, en een heel ander verdienmodel dan kroegen, en daardoor kunnen wij veel goedkoper bier verkopen. In een reguliere kroeg in de stad betaal je gemiddeld € 2,50 voor een biertje, terwijl ik geen één studentenvereniging ken waar je meer dan € 1,40 betaalt.”

Waar kunnen studenten heen als ze geen trek meer hebben in een diepvriesmaaltijd?
“Je kunt Mexicaans eten bij Popocatepetl of een hamburger eten bij Meneer Smakers. Heb je ’s nachts tussen 0.00 en 7.00 uur honger? Dan kun je altijd terecht bij Huzur op de Voorstraat.”

Waar moeten studenten zijn voor een goede stapavond?
“Bij Woolloomooloo ben je onder de studenten. En af en toe heeft de Ekko ook gezellige feestjes.”


Ontdek zelf je studentenstad

Aangezien dit maar een kleine greep uit alle hotspots is, moedigen we je vooral aan om zelf op pad te gaan. Ga uit, maak nieuwe vrienden en ontdek je nieuwe stad. Je studententijd is de mooiste tijd van je leven, dus maak er wat van!

Laat het in de reacties weten als je meer tips hebt; dan kunnen anderen daar ook weer gebruik van maken. Ook een bijbaan is een goede manier om snel nieuwe mensen te leren kennen. Check vooral even de bijbanen in jouw studentenstad! We wensen je heel veel succes met je studie!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.