WERKEN OP ARUBA

Jouw carrière op Aruba

Parelwitte stranden, helderblauw zeewater, heerlijke temperaturen en een chille eiland vibe: bon bini na Aruba. Aruba is één van de drie ABC-eilanden op de Nederlandse Antillen en een zeer geliefd vakantieland. Droombestemming? Waarom zou je niet (tijdelijk) gaan werken op Aruba? Bij YoungCapital hebben wij leuke vacatures op Aruba, maar waarom zou je nou juist op dít eiland gaan werken? In dit artikel leggen we je uit waarom werken op Aruba leuk is, wat de voor- en nadelen zijn, wat je moet regelen en meer. Dus niet poko poko (langzaam aan) en lees gauw verder. Lees ook eens ons artikel over wonen op Aruba voor meer ins en outs.

Ben je warm geworden en begin je het liefst morgen al met werken op Aruba? Dan moet je eerst nog een leuke baan op Aruba vinden. Dit kan gemakkelijk via YoungCapital.

Waarom werken op Aruba?

Het toch wel kleine eiland heeft alsnog veel te bieden. Ze zeggen niet voor niets: One Happy Island. Buiten dat het ‘t hele jaar door lekker warm is (met af en toe een harde regenbui) en het prachtige stranden heeft, biedt het ook genoeg mogelijkheden om als Nederlander te werken op Aruba. Aruba ontvangt jaarlijks miljoenen toeristen, dus zo zou je goed aan de slag kunnen in de toerismebranche, maar ook in de horeca en het onderwijs zijn voldoende opties. Maar zoals elke bestemming, heeft het zo zijn voor- en nadelen om te wonen en werken op Aruba. Hieronder sommen wij ze voor je op.

Voordelen van werken op Aruba

 • Geen taalbarrière; hoewel de Nederlandse taal op Aruba minder standaard is dan op buureiland Curaçao, wordt het wel gegeven op school. Aruba is daarnaast heel Amerikaans georiënteerd, dus Engels spreken ze er sowieso.
 • Het minimumloon is vergelijkbaar met Nederland. Per maand bedraagt dit voor iemand van 18 jaar Afl. 1.815,35. Dit is omgerekend 866,90 euro. In Nederland bedraagt het minimumloon € 850,50. Op Aruba iets meer dus, maar dit is ook afhankelijk van de wisselkoers.
 • Drukke werkweek gehad? Na je werk plof je zo het strand op. Er is niks meer ontspannen dan dat.

Nadelen van werken op Aruba

 • Via de overheid is parttime werk niet goed geregeld en op veel werkplekken niet mogelijk, dus de meeste mensen werken fulltime. Niks om over te klagen, als het jouw ding is. Maar wel anders dan wij gewend zijn in Nederland.
 • Het gemiddelde maandsalaris op Aruba is € 1.292,75. Dat is een stuk lager dan in Nederland, waar het € 2.603,87 is.
 • Aruba is relatief duur, omdat alles moet worden ingevoerd. Met name zuivelproducten zijn prijzig. Je zult ook meemaken dat producten op zijn als je ze wilt kopen. Tja, island life.

Aruba strand

Informatie over werken op Aruba

Als je gaat wonen en werken op Aruba is het ook wel handig om je eerst een beetje te verdiepen in de manier van werken en zaken doen op het eiland. Je las ‘m hierboven al: poko poko is een veel gebruikt begrip op Aruba. Veel dingen gaan op Aruba langzamer dan in het drukke Nederland. Een reden hiervoor is dat de temperaturen (voor een groot deel van het jaar) hoger zijn dan in Nederland. Hierdoor ga je automatisch dingen langzamer doen, zoals wat rustiger lopen. Want zeg nou zelf: niemand heeft zin om bezweet op werk aan te komen.

Werkcultuur

Nederlands en Papiamento zijn de officiële talen op Aruba. De meeste Arubanen spreken ook Engels en Spaans. Toch handig als je gaat werken op Aruba. Een overeenstemming bij onderhandelingsgesprekken duurt vaak lang, dus wees geduldig. Tevens is een mondelinge afspraak vaak voldoende. Met buitenlandse partners worden wel contracten afgesloten. Ook belangrijk om te weten: tijdens besprekingen wordt formele zakenkleding gedragen.

Visitekaartjes van zakenrelaties? Daar doen ze op Aruba niet echt aan. Als ze er al een hebben, staan er doorgaans titels en functies op. Ga ook niet te snel, want ondanks dat de top van het bedrijf de besluiten neemt, overleggen ze wel met medewerkers. Hierdoor kunnen definitieve besluiten langer duren. Tot slot zijn relatiegeschenken niet gebruikelijk of verplicht, maar worden wel gewaardeerd. Je kunt best een klein geschenk meenemen aan het begin van een zakelijke relatie.

Feestdagen

Aruba heeft, net als elk ander land, officiële feestdagen. Handig om te weten als je gaat wonen en werken op Aruba.

 • Nieuwjaarsdag - 1 januari;
 • Beticodag - 25 januari;
 • Carnavalsmaandag - een maandag in februari of maart;
 • Nationale vlag en volkslied - 18 maart;
 • Goede vrijdag - een vrijdag in maart of april;
 • Tweede Paasdag - een maandag in maart of april;
 • Koningsdag - 27 april;
 • Dag van de arbeid - 1 mei;
 • Hemelvaartsdag - een donderdag in mei of juni;
 • Kerst - 25 december;
 • Tweede kerstdag - 26 december.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Vandaag je droombaan op Aruba gevonden en morgen meteen vertrekken? Think twice: je hebt voor een verblijf van langer dan 180 dagen (met een Nederlandse nationaliteit) namelijk een verblijfsvergunning nodig. Daarnaast is er een speciale werkvergunning vereist als je gaat werken op Aruba. Welke vergunning je precies aan moet vragen ligt aan het soort werk dat je gaat uitvoeren op Aruba. Deze werkvergunningen zijn aan te vragen via het DIMAS. Check op de website goed welke werkvergunning voor jou geldt. Zowel de aanvrager als de werkgever moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag je bijvoorbeeld bij slechts één werkgever tegelijkertijd in dienst zijn en alleen in de functie waarvoor de werkvergunning is afgegeven.

Ook zal er in veel gevallen een arbeidsmarkt toetsing gedaan worden als je in loondienst gaat werken op Aruba. Naast het aanvragen van de werkvergunning, moet je nog allerlei andere verklaringen en documenten inleveren. Best een karwei dus. Aruba is qua wet- en regelgeving strenger dan de overige ABC-landen, maar kent voor inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden relatief soepele regels. Dat scheelt weer.

Vergeet ook niet een verzekering af te sluiten als je gaat wonen en werken op Aruba. Check dan wel goed dat het niet gaat om een reisverzekering. Je hebt namelijk een verzekering nodig die speciaal voor werken in het buitenland is.

Wil je weten hoe je aan een appartement komt op Aruba en wat je nog meer moet regelen voor vertrek?

Je leest het op onze wonen op Aruba pagina.


Via YoungCapital werken op Aruba

Zoek je (tijdelijk) werk op Aruba? Hopi bon. Wij helpen jou hier graag bij. Check onze vacatures op Aruba om te zien wat er op dit moment allemaal mogelijk is. Er zijn regelmatig banen waarbij het één en ander al geregeld is, zoals vlucht en verblijf. Lees de vacaturetekst dus goed door, want het verschilt per vacature wat er voor jou mogelijk is. Wil je precies weten wat wij voor je kunnen betekenen als je gaat werken op Aruba? Neem gerust contact op, want YoungCapital informeert je graag over de mogelijkheden die bij jou passen.

Aruba gebouw

Check onze vacatures op Aruba

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

 • Kan ik als Nederlander op Aruba werken?

 • Ja, dit kan zeker. Je moet wel een werkvergunning aanvragen en vervolgens kun je in ons ruime aanbod aan vacatures op Aruba een leuke baan zoeken.

 • Hoe is het leven op Aruba?

 • Laid back, een stuk rustiger dan in Nederland en altijd zonnig. Een leuke bestemming om te wonen en je kunt werken op Aruba in verschillende sectoren.

 • Hoe is het om te verhuizen naar Aruba?

 • Als je van de island vibes houdt, is Aruba de plek voor jou. Via YoungCapital vind je altijd een leuke vacature, waardoor je ook makkelijk kunt werken op Aruba.

Bekijk ook eens deze landen en steden