WONEN IN BELGIË

Jouw avontuur in België

Je hebt twee soorten mensen: zij die werken in België maar blijven wonen in Nederland (zogenaamde grenswerkers), en zij die het avontuur aangaan en voor hun (tijdelijke) werk verhuizen naar België. Speciaal voor iedereen uit de tweede categorie is er deze pagina. Want ook al ga je slechts een paar honderd kilometer verderop wonen, je hebt vast een heleboel vragen. Wat zijn bijvoorbeeld de voor- en nadelen van wonen in België? Met welke (dagelijkse) kosten krijg je te maken? En zijn er verder nog dingen waar je rekening mee moet houden of die je moet regelen voordat je kunt emigreren naar België? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Wil je weten wat voor werk in België wij aanbieden? Check onze openstaande vacatures in België en solliciteer als er iets interessants tussen staat.

Waarom wonen in België?

Eerlijk is eerlijk: België klinkt niet als de meest spannende bestemming om een tijdje te gaan wonen en werken. Is het niet veel toffer om wat verder van huis te gaan, bijvoorbeeld naar een warm land of een bruisende wereldstad? Kan, maar onderschat België niet. Benieuwd of deze bestemming bij jou past? Check hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van wonen in België en ontdek het zelf.

Voordelen van wonen in België

 • Of je nou een stadsmens bent of liever de natuur opzoekt, in beide gevallen is België een prima keuze. In de steden zit je goed als je houdt van cultuur, winkelen of lekker eten, en ook de natuur in dit land is prachtig.
 • België staat bekend als gemoedelijk en bourgondisch. Dit zorgt voor een fijne, gezellige sfeer en maakt het leven in dit land aangenaam.
 • Bang voor een cultuurshock of taalbarrière? Da’s niet nodig als je voor België kiest als bestemming om te wonen en werken. De culturele verschillen tussen Nederland en België zijn relatief klein en in Vlaanderen kun je gewoon Nederlands praten. Ideaal voor wie het toch wat spannend vindt om tijdelijk naar het buitenland te verhuizen.
 • De huizen- en grondprijzen liggen in België een stuk lager dan in Nederland. Interessant voor wie permanent wil emigreren naar België.

Nadelen van wonen in België

 • Belgen zijn vriendelijk, maar ook ietwat kil en gereserveerd. Je moet waarschijnlijk dus wat geduld hebben en moeite doen als je vriendschappen wilt sluiten met de locals.
 • Door de huurcontracten waar België mee werkt, is het soms lastig om voor een korte periode of op een flexibele manier te huren. Zo geldt bij huur van korte duur een opzegtermijn van drie maanden, waardoor een spontane change of plans lastig wordt. En blijf je langer dan een jaar, dan wordt je contract automatisch verlengd naar drie jaar. Wil je er eerder uit? Dan moet je een boete betalen.
 • Voor het weer hoef je niet naar België te verhuizen. Er heerst een vergelijkbaar klimaat met Nederland, wat zorgt voor relatief frisse zomers, milde winters en veel wisselvallig weer. Zonaanbidders kunnen daarom beter voor een andere bestemming kiezen.

Belgie

Kosten van wonen in België

Over het algemeen is wonen in België iets goedkoper dan in Nederland. Vooral de huurprijzen liggen er een stuk lager, of je nou binnen of buiten het centrum woont. In restaurants en supermarkten zijn de prijzen vergelijkbaar met hier. Houd er rekening mee dat de salarissen in België iets lager liggen, waardoor je aan het einde van de maand ongeveer hetzelfde overhoudt. Wat in België wonen je maandelijks kost, is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het leven in de steden duurder dan in de kleinere plaatsen en dorpen, en betaal je meer voor een riante woning dan voor een gedeeld appartement.

Onderstaande prijzen van dagelijkse producten geven je een idee van de kosten waar je mee te maken krijgt in België:

 • maaltijd in een gemiddeld restaurant: € 15,-;
 • cappuccino: € 2,90;
 • cola op een terras: € 2,43;
 • een witbrood: € 1,68;
 • kilo appels: € 2,26;
 • halve liter bier uit de supermarkt: € 1,60.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 730,-
Huur buiten het centrum € 620,-
Gas, water, licht € 145,-
Internet € 47,-
Mobiele telefoon abonnement € 35,-
Openbaar vervoer € 49,-
Fitness € 28,-

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in België

Verhuizen van Nederland naar België lijkt misschien niet zo’n grote stap, maar houd er rekening mee dat sommige dingen er net iets anders aan toe gaan aan de andere kant van de grens. Benieuwd wat de Belgische manier van leven typeert? En wat moet je nog meer weten over onze zuiderburen? Check het hieronder.

Lifestyle

Met drie deelgebieden (Vlaanderen, Wallonië en de Brusselse agglomeratie) en twee taalgemeenschappen is het lastig om te kunnen spreken van dé Belgische cultuur of dé Belgische lifestyle. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat ieder mens natuurlijk anders is. Toch is er één ding dat je niet zal ontgaan als je in België gaat wonen: de Belgen zijn levensgenieters. Dat kan ook niet anders als je je bedenkt dat de lekkerste chocolade, wafels, bieren en frieten uit België komen. Ook heeft dit land de meeste sterrenrestaurants per vierkante kilometer ter wereld. Als je nog geen bourgondiër was, dan word je het vanzelf als je gaat wonen in België.

Wil je weten hoe de Belgen zich gedragen op de werkvloer?

Daar lees je alles over op onze pagina over werken in België.


Vlaanderen en Wallonië

Met welke taal en cultuur jij straks te maken krijgt als je in België gaat wonen, hangt ervan af of je voor een bestemming in Vlaanderen of in Wallonië kiest. Het grootste verschil zit ’m in de taal: in Vlaanderen wordt Nederlands (Vlaams) gesproken, in Wallonië voornamelijk Frans en in mindere mate Duits. Vanwege de taalverschillen in het land zijn het Belgische onderwijs en de Belgische media niet landelijk, maar regionaal geregeld. Geografisch gezien is België in drieën verdeeld en bestaat het land uit het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze indeling bepaalt de politieke structuur van het land. Omdat de scheiding voor sommige Belgen nog steeds een gevoelig onderwerp is, kun je beter geen grappen maken over Vlamingen of Walen en je ook niet negatief uitlaten over een van de twee bevolkingsgroepen.

Weetjes

 • België heeft drie officiële talen: Nederlands, Frans en Duits.
 • De langste tramlijn ter wereld vind je langs de Belgische Kust. De lijn is maar liefst 67 kilometer lang en loopt vanaf Knokke tot aan De Panne. Wie van het begin tot het einde blijft zitten is 2,5 uur onderweg en komt langs 68 haltes. Een toffe manier om de kust te verkennen op een mooie (zomer)dag.
 • Je wist vast wel dat België een echt bierland is. Maar wist je ook dat de Belgische biercultuur in 2016 door UNESCO tot immaterieel cultureel erfgoed is verklaard? Een prima excuus om regelmatig van een biertje te genieten als je gaat wonen in België.
 • België heeft meer striptekenaars per vierkante kilometer dan welk land dan ook. Yep, zelfs meer dan Japan. Niet gek dat bekende stripfiguren als Kuifje en de Smurfen Belgische creaties zijn.

Belgie vlag

Wat moet je regelen?

Je moet een aantal praktische zaken regelen als je gaat verhuizen naar België. Om als Nederlander in België te wonen en werken heb je geen visum of werkvergunning nodig, maar je moet bijvoorbeeld wel een dak boven je hoofd hebben. En is het slim om een bankrekening te open in België?

Inschrijven bij de gemeente

Ben je van plan om langer dan drie maanden te gaan wonen in België? Dan moet je je inschrijven bij de gemeente waar je verblijft. Het is belangrijk dat je dit binnen acht dagen na aankomst al doet. Ook moet je een reële verblijfplaats in de desbetreffende gemeente hebben. Je krijgt na inschrijving een rijksregisternummer, dat vergelijkbaar is met het Nederlandse burgerservicenummer. Is je verblijf korter dan drie maanden, maar ga je wel in België werken? Dan vraagt je werkgever een BIS-nummer voor je aan.

Appartement huren

Ga je tijdelijk in België wonen? Dan ligt het voor de hand om een woning te huren in plaats van te kopen. Sommige werkgevers regelen een appartement voor buitenlandse medewerkers zoals jij, maar dat is niet altijd het geval. Check dit goed tijdens het solliciteren. Moet je zelf voor een woning zorgen? Dan is het slim om voor vertrek alvast te starten met zoeken. Kijk bijvoorbeeld eens naar het aanbod huurwoningen op websites als Zimmo, ERA en immo proxio. Je kunt er ook voor kiezen om te starten met zoeken zodra je in België aankomt. Boek in dat geval een hotelkamer voor de eerste week. Zo heb je de mogelijkheid om de kamers of appartementen waar je op reageert met eigen ogen te bekijken voordat je een huurcontract tekent.

Over huurcontracten gesproken, in België werken ze met verschillende soorten overeenkomsten. Als je tijdelijk gaat wonen in België krijg je een contract voor huur van korte duur. Dit is een overeenkomst van maximaal drie jaar met een opzegtermijn van drie maanden. Houd er rekening mee dat je een boete moet betalen als je eerder opzegt. Probeer er daarom voor te zorgen dat het contract afloopt wanneer jij terug wilt naar Nederland.

Bankrekening openen

Voor een kort verblijf tot een paar maanden is een Belgische bankrekening niet noodzakelijk. Je kunt je aankopen en rekeningen gewoon met je Nederlandse rekening betalen. Als je van plan bent om voor langere tijd te werken en wonen in België, kan het handig zijn om een Belgische bankrekening te openen. Dat kan vaak eenvoudig online, maar je hebt er wel wat dingen voor nodig: een woonadres in België, een rijksregisternummer en een geldig identiteitsbewijs.

Via YoungCapital wonen in België

Lijkt het jou wel wat om (tijdelijk) te wonen in België? Dat wordt een stuk makkelijker als je er ook kunt werken. Daar kunnen wij je bij helpen, want we bieden verschillende banen aan in België. Als je via ons aan de slag gaat, zijn wij jouw contactpersoon en kun je tijdens je hele werkperiode in België bij ons terecht met vragen en voor advies. Of er ook accommodatie voor je wordt geregeld, hangt af van de werkgever. In de vacature lees je precies wat je mag verwachten en wat je eventueel zelf moet regelen.

Belgie gracht

Check onze vacatures in België

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in België

Valuta Euro (€)
Officiële taal Nederlands, Frans en Duits
Land België
Tijdzone (wintertijd) GMT+1
Minimumloon per maand € 1.500 (niet vastgelegd in de wet, maar in cao’s)

Veelgestelde vragen

 • Kan ik wonen en werken in België als Nederlander?

 • Ja dat kan, zelfs zonder visum of werkvergunning. Ga je langer dan drie maanden werken en wonen in België? Dan moet je je laten inschrijven in het bevolkingsregister.

 • Heeft emigreren naar België voor- en nadelen?

 • Zoals vrijwel alles heeft emigreren naar België voor- en nadelen. Zo is de sfeer er gemoedelijk en zijn er veel internationale baankansen, maar heeft je vertrek gevolgen voor je AOW. Je leest meer voor- en nadelen in het artikel.

 • Is het goedkoper om te wonen in België?

 • Over het algemeen is wonen in België iets goedkoper dan in Nederland. Dat komt voornamelijk door de lagere huurprijzen.

Bekijk ook eens deze landen en steden