WERKEN IN BELGIË

Jouw carrière in België

Lijkt een avontuur in het buitenland jou wel wat, maar vind je het stiekem ook best spannend? Misschien is werken in België dan iets voor jou. Zo doe je internationale (werk)ervaring op en woon je tijdelijk in een ander land, zonder al te ver van huis te zijn. Maar ook voor de grotere avonturiers is België een toffe bestemming, want dit land heeft meer te bieden dan je misschien denkt. Wat kun je eigenlijk verwachten als je een baan in België vindt? Hoe is de werkcultuur? En wat moet je allemaal regelen als je gaat werken in België als Nederlander? Dit en meer lees je op deze pagina.

Direct op zoek naar een baan in België? Check ons actuele aanbod en solliciteer als je een passende vacature vindt. Misschien start je dan binnenkort al met werken in Brussel, Antwerpen of elders in België.

Waarom werken in België?

België is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt als het gaat over werken in het buitenland. Grote kans dat je eerder een ver zonnig oord of een wereldstad in gedachten hebt voor jouw buitenlandavontuur. Toch is werken in België zo gek nog niet. In de gezellige steden is er na werktijd genoeg te beleven, en ook werken aan de mooie Belgische kust is geen straf. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de wafels, frieten en chocolade... Omdat de culturele verschillen klein zijn en je zo weer in Nederland bent als het moet, is België bovendien een laagdrempelige bestemming voor jouw (eerste) job over de grens.

Nog niet overtuigd? We sommen hieronder een paar van de belangrijkste voor- en nadelen van werken in België voor je op.

Voordelen van werken in België

  • Ga je in Vlaanderen werken? Dan kun je waarschijnlijk gewoon in het Nederlands praten met je nieuwe collega’s. Scheelt weer wat (awkward) misverstanden. De kleine verschillen tussen het Nederlands en het Vlaams zijn wat ons betreft alleen maar plezant.
  • België ligt praktisch om de hoek. Ideaal voor wie bijvoorbeeld vliegangst of snel heimwee heeft, maar toch graag een avontuur in het buitenland aangaat.
  • Je hoeft weinig te regelen om te kunnen werken in België als Nederlander. Beide landen zijn lid zijn van de Europese Unie, dus je hebt geen visum of werkvergunning nodig om aan de slag te kunnen in België.

Nadelen van werken in België

  • Ben je op zoek naar een totaal nieuwe (culturele) ervaring? Dan kun je misschien beter niet gaan werken in België. De (werk)cultuur van België is namelijk niet heel anders dan die van Nederland, en ook voor het weer hoef je niet naar onze zuiderburen te vertrekken. No worries, tussen onze vacatures in het buitenland vind je vast een bestemming die beter bij je past.
  • In België liggen de lonen gemiddeld iets lager dan in Nederland en betaal je meer loonbelasting. Voor de moneys hoef je dus niet per se naar België. Omdat de kosten voor levensonderhoud lager liggen, kom je trouwens wel prima rond als je gaat wonen en werken in België.
  • Op de Belgische werkvloer heerst een vrij hiërarchische structuur. De baas is de baas. Dat is misschien best even wennen als je gewend bent om af en toe gezellig met je manager over koetjes en kalfjes te kletsen.

Gent, België

Informatie over werken in België

Je hoeft niet bang te zijn voor een grote cultuurshock als je gaat werken in België. Toch gaat het er bij onze zuiderburen op de werkvloer net iets anders aan toe dan je misschien gewend bent. Wij hebben voor je uitgezocht hoe het zit met de Belgische werkcultuur en wat je kunt verwachten van de lunch op werk. Check het hieronder, zodat je geen grote blunders maakt tijdens je eerste werkdagen.

Eten en drinken op werk

Hoewel Belgen bekendstaan als bourgondiërs, lunchen ze op werk steeds korter en minder uitgebreid. Ze eten zelfs steeds vaker achter hun bureau. De lunchpauze duurt gemiddeld ruim een half uur en vindt meestal plaats tussen 12:00 en 13:00. De meeste Belgen lunchen met zelfgemaakte sandwiches, salades of restjes eten van thuis. De Belgische lunch lijkt hiermee behoorlijk op die van de gemiddelde Nederlander. Wat de lunch betreft kom je dus waarschijnlijk voor weinig verrassingen te staan als je gaat werken in België.

Werkcultuur

Ben je trots op je analytische skills, of vind je dat je de laatste tijd communicatief erg bent gegroeid? Dat kun je beter maar een beetje voor jezelf houden, want de kans is groot dat jouw bescheiden Belgische collega’s je anders maar arrogant vinden. Waar de Belgen dan weer trots op zijn is hun titel. Er wordt veel waarde gehecht aan zowel functietitels als aanspreektitels. Spreek je leidinggevende of onbekenden dus altijd eerst aan met ‘u’ als je het graag op safe speelt. Ook heerst er een vrij strikte hiërarchie op de werkvloer. Waar werknemers in Nederland vaak graag zo gelijk mogelijk worden behandeld, verwachten Belgische werknemers dat de manager echt ‘de baas’ is. Goed om rekening mee te houden als je gaat werken in België.

Nog een verschil: de sfeer op de werkvloer wordt in België vaak als relaxter ervaren dan in Nederland en de werkdruk is er iets minder hoog. Is je werk aan het einde van de werkdag nog niet af? Morgen weer een dag. Overwerken komt daardoor minder vaak voor en je zult niet snel veel stress ervaren. Ideaal, want zo kun je optimaal van je vrije tijd in België genieten.

Feestdagen

Hoe tof je jouw baan in België ook vindt, af en toe is een vrije dag ook wel lekker. België kent verschillende nationale feestdagen waarop je niet hoeft te werken:

  • Nieuwjaarsdag - 1 januari;
  • Pasen en paasmaandag - een zondag en maandag in maart of april;
  • Dag van de Arbeid - 1 mei;
  • O.L.H. Hemelvaart - zesde donderdag na Pasen;
  • Pinksteren en pinkstermaandag - zevende zondag en maandag na Pasen;
  • Nationale Feestdag - 21 juli;
  • O.L.V. Hemelvaart - 15 augustus;
  • Allerheiligen - 1 november;
  • Wapenstilstand van 1918 - 11 november;
  • Kerstmis - 25 december.

Veel ambtenaren zijn daarnaast ook vrij op 2 november (Allerzielen), 15 november (Koningsdag) en 26 december (tweede kerstdag).

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Dankzij het vrije verkeer van werknemers binnen de Europese Unie is het eenvoudig om als Nederlander te gaan werken in België. Zolang je in het bezit bent van een geldig Europees paspoort of een ID-kaart heb je geen visum nodig om aan de slag te kunnen. Wel is het belangrijk om je in te schrijven in de bevolkingsregisters als je van plan bent om langer dan drie maanden in België te verblijven. Dit doe je binnen acht dagen na je aankomst bij de gemeente waar je verblijft.

Zorgverzekering

Daarnaast is het verstandig om je te verdiepen in je verzekering als je gaat werken in België als Nederlander. Voor je zorgverzekering geldt dat je in principe niets hoeft te regelen als je voor korter dan drie maanden naar België vertrekt. Je hebt in dat geval voldoende aan een Europese verzekeringskaart van je Nederlandse zorgverzekeraar. Ga je voor langere tijd in België werken? Dan ben je in Nederland niet langer verzekerd en moet je in België een ziektekostenverzekering afsluiten. Niet zo’n ramp als je je bedenkt dat een zorgverzekering slechts zo’n € 10,- per maand kost.

Weten wat je nog meer moet regelen voor een (tijdelijke) verhuizing naar België?

Lees het op onze pagina over wonen in België.


Werken in België en wonen in Nederland

Woon je vlakbij de Nederlands-Belgische grens en heb je een toffe vacature in België op het oog? Dan overweeg je misschien om te blijven wonen in Nederland en te gaan werken in België. Kan dat eigenlijk wel? En wat moet je in dat geval allemaal regelen? Het korte antwoord: ja, dat kan. Je bent dan een zogenaamde grenswerker. Omdat de meeste kandidaten via YoungCapital tijdelijk in het buitenland gaan werken én wonen, gaan we niet al te diep op deze specifieke situatie in. Houd in ieder geval rekening met extra papierwerk als je wilt werken in België en wonen in Nederland. Check bijvoorbeeld je (zorg)verzekering en vergeet niet om in beide landen belastingaangifte te doen.

Via YoungCapital werken in België

Als jij via YoungCapital gaat werken in België sta je er geen moment alleen voor in aanloop naar jouw buitenlandavontuur. Wij zijn jouw contactpersoon en staan voor je klaar als je hulp of advies nodig hebt. Wat er precies geregeld is voor jouw verblijf in België is afhankelijk van de werkgever. Denk aan een reiskostenvergoeding of een (gedeeld) appartement. Lees de vacatures goed door om te ontdekken wat je van de werkgever kunt verwachten en wat je dus eventueel zelf nog moet regelen. Heb je hier vragen over? Dan zijn wij er om je te helpen.

Jubelpark in Brussel, België

Check onze vacatures in België

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

  • Heb ik een visum nodig om te kunnen werken in België als Nederlander?

  • Nederlanders hebben, net als alle andere EU-burgers, geen visum nodig om in België te mogen werken.

  • Wat voor werk kan ik doen in België?

  • Ons aanbod wisselt continu. Denk aan banen in de klantenservice, commerciële sector en marketing.

  • Kan ik blijven wonen in Nederland en werken in België?

  • Ja, dat kan, maar vereist wat papierwerk. Check bijvoorbeeld wat deze situatie betekent voor je verzekeringen en vergeet niet om in beide landen belastingaangifte te doen.

Bekijk ook eens deze landen en steden