YOUNGCAPITAL BLOG

Op dit moment zitten er zo’n 20.000 jonge mensen werkeloos op de bank. De reden: ze zijn gediagnosticeerd met autisme. Maar daar komt snel verandering in. Philips, Microsoft, SAP, ASML en DAF zijn een paar grote bedrijven die vanaf nu specifiek op zoek zijn naar autistische werknemers. Waarom doen ze dit? Wat is het nut hiervan? Dr. Marcia Goddard legt het uit in haar nieuwe boek Anders denken, dat vanaf vandaag in de winkels ligt.

Autistische werknemers? Ja, graag!
Slechts een handjevol bedrijven in Nederland biedt goede mogelijkheden voor autistische werknemers. Het lukt de meeste werkgevers helaas nog niet om langs het labeltje te kijken. En dat is zonde, vindt neurowetenschapper dr. Marcia Goddard. Goddard was docent Neurowetenschappen aan de Universiteit Leiden en werkt momenteel als Projectmanager bij YoungCapital. In haar gloednieuwe boek probeert ze het stereotype van ‘de autist’ te doorbreken, en legt ze uit waarom ieder bedrijf in autistische werknemers zou moeten investeren.

Autisme en ICT: de perfecte match

Goddard stelt dat mensen met autisme veel nuttige talenten hebben voor op de arbeidsmarkt. “Ze hebben vooral een heel sterk oog voor detail,” vertelt ze. “Mensen met autisme hebben snel door hoe iets werkt en ze laten zich niet afleiden, totdat ze het helemaal doorhebben. Ze houden zich aan hun afspraken en hebben een goed doorzettingsvermogen. En als ze een bepaalde planning hebben, houden ze zich daaraan.” Dit soort eigenschappen zijn vooral geschikt voor technische beroepen, zoals software-developer of programmeur. En aangezien de ICT-sector erg sterk groeit, neemt de vraag naar mensen met autisme hier alleen maar verder toe.

Minder geschikt voor sociale functies

Toch is niet iedere baan altijd even geschikt voor ze. Juist omdat mensen met autisme de neiging hebben om de wereld in hokjes te plaatsen, kan een baan met veel klantcontact lastig worden. Goddard: “Ik zou ze niet snel een baan als accountmanager of recruiter adviseren. Bij dat soort functies moet je in kunnen schatten wat de klant wel of niet van je wil. Of wat hij wel wil, maar niet zegt. Daar hebben mensen met autisme moeite mee.” Daar komt bij dat ze vaak brutaal eerlijk zijn en liever niet het eerste contact te maken, wat voor problemen kan zorgen.

Autistische werknemers? Ja, graag!

 

Hoe houd je rekening met autistische werknemers?

Bedrijven die een werknemer met autisme in dienst nemen, hoeven niet eens zoveel te veranderen op de werkvloer. Goddard: “Er zullen altijd wel wat aanpassingen gedaan moeten worden, maar eerlijk gezegd denk ik dat dat voor iedereen geldt. De meeste hoogopgeleide mensen met autisme hebben wel een manier gevonden om zich door het sociale verkeer heen te navigeren, dus in principe is er niet veel aanpassing nodig.” Maar dat betekent niet dat je als werkgever geen extra handje kunt helpen. “Je kunt bijvoorbeeld wel een ruimte creëren waar niet al teveel prikkels binnenkomen,” gaat Goddard verder. “Zet ze niet midden in een open werkvloer neer, maar een beetje in de hoek. En voor mensen met een zwaardere vorm van autisme zijn er jobcoaches beschikbaar, die de grootste problemen op kunnen vangen.” Het is dus makkelijker dan je zou denken: met een beetje begrip en respect ben je al op de helft.

"Het is een echte win-winsituatie"

Tot slot benadrukt Goddard dat geen enkel persoon met autisme hetzelfde is: “Autisme is zó ontzettend breed. Het is een spectrum, en dat loopt uiteen van een beetje last hebben van problemen tot niet meer voor jezelf kunnen zorgen.” Dat betekent dat de werkgever samen met de werknemer moet kijken wat het beste bij hem of haar past. Iedereen is anders, en iedereen moet dus op een andere manier benaderd worden.

Goddard is ervan overtuigd dat de vraag naar werknemers met autisme alleen maar toe zal nemen, en dat bedrijven er bovendien geen spijt van zullen krijgen. “Microsoft is dit natuurlijk niet voor niets gaan doen,” stelt ze. “Het is heel maatschappelijk verantwoord van ze, maar het is ook gewoon omdat ze er winst mee kunnen maken. Het is een echte win-winsituatie.”

Wil je meer weten over autisme? Koop hier het boek van Marcia Goddard!

YoungCapital heeft ook verschillende testen die kandidaten kunnen ondergaan om hun persoonlijke kwaliteiten te ontdekken én wat zij nog kunnen ontwikkelen.

Deel dit artikel

Plaats jouw reactie

Reacties

 • wendy kluth
  Vrijdag 25-10-2019

  Ik heb zelf autisme en epilepsie dit is 3 jaar geleden bij mij gediagnosticeerd en ik ben werkloos. UWV zegt dat ik gewoon kan werken maar dat een werkgever hiermee rekening moet houden maar ze geven mij geen WIA of een indicatie banenafspraak, ze weigeren ook mij in het doelgroep register te zetten. Ik ben op zoek naar een baan. Maar elke sollicitatie die ik doe wordt ik afgewezen. Af en toen wordt ik hier wel depressief van en voel ik me nutteloos. Ik wil wel werken maar kan dit alleen als een werkgever rekening houdt met mijn beperkingen.

 • Jan Jansen
  Maandag 14-01-2019

  Beste lezer, Interessant artikel over autisme op de werkvloer. Als ik over mezelf spreek dan, kon ik altijd goed op school mee komen. Ik haalde goede cijfers en leren ging me altijd goed af. Ik had al wel wat spanning in mijn sociale contacten op school, maar ik sleurde me er altijd wel doorheen. Verder heb ik een management economische hbo opleiding behaald, waarin ik mijn afstudeerjaar in het buitenland heb afgerond. Ik ben nu 8 jaar werkzaam, waarin ik uiteenlopende functies heb gedaan, van data analist tot jong ondernemer. Ik herken de spanning op de werkvloer wel, drukke kantoortuinen, en veel geluid om me heen. Het voelde vaak wel ongemakkelijk, maar ik zocht altijd wel een rustig plekje op om toch goed te kunnen werken, zodat ik mijn energieniveau onder controle kon houden. Naarmate de jaren volgden, kreeg ik steeds meer last van spanning, waardoor ik me steeds uitgeputter voelde. Ik wist niet waar het nou echt door kwam, maar ik wilde het weten, dus ben ik op een psycholoog afgestapt. Uiteindelijk ben ik gediagnosticeerd als lichtelijk autistisch. Aan de ene kant is dit moeilijk voor me, maar aan de andere kant ook wel een bevrijding. Daarom ben ik op dit moment op zoek naar een baan binnen de ICT. Ik wil me omscholen, omdat ik van mijn kenmerken mijn kracht wil maken. Ik wil mijn taalgevoel en mijn analytische vermogen gebruiken om aan data vraagstukken te werken. Ik vind dashboards bouwen leuk en ik wil graag beter worden in het vak. Dit wil ik bereiken door ook thuis aan zelfstudie te werken. Sinds het autisme mij duidelijker is geworden, wil ik hier een kracht van maken. Als je een tip voor mij hebt hoe ik een frisse start kan maken met mijn ambitie, dan dank ik je bij voorbaat. Groeten Jan.

 • Esther David
  Maandag 04-06-2018

  Dit boek is echt heel erg goed.

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.