YOUNGCAPITAL BLOG

Best Global Young Leaders in Sustainability 2016

Foto: Anna Green

De ‘Best Global Young Leaders in Sustainability 2016’ zijn bekend. Anne Boer (Interface), Jesse Lopez (Heineken USA) and Precious Mundia (wildcard-deelnemer) wonnen de Nudge Global Leadership Challenge, die afgelopen week plaatsvond in Zeist. YoungCapital-deelnemer Annemarie Sterk schopte het tot de beste tien van de negentig deelnemers, met haar plan asielzoekers aan een baan te helpen.

De Nudge Global Leadership Challenge is een driedaagse zoektocht naar het grootste leiderschapstalent dat zich in wil zetten voor een duurzame toekomst. Het evenement werd dit jaar voor de zevende keer georganiseerd. Negentig young professionals uit de hele wereld kwamen hier bij elkaar om te brainstormen over duurzaamheid en leiderschap. Voor aanvang van het evenement schreven ze een uitgebreid plan, waarin staat hoe zij een duurzame toekomst willen creëren.

‘In asielzoekerscentra zitten allerlei mensen die barsten van de kennis en motivatie, maar ze kunnen daar niets mee doen. Daar ligt een mooie taak voor ons’

Een ‘nudge’ in de goede richting

Voor Annemarie Sterk, manager StudentJob International en manager Hospitality bij YoungCapital, was de Nudge Challenge een uitgelezen kans om iets te betekenen voor asielzoekers. Het gaf haar het duwtje (pun intended) dat ze nodig had om actie te ondernemen. “De asielzoekerssituatie gaat me al langer aan het hart”, vertelt Sterk. “Ik wilde graag kleding en speelgoed doneren, maar kreeg te horen dat er geen spullen meer nodig waren. Toen wist ik niet zo goed meer hoe ik iets voor de vluchtelingen kon doen, en daar liet ik het bij.”

Ze vervolgt: “Door Nudge ben ik opnieuw aan het denken gezet. Waar hebben asielzoekers nou echt iets aan? En hoe kan YoungCapital daaraan bijdragen? Dat leidde al snel naar bemiddeling: mensen aan een baan helpen. In asielzoekerscentra zitten allerlei mensen die barsten van de kennis en motivatie, maar ze kunnen daar niets mee doen. Ik denk dat hier een mooie taak voor ons ligt.”

Nudge Global Leadership Challenge

Duurzaamheid door kennisbehoud onder asielzoekers

Maar het ging toch om duurzaamheid, bij die Nudge Challenge?
“Dat klopt”, zegt Sterk. “Asielzoekers bemiddelen is ook duurzaam. Allereerst is er kennisbehoud: veel asielzoekers hebben een prima opleiding, die we zouden kunnen benutten. Daarnaast is het goed voor de economie en zorgt het dat mensen niet hun toevlucht hoeven te nemen tot stelen of geweld. Maar het is bovenal fijn voor de asielzoekers zelf: die krijgen een nieuw doel in hun leven.”

Bevlogen leiders met doordachte plannen

Tijdens de Nudge Challenge werden de deelnemers klaargestoomd tot sterke leiders. Door te luisteren naar sprekers uit de top van het bedrijfsleven en de politiek, met elkaar in discussie te gaan en zelfs één op één met een coach te werken, leerden de talenten in drie dagen een heleboel. De jury hield de voortgang van de kandidaten in de gaten.

Wat maakt iemand een sterke leider? “Bevlogenheid en eigenheid zijn van doorslaggevend belang als je mensen met je mee wilt krijgen”, vertelt Maurice Peeters, Director Professionals bij YoungCapital en tevens jurylid. “De winnaars waren dan ook allemaal zeer gepassioneerd. Maar je bent natuurlijk nergens zonder een weldoordacht en praktisch uitvoerbaar plan. ”

De winnaars van de titel ‘Best Global Young Leaders in Sustainability 2016’ De winnaars van de titel ‘Best Global Young Leaders in Sustainability 2016’. Foto: Anna Green

‘Geef jezelf een kans’

Voor Sterk waren het drie leerzame dagen. Ze keert terug naar de werkvloer met nieuwe inzichten en is vastberaden om haar plan in de praktijk te brengen. “Mijn voornaamste leerpunt? Ik deed aannames die mij tegenhielden om impact te maken”, vertelt ze openhartig. “Ik dacht bijvoorbeeld: ach, de CEO heeft het vast te druk om naar mijn plannetje te luisteren. Met zo’n houding geef je jezelf niet eens een kans!”

“Toen ik mijn Nudge-voorstel toch voorlegde aan Ineke Kooistra, onze CEO, reageerde ze juist heel positief. Ze begon direct te brainstormen en hielp me inzicht te krijgen in de sterke en zwakke punten van mijn plan. Draagvlak creëer je dus door je ideeën met anderen te bespreken. Als je er zelf achter staat en het echt een goed doordacht plan is, wat heb je dan te verliezen?”

“Een portie lef, dat is wat je nodig hebt om ergens te komen” zegt Sterk. “Het klinkt misschien cliché, maar het is echt waar: verandering begint bij jezelf!”

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.